Două dintre monumentele de referinţă ale municipiului Suceava, Turnul Clopotniţă - Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion”, vor fi restaurate, până la sfârşitul anului viitor, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, implementat de parohie. Preotul paroh Constantin Ciupu a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că licitaţia pentru desemnarea constructorului va fi organizată în aproximativ zece zile, iar odată procedura încheiată vor începe efectiv lucrările.
Preotul Ciupu a declarat că valoarea totală a proiectului, intitulat „Consolidarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVII şi XVI, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul Clopotniţă> şi Biserica <Sfântul Simion> din Suceava”, este de 6,434 de milioane de lei, din care 4,987 de milioane de lei nerambursabili. Durata de execuţie este de 17 luni, cu termen final 31 decembrie 2015.
În Turnul Clopotniţă vor fi amenajate un spaţiu muzeal şi punct de belvedere
Biserica „Sfântul Simion” a fost ctitorită în anul 1513 şi aparţine de fapt Bisericii Armene, dar în baza unui protocol semnat în 2009 armenii au concesionat-o pentru 15 ani, cu posibilitate de prelungire a termenului, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Lăcaşul de cult a fost folosit de Biserica Ortodoxă şi anterior protocolului, în baza unei „Minute” semnate între episcopii celor două biserici în 1994. Preotul Ciupu a arătat că, de la preluare, Biserica „Sfântul Simion” a beneficiat de ample lucrări de consolidare şi restaurare, finanţate de stat, prin Ministerul Culturii, iar acest proiect face posibilă şi restaurarea turnului, aflat acum în stare avansată de degradare. De asemenea, preotul a declarat că de-a lungul timpului Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a finanţat lucrări de 150.000-200.000 de lei la biserică şi că acest proiect „are binecuvântarea ÎPS Pimen”, care „l-a sprijinit statornic şi cu căldură sufletească”.
După restaurare, în turn se vor amenaja un spaţiu muzeal la primul nivel şi un punct de belvedere, cu lunetă, la etajul al doilea. În curte va fi construit şi un punct de informare, cu o sală de proiecţie de 25 de metri pătraţi. De asemenea, va fi amenajată o parcare, precum şi curtea lăcaşului de cult.
La conferinţa de presă de ieri, organizată în curtea bisericii, au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi directorul Direcţiei pentru Cultură, Aurel Buzincu. Nechifor a evidenţiat rolul comunităţii armene în peisajul cultural şi economic al Sucevei, iar ambii şefi de instituţii au apreciat implicarea Bisericii Ortodoxe în realizarea de proiecte cu finanţare europeană pentru restaurarea monumentelor istorice din judeţ.