Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 aug 2014 - Anul XIX, nr. 199 (5708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie definitivă

Arestul preventiv pentru trioul Dîmbu-Bărbuţă-Babiuc, menţinut de Curtea Supremă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trioul Dumitru Dîmbu - Bogdan Bărbuţă - Constantin Babiuc rămâne după gratii. Aşa a deci aseară Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la contestaţia depusă de cei trei vizavi de cererea de eliberare.

Cei doi magistraţi şi amicul lor comun, afaceristul Babiuc, au fost încătuşaţi pe 23 iunie a.c., la o zi după ce procurori și ofițeri anticorupție de la București au descins la Suceava și au făcut 14 percheziții, dintre care una la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (în biroul lui Dîmbu) şi una la Judecătoria Rădăuți (la biroul lui Bărbuță). De asemenea, anchetatorii au descins și la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Arme, dar și la Primăria Rădăuți.

 

Personajele principale: judecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc

Scenariul conturat de procurorii DNA cuprinde o serie întreagă de acuzaţii, „personajele principale” fiind judecătorul Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.

Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren în zona Rădăuţi, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro unei companii austriece.

În 2006, după aceeași rețetă, Bărbuţă îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți.

 

DNA: Primarul Aurel Olărean, complice la şantaj

În poveste apare un alt afacerist, Arcadie Plămadă, care câştigase în instanţă, în 2008, la Curtea Supremă, dreptul de proprietate asupra aceluiași imobil pe care îl primise cadou, în 2006, patronul de la Nikodemus de la judecătorul Bărbuţă.

Pentru a-i închide gura lui Plămadă, ale cărui acţiuni riscau să scoată la iveală ilegalităţile lui Bărbuţă şi ale lui Babiuc, acesta din urmă, arată procurorii anticorupţie, a pus la cale un şantaj, folosindu-se de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, de concubina judecătorului Bărbuţă, judecătoarea Daniela Prandea, (aflată sub măsura controlului judiciar) şi, nu în cele din urmă, cu complicitatea procurorului-şef Dumitru Dîmbu.

Practic, Olărean a introdus în instanţă o acţiune prin care cerea radierea din Cartea Funciară a dreptului de proprietate aparţinând lui Arcadie Plămadă asupra imobilului în cauză, iar judecătoarea Prandea ar fi tergiversat dosarul în instanţă, din martie 2011 până în iunie 2014, urmând să primească pentru serviciile ei un sejur de lux la Mamaia. Primarul municipiului Rădăuţi ar fi angajat pentru acest proces un avocat cu un onorariu de succes de 65.000 de euro, iar dacă Plămadă ar fi pierdut procesul ar fi trebuit să achite din propriul buzunar mare parte din acest onorariu, lucru considerat de anchetatorii de la Bucureşti încă un element de presiune asupra afaceristului. 

 

Procurorul Dîmbu 

În investigațiile demarate de DNA în acest dosar s-ar fi ajuns şi la Dumitru Dîmbu, amic cu afaceristul Constantin Babiuc, procurorul ajutându-l pe acesta din urmă, susţin reprezentanţii Parchetului Anticorupţie, să exercite presiuni asupra lui Arcadie Plămadă. Pentru sprijinul oferit, Babiuc i-ar fi dat 92.000 de euro unui amic de-al procurorului Dîmbu, la sugestia acestuia din urmă.

Mai mult, arată anchetatorii, Dîmbu ar fi intervenit la Poliţie şi Parchet, pentru a rezolva favorabil mai multe dosare penale întocmite pe numele unor cunoștințe de-ale sale.

În urma monitorizării, procurorii DNA au aflat şi că judecătorul Bărbuță primea tot felul de șpăgi constând în bani sau produse alimentare (carne, ouă, lactate) de la diferite persoane care aveau procese pe rolul Judecătoriei Rădăuți, pentru a primi soluții favorabile în dosare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arestul preventiv pentru trioul Dîmbu-Bărbuţă-Babiuc, menţinut de Curtea Supremă.
 Vizualizări articol: 2264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Arestul preventiv pentru trioul Dîmbu-Bărbuţă-Babiuc, menţinut de Curtea Supremă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei