Oferta de preluare a sistemului de termoficare a municipiului Suceava prevede o strategie de reducere a costurilor de transport şi distribuţie, de la un an la altul, astfel încât preţul final al gigacaloriei să fie unul cât mai suportabil pentru populaţie.
Acest lucru a fost explicat de directorul firmei Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, care spune că oferta avansată de către Thermonet prevede numeroase avantaje pentru populaţie.
„În primul rând, preţul gigacaloriei furnizate populaţiei nu va creşte şi se va cunoaşte şi o îmbunătăţire clară a serviciilor prestate. Dacă acum apa caldă ajunge la robinetele sucevenilor după 10 minute de aşteptare, vom face ca această aşteptare să nu mai existe aproape deloc, prin realizarea se sisteme tur-retur a apei calde”, afirmă Vasile Ilie, reprezentantul firmei Adrem Invest, care deţine 51% din acţiunile Thermonet şi a realizat noua centrală termică pe biomasă administrată de Bioenergy. Thermonet a depus singura ofertă eligibilă de preluare a transportului şi distribuţiei de energie termică în municipiul Suceava.
O altă intenţie a celor de la Thermonet este de a crea o „linie verde”, prin care sucevenii să poată intra gratuit în legătură cu reprezentanţii firmei, pentru a sesiza eventuale probleme, nemulţumiri sau sugestii, pentru a fi luate cât mai rapid măsurile necesare.
„Cu certitudine, cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea mai multe motive de mulţumire decât cei care au propriile centrale termice, de apartament, care vor constata că au de plătit tot mai mult de la un an la altul, odată cu liberalizarea preţului la gaz metan şi cu introducerea taxei pe centrală. Ca să nu mai pomenim ce riscuri implică prezenţa acestor centrale în locuinţe. La sistemul centralizat nu există riscul de explozie”, consideră Vasile Ilie.
Deocamdată, membrii comisiei de licitaţie, care au deschis joi oferta de preluare a sistemului de termoficare, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Thermonet cere un preţ mediu de 195 de lei cu TVA inclus/gigacalorie pentru transportul şi distribuţia energiei termice şi este de acord să preia maxim 94 din cei 270 de angajaţi ai Termica.
„Mai important este să le fie asigurat un sistem de termoficare modern şi eficient celor peste 50.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat, nu câţi angajaţi preluăm de la Termica”, a adăugat Vasile Ilie, care spune că strategia făcută le rezervă sucevenilor şi alte „surprize plăcute”.
Lungu: „Este necesară o strategie comună de încălzire a sucevenilor”
Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră că oferta Thermonet este eligibilă, chiar de nu respectă condiţia de preluare a unui număr anumit de salariaţi de la Termica.
„Sunt convins că prin negociere se poate ajunge la soluţia propusă de Consiliul Local în privinţa numărului de salariaţi, cât şi în privinţa unui preţ avantajos pentru populaţie. Important este ca primăria să desemneze cât mai repede un operator de termoficare, să putem concepe o strategie clară de încălzire a sucevenilor pentru perioada următoare”, a spus Lungu.
Edilul sucevean a spus că, printr-o strategie comună de reducere a pierderilor din reţelele de transport şi distribuţie, care sunt incluse în tariful solicitat de Thermonet, costurile vor deveni mult mai mici, în decurs de numai 10 ani.
Dacă în urma negocierilor se va ajunge la un consens între municipalitate şi Thermonet, societate înfiinţată de Adrem Invest şi Elsaco Electronic, aceasta va asigura serviciul de transport şi distribuţie a energiei termice în Suceava în următorii 20 de ani.
(30 aug 2014, 15:14:45
Daca va fi Thermonet, ori Termica, bine ar fi sa se gaseasca o strategie comună de reducere a pierderilor din reţelele de transport şi distribuţie.
Este firesc sa se tinda si la Suceava spre un sistem performant, modernizat cum este cel de la E-on. A venit in sfirsit momentul în care am putea spera la mai multa determinare din partea alesilor nostri.
Asteptam ca la nivel de conducere sa fie mai multe solutii pentru scaderea pretului gigacaloriei. Si in alte tari gigacaloria scade in timp si se ajunge la un preţ avantajos pentru populaţie. In Ungaria preţul plătit de populaţie pe gigacalorie nu creşte, ci scade de la an la an! La noi, caldura este scumpa, desi beneficiem de gigacaloria nemajorata. Ar fi bine de vazut cum se procedeaza in alte parti, ca sunt destule exemple.
Ne-am saturat de dezinters si proasta organizare.
Este inexplicabil cum factorii implicati nu aplica legile care exista si nu se preocupa de gasirea unor solutii. Nu mai este posibil ca in statul de drept sa se inchida robinetul si celui care plateste .
Contractele individuale cu titularii de apartamente ar rezolva pentru totdeauna problema creata de neplatnici.