Un show aviatic incendiar, care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică la Suceava, în imediata apropiere a Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava de la Salcea, la Centrul Economic Bucovina, a adunat câteva mii de suceveni. Publicul a început să curgă în valuri către locul desfăşurării evenimentului „Suceava Airshow”, ediţia a III-a, încă de sâmbătă la amiază, oamenii fiind dornici să îşi găsească cel mai potrivit loc de unde să admire avioane extraordinare, colorate, unele tricolor, în culorile drapelului naţional, altele în albastru, alb, roşu, dar mai ales să se minuneze de evoluţiile piloţilor acrobaţi, magicieni ai zborului, dotaţi cu mult talent, dar şi o doză de nebunie.
Acrobaţii aeriene
Sâmbătă, puţin după ora 15:30, showul aviatic a debutat cu evoluţia paraşutiştilor de la Aeroclubul României, care au coborât din aer în mijlocul publicului cu un steag tricolor de mari dimensiuni, urmată de piloţii de la Bucovina Fly Club, care au prezentat publicului aeronave uşoare şi ultrauşoare şi zbor în formaţie.
Radu Ianovici, prezentatorul showului, a declarat că Bucovina Fly Club are ca deviză zborul ca stare de spirit, zborul ca pasiune. Clubul susţine zborul în orice formă a sa, de la zbor cu avioane uşoare şi ultrauşoare, la zbor cu motoparapanta sau deltaplanul. Toate privirile publicului s-au ridicat spre cer în momentul în care şi-au făcut apariţia Iacării Acrobaţi, piloţi care i-au ţinut pe suceveni cu sufletul la gură prin acrobaţiile aeriene cu avioane Yak 52. Dan Ştefănescu, care este şi pilot al companiei TAROM, cu peste 10.000 de ore de zbor, Ioan Postolache, alias Lache, şi Dan Conderman, „Conduru”, au realizat acrobaţii aeriene, cu zboruri la joasă înălţime, urcări şi coborâri bruşte şi încrucişări spectaculoase între aparatele de zbor.
Pilotul Dan Ştefănescu, de la Iacării Acrobaţi, singura formaţie privată de acrobaţie din România, a spus că este onorat, atât el, cât şi colegii lui, că a fost invitat la fiecare ediţie a airshowului de la Suceava. „Este un lucru deosebit. Avem mulţi prieteni la Suceava şi este o zonă în care nouă ne place să venim şi să zburăm, iar publicul este nemaipomenit. Sperăm ca şi pe viitor să reuşim să sprijinim şi să dezvoltăm activităţile de aviaţie pe care iubitorii sportului aeronautic le au. Şi în acest an, showul pregătit de noi a fost exploziv, incendiar. Cel de la sfârşitul zilei de sâmbătă a impresionat publicul”.
Elemente de dificultate extrem de spectaculoase
Miile de sucevenii au aplaudat fiecare evoluţie a piloţilor acrobaţi, dar mai ales atunci când aceştia au salutat publicul cu aripile lor zburătoare. Piloţii de la Aeroclubul României au prezentat evoluţia aparatelor Zlin 142 şi Wilga cu planorul B2 de acrobaţie, prezentare care a fost urmată de o acrobaţie aeriană cu aparate de zbor Extra 300. Inedită a fost şi intrarea în acţiune, pentru un sfert de oră, a elicopterului Bell 206, noutatea din acest an. Publicul a fost fermecat şi de inimile desenate pe cer cu fum alb de către piloţi, inimi prin care au trecut şi săgeţile lui Cupidon. Mai ales copiii şi domnişoarele au savurat aceste momente din spectacol. Aeroclubul României a prezentat un zbor în formaţie cu aparate Ikarus, moment foarte spectaculos. Piloţi experimentaţi au urcat şi coborât cu „păsările tricolore” în mare viteză, spre uimirea publicului, au pus „frână pe cer”, ca mai apoi să facă treceri periculoase între avioane, de la stânga spre dreapta, cu schimbări de altitudine, cu multe rotaţii în aer, între 3 şi 10 rotaţii în zbor, ce i-au lăsat fără grai pe suceveni. Piloţii au realizat looping-uri, tonouri, răsturnări, zbor pe spate, rupere din formaţie prin intersectare sau inimă, răsuciri pe verticală, toate aceste elemente fiind de mare dificultate, dar extrem de spectaculoase. Publicul a putut urmări şi aplauda zborul în formaţie cu aeronave uşoare şi ultrauşoare ale Bucovina Fly Club. Două planoare au „scris” pe cer, s-au jucat cu liniile de fum, creând un moment inedit.
Un balon cu aer cald al Aeroclubului României s-a înălţat spre cer, iar după ce a ajuns o altitudine potrivită, din el au sărit doiparaşutişti, antrenaţi la Aeroclubul României. Saltul lor şi aterizarea reuşită au fost aplaudate de la sol de miile de oameni adunaţi în zona Centrului Economic Bucovina.
„O armată de oameni, pentru a realiza un show aviatic complet”
Pilotul George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României, a spus că „a devenit o tradiţie pentru noi colaborarea cu Consiliul Judeţean Suceava, care ne sprijină în activitatea de zi cu zi, pentru că folosim pista, care este a dumnealor. Din acest an, este certificată şi pista de iarbă de la Suceava. Ne bucurăm să venim la Suceava, pentru că promovăm aviaţia. Este o zonă în care aviaţia se dezvoltă foarte mult, nu doar aviaţia mică, ci şi cea mare, după cum se vede, se modernizează acest aeroport, care va atrage mai multe curse aeriene, probabil. Avem foarte mulţi tineri care practică sporturile aeronautice la Suceava, tineri care au rezultate”.
George Rotaru ne-a spus că anul acesta la „Suceava Airshow” au fost prezente peste 20 de avioane şi peste 30 de piloţi şi paraşutişti. „O armată de oameni pentru a realiza un show aviatic complet, unul dintre cele mai mari showuri aviatice din România, ca participare. Este o prezenţă mai mare ca anul trecut. Formaţia Aeroclubului României a fost prezentă cu cinci avioane, faţă de trei avioane anul trecut. Au fost mai multe formaţii şi de avioane ultrauşoare. De la an de an se dezvoltă acest eveniment. Au fost mai multe momente de acrobaţie, realizate de formaţia Şoimii României, Iacării Acrobaţi, formaţia de ultrauşoare şi planoare, lotul naţional de paraşutişti. Fiecare pilot care a evoluat la Suceava este foarte bun în ceea ce face. Pentru acest eveniment au fost selectaţi cei mai pregătiţi piloţi”, a completat George Rotaru.
Acrobaţii pe cer şi flăcări la sol
Seara de sâmbătă s-a încheiat incendiar. Totul a început cu Formaţia Aeroclubului României, cu cele cinci avioane EXTRA 300, care au gonitpe cerul brăzdat de fumul echipamentului special montat pentru evoluţiile aeriene, oferind publicului sucevean un spectacol foarte bun, moment urmat evoluţia inedită a patru paraşutişti de la Aeroclubul României, care au coborât din cer (după un salt din avion) cu artificii ce au luminat văzduhul până la aterizare (artificii pirotehnice prinse într-un dispozitiv, la picioare). Evoluţia formaţiei Iacărilor Acrobaţi, cu acrobaţii la mică înălţime, însoţite de efecte pirotehnice de la sol, a creat o imagine unică, cu avioane care au trecut prin „foc”.
Apus de soare la Suceava, acrobaţii pe cer şi flăcări care se ridicau la câţiva metri de sol, toate pe fundalul sonor adecvat al unui spectacolul complet.
Mai multe serii de explozii, care nu ştiai de unde apar şi în ce moment, aceasta fiind şi surpriza serii, ineditul, flăcări uriaşe, urmate de fum negru, dens, muzică, sirene, zgomotul avioanelor, liniile de fum trasate pe cer de piloţii experimentaţi de la formaţia Iacării Acrobaţi au făcut ca publicul să aplaude îndelung şi să aprecieze că această ediţie a „Suceava Airshow” a fost cea mai reuşită de până acum. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, pentru ca duminică mitingul aviatic să o ia de la capăt, cu evoluţii spectaculoase ale piloţilor invitaţi.
Airshow, în calendarul evenimentelor importante ale judeţului Suceava
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare”, Ministerul Apărării Naţionale, Aeroclubul României, Societatea „Iacării Acrobaţi” SRL şi Bucovina Fly Club.
Mai multe oficialităţi locale şi judeţene, oameni politici, oameni de afaceri au fost prezenţi la showul aviatic organizat la Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că „după doi ani reuşiţi, şi această ediţie s-a dovedit a fi una foarte frumoasă. Vremea ne-a ajutat foarte mult. Mulţumesc tuturor participanţilor, partenerilor noştri: Jandarmeria, Poliţia Română, ISU, Primăria Suceava, Prefectura Sucevei, Aeroclubul României, Bucovina Fly Club, Iacării Acrobaţi şi Aeroportul Suceava. Este foarte multă muncă în spatele acestui eveniment şi vreau să spun că organizarea a fost foarte bună. Sucevenii au putut vedea acrobaţii de mare clasă, avioane foarte performante. An după an vrem să facem mai mult. Ca o noutate, anul acesta am avut un elicopter Bell 206, care a fost condus cu foarte multă măiestrie. Şi anul viitor, vom veni cu noutăţi”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că a intrat cu mare plăcere ca partener la cea de-a treia ediţie a evenimentului „Suceava Airshow”. „Cred că este o ediţie reuşită şi este o iniţiativă bună a Consiliului Judeţean Suceava. Chiar dacă lucrările la aeroportul sucevean nu sunt gata, pentru că a fost un an cu multe ploi şi lucrările sunt în întârziere, eu cred că este important să mergem cu ediţiile Airshow în continuare şi sunt convins că anul viitor vom avea şi un aeroport modernizat. Showul aviatic de anul viitor va fi de amploare, pentru că la Suceava vor putea ateriza avioane mai mari, mai sofisticate”, a completat Lungu.
Prezent la eveniment, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a spus că „Airshow a intrat deja în calendarul evenimentelor importante ale judeţului Suceava şi în fiecare an vom aduce noutăţi, elemente inedite. Sucevenii s-au putut bucura de elemente de spectacol inedite, lucruri făcute de oameni cu mult talent, măiestrie şi chiar cu o doză de nebunie, pentru că a stăpâni un avion şi a face acrobaţiile pe care le fac piloţii sunt lucruri pe care avem rar ocazia să le vedem. Acest spectacol cred că este un lucru bun pentru Suceava”.
( 1 sep 2014, 18:34:13