Aproape o mie de absolvenţi de clasa a VIII-a şi-au luat gândul de la liceu şi au ales să se îndrepte spre învăţământul profesional, unde, în doar trei ani, dobândesc o calificare care îi va ajuta să obţină mai rapid un loc de muncă.
27 de licee din judeţ organizează, în anul şcolar 2014-2015, clase de învăţământ profesional cu specializări de Mecanic auto, Ospătar, Bucătar, Comerciant-vânzător, Electrician, Tinichigiu, Vopsitor auto, Confecţioner produse textile, Lucrător hotelier, Lăcătuş mecanic, Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist şi Tâmplar universal.
1.474 de locuri sunt disponibile pentru anul 2014-2015, 65% dintre acestea (959) fiind ocupate în primele două etape de înscriere.
A III-a etapă de înscriere
În perioada 25 august - 9 septembrie se desfăşoară cea de-a treia etapă de înscriere în învăţământul profesional. În această fază, candidaţii pot opta numai pentru calificările profesionale şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a (515 locuri rămase libere). Înscrierea propriu-zisă a candidaţilor este în perioada 1-2 septembrie.
Potrivit unei situaţii transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, în cele 23 de licee de stat care organizează clase profesionale mai sunt 390 de locuri libere, în învăţământul special mai sunt 41 de locuri libere (la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava), iar în învăţământul particular profesional mai sunt 84 de locuri (la Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Câmpulung Moldovenesc). Candidaţii pot afla mai multe detalii despre locurile şi specializările din şcoli pe www.alegetidrumul.ro.
Accent pe pregătirea practică
În clasa a IX-a, elevii vor face circa 60% teorie, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică vor reprezenta 40%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 75%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca de asemenea mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării și pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 25%.
Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară de 200 de lei, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru cei care studiază departe de casă.
Cei trei ani de studiu se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. Unităţile care organizează învăţământ profesional trebuie să aibă o bază materială adecvată desfăşurării pregătirii elevilor, cadre calificate, precum şi contracte încheiate cu operatori economici unde elevii îşi vor desfăşura activitatea practică. Pe lângă o forţă de muncă bine calificată, pregătită conform propriilor cerinţe, angajatorii vor avea posibilitatea să-şi selecteze cei mai buni absolvenţi ai acestui program în vederea angajării. Atât procesul de selecţie la intrarea în program, cât şi examenul de certificare sunt organizate prin implicarea directă a reprezentanţilor angajatorilor.