Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca elevii din ciclul primar să primească manuale noi în fiecare an.
Potrivit acestuia, „manualele şcolare trebuie să arate decent, fără rupturi, iar o astfel de măsură ar da posibilitatea editorilor de a face modificări de conţinut de la an la an, de la un manual la altul. Conţinutul va fi adaptat, modern, proaspăt, corectat”.
Declaraţia ministrului a fost făcută la Suceava, cu prilejul Congresului Naţional al Învăţătorilor.
Remis Pricopie a mai adăugat că o decizie în ceea ce priveşte înlocuirea anuală a manualelor încă nu a fost luată la nivelul Ministerului Educaţiei şi nici al Guvernului, întrucât o astfel de măsură implică fonduri.
Manuale digitale
Din această toamnă elevii claselor I şi a II-a vor avea manuale în format digital. Chiar dacă schimbarea nu este văzută cu ochi buni de toată lumea, Remus Pricopie a declarat, la Suceava, că introducerea acestora este o adaptare a sistemului de învăţământ la lumea tehnologiei.
„Poate că unora li se pare un moft, dar lumea lor (n.r. - a elevilor din clasele mici) este digitală. Iar dacă noi nu vom construi şcoala în funcţie de cerinţele lor nu vom ajunge nicăieri”, a arătat Pricopie.
Prin intermediul manualelor digitale, Pricopie spune că şcoala românească se apropie de elevi şi răspunde mai bine nevoilor şi asteptărilor acestora. Conform sursei citate, prioritate are şi modernizarea conţinuturile educaţionale, iar acest lucru va fi mult mai uşor odată cu introducerea manualelor digitale.
„Până acum eram înţepeniţi într-o programă, iar în loc să spunem că Serbia este vecinul nostru, spunem că vecin cu noi este Iugoslavia. Asta scrie în manualele de astăzi. Programele vor putea ţine pasul dacă le avem pe internet”, a declarat ministrul.
Acesta a spus că nu va renunţa la învăţământul clasic, unul care implică cartea, caietul sau creionul, însă sunt necesare şi alte instrumente pentru un învăţământ eficient.
„În toamna aceasta, copiii nu vor avea tablete. Sper ca la anul să le aibă, vom vedea în ce măsură vom putea accesa fonduri structurale pentru aşa ceva, dar atât ei, cât şi părinţi sau profesori, sau oricine altcineva, vor avea acces la formatul digital al manualelor”.