Rezultatele sesiunii examenului de bacalaureat din această toamnă au stat la Suceava sub semnul mediocrităţii, dovadă fiind numărul scăzut de candidaţi care au promovat testarea.
Doar 627 (39,56%) dintre examinați au reuşit să promoveze examenul maturităţii, restul de 956 (60,44%) bifând încă o repetenţie la examenul de bac.
Cei mai mulţi dintre candidaţii declaraţi „reuşiţi”, 556 la număr, au trecut examenul la mustaţă, ţinând cont că mediile lor aparţin intervalului 6 - 6,99.
64 dintre examinaţi au medii între 7 şi 7,99, iar şase au medii între 8 şi 8,99.
La nivelul judeţului s-a înregistrat o singură medie peste 9, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava.
Potrivit datelor transmise de reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Suceava, 272 dintre candidaţi au obţinut note peste 5 la probele susţinute, însă media generală a examenului s-a situat sub 6, calificativul minim pentru a promova testarea.
Absolvenții de liceu nemulțumiți de modul în care le-au fost corectate tezele pot face astăzi contestaţii, în intervalul orar 12.00 - 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.
Nici un promovat la două licee din judeţ
Nici un absolvent al liceelor tehnologice „Vasile Gherasim” Marginea şi "Nicanor Moroşan" Pîrteştii de Jos nu a reuşit să ia peste 6 la bacalaureatul din această toamnă.
De altfel, în prima sesiune a examenului, la liceul din Marginea un singur candidat a promovat examenul maturităţii, acesta având media 6,25.
Raportând numărul absolvenţilor din fiecare liceu care şi-au încercat cu succes norocul la bacul din toamnă la numărul de înscrişi, rezultate slabe s-au înregistrat la Colegiul Tehnic "Al. I. Cuza" Suceava (92 de înscrişi şi 19 promovaţi), Colegiul Tehnic Rădăuţi (99 de înscrişi şi 20 de candidaţi declaraţi „reuşiţi”), Colegiul "Andronic Motrescu" Rădăuţi (22 de promovaţi din 99 înscrişi), Colegiul Tehnic "Laţcu Vodă" Siret (80 de înscrişi şi 19 promovaţi) şi Colegiul Tehnic "Samuil Isopescu" Suceava (50 de înscrişi şi 13 promovaţi).
Cei mai mulţi înscrişi la sesiunea a doua a bacalaureatului s-au înregistrat la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, unde 162 de absolvenţi şi-au încercat din nou norocul. Dintre aceştia, doar 47 au reuşit să promoveze.
Înscrişi mulţi au fost şi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde 129 de absolvenţi şi-au jucat încă o carte la examenul de bac. 33 dintre ei au luat note de trecere. Tot peste 100 de candidaţi au fost înscrişi şi la Liceul Tehnologic "Ion Nistor" Vicovu de Sus (36 de promovaţi din 135 de înscrişi), Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" Fălticeni (113 candidaţi, din care 41 de promovaţi), Colegiul Silvic "Bucovina" Câmpulung, Moldovenesc (121 înscrişi, 48 de promovaţi).
Absenţi numeroşi şi doi candidaţi eliminaţi din examen pentru fraudă
Sesiunea august – septembrie a examenului de bacalaureat din acest an a înregistrat un absenteism ridicat. Numărul candidaţilor care au spus „pas” testării a fost de 415.
De asemenea, la proba scrisă la limba română, un candidat care susţinea testarea la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava a fost eliminat din examen după ce ar fi încercat să copieze. Totodată, la cea de-a treia probă scrisă, cea la alegere, un candidat ce susţinea a patra oară bacalaureatul a fost surprins în timp ce-şi scotea fiţuicile din buzunar, fiind dat afară din sala de examen.
Reamintim că la prima sesiune a bacului din acest an, din totalul celor 5.959 de elevi care s-au prezentat la examen, au promovat 3.784 (67.32%).
Dezastru în ţară
Cu toate că rezultatele din judeţ nu sunt deloc îmbucurătoare, procentul promovaţilor din judeţul nostru este cu mult deasupra celui înregistrat la nivel naţional.
În ţară, 22,27% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat sesiunea a doua a examenului de bacalaureat.Din totalul celor 52.389 de candidaţi, au promovat 11.666. 9.753 de candidaţi au obţinut medii între 5,00 şi 5,99, iar cele mai multe medii înregistrate în sesiunea august - septembrie - 10.038 - au fost pe segmentul 6,00 - 6,99.