615 familii sucevene au rămas fără un ajutor financiar primit de la stat. Este vorba despre alocaţia de susţinere a familiei, o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse sau monoparentale, care este condiţionată de frecventarea şcolii de către copiii acestora.
Cele peste 600 de familii din judeţ au rămas fără acest ajutor bănesc în urma absenţelor numeroase cumulate de propriii copii, în cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2013-2014.
Cei afectaţi de numărul mare de absenţe nemotivate înregistrat de elevi la şcoală vor primi alocaţia abia după şase luni de la sistarea acesteia.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie Socială Suceava, cea mai mică alocaţie suspendată a fost de 33 de lei, cuantumul celei mai mari ridicându-se la suma de 260 de lei. Aceştia au mai transmis că este suficient ca doar unul dintre copiii unei familii cumuleze peste 20 de absenţe nemotivate pentru ca plata alocaţiei să fie întreruptă vreme de jumătate de an.
În decursul primului semestrul al anului şcolar trecut, pentru 419 familii ai căror copii au acumulat mai mult de 20 de absenţe nemotivate s-a luat măsura suspendării alocaţiilor de sprijin pentru jumătate de an.
Faţă de anul şcolar 2012-2013 se evidenţiază o creştere a numărului de alocaţii „tăiate”. În al doilea semestru al anului şcolar 2012-2013, a fost întreruptă plata a 510 alocaţii, iar în primul semestru, 297 de alocaţii au fost sistate.
Situaţia absenţelor înregistrate la şcoală de elevii suceveni este transmisă Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţie Socială (AJPIS) de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, AJPIS gestionând aceste indemnizaţii.
Peste 13.000 de beneficiari în întreg judeţul
La nivelul judeţului sunt 13.358 de beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei. Potrivit legii, „aceasta reprezintă o formă de sprijin pentru familiile cu venituri mici care au în creştere copii în vârstă de până la 18 ani”, de ajutorul de la stat beneficiind şi familiile monoparentale.
Cuantumul acestei indemnizaţii este stabilit diferenţiat, în funcţie de veniturile familiei şi numărul de copii.
„Alocaţia are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării de către copiii de vârstă şcolară, aflaţi în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învăţământ”, se arată în lege.
Alocaţia se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.