Moda şefilor împuterniciţi la comanda structurilor de poliţie pare să fi apus la Suceava, posturi cheie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) rămânând neocupate de trei luni de zile după ce comandanţii au fost suspendaţi şi puşi la dispoziţie din cauza dosarelor penale în care sunt cercetaţi.
În momentul de faţă, din cele trei posturi de comandă la nivelul IPJ Suceava, unul de inspector-şef şi două de adjuncţi ai inspectorului-şef, două sunt neocupate şi nici nu au fost numiţi şefi cu caracter temporar. Aşa se face că adjunctul IPJ Suceava, comisarul-şef Viorel Onea, singurul care nu a avut probleme cu dosarele penale, este nevoit să acopere munca a trei şefi.
Un an foarte greu la comanda IPJ Suceava
Comisarul-şef Viorel Onea a rămas adjunct, însă are drept de semnătură şi ca inspector-şef. Situaţia nu este una de ieri de azi. Se întâmplă de la începutul lunii iunie a acestui an, când celălalt adjunct al IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Crap, care era împuternicit ca inspector-şef, a fost pus la dispoziţie şi retrogradat pe un post simplu, de execuţie, după ce DNA l-a acuzat că a comis o infracţiune de abuz în serviciu după ce ar fi intervenit pe lângă un poliţist pentru ca Deliei Moldoveanu, fost director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, să nu-i fie reţinut permisul de conducere. În ceea ce-l priveşte pe inspectorul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, acesta a fost suspendat din funcţie în februarie 2014, după ce a fost trimis în judecată de DNA Suceava sub acuzaţia că a girat achiziţionarea la preţuri supraevaluate a două clădiri pentru sediile poliţiilor municipale din Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.
Iniţial, postul de inspector-şef a fost ocupat prin împuternicire de mai mulţi ofiţeri, care la un moment dat au fost schimbaţi de la o zi la alta, însă de trei luni conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a renunţat să mai facă astfel de numiri.
Situaţia din momentul de faţă nu este una tocmai comodă, la IPJ Suceava putându-se vorbi de o criză de şefi. În perioadele în care comisarul-şef Viorel Onea s-a aflat în concediu, conducerea IPJ Suceava a fost reprezentată de şefii de la serviciile Investigarea Fraudelor ori Investigaţii Criminale, o situaţie fără precedent.
Poliţia municipiului Fălticeni, în aceeaşi situaţie
Situaţia de la comanda IPJ Suceava s-a extins şi la Poliţia municipiului Fălticeni. După ce în luna iulie a acestui an comisarul-şef Ioan Nichitoi a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava sub acuzaţia că a încercat să-şi determine un subaltern să nu iniţieze procedurile judiciare penale faţă de o persoană, om de afaceri, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, postul de comandant a rămas neocupat. Şi aici adjunctul are doar drept de semnătură ca şef.
O explicaţie oficială cu privire la această nouă abordare în ceea ce priveşte comanda structurilor de poliţie nu a putut fi obţinută. Cert este că până când anchetele privind ofiţerii puşi sub acuzare nu se vor finaliza nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea definitivă a posturilor. Există şi varianta ca ofiţerii care sunt acum retrograţi pe posturi inferioare şi vitregiţi de mai multe drepturi, inclusiv salariale, să fie găsiţi nevinovaţi în instanţă şi atunci să revină pe posturile de comandanţi.
(30 aug 2014, 19:02:59