Circ total în Rădăuţi, unde zona centrală a municipiului s-a transformat într-un şantier pe care, începând de ieri, nu mai lucrează nimeni. Iar după cum se derulează evenimentele din acest oraş, nu este exclus ca luni bune de acum încolo să nu se mai întâmple nimic. Şi totul pe nervii şi stresul oamenilor din Rădăuţi, care pur şi simplu nu mai înţeleg nimic din această poveste presărată cu ilegalităţi.
Totul a plecat de la faptul că pe data de 12 august 2014 Primăria Rădăuţi a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea unei zone pietonale pe strada Piaţa Unirii, asta în condiţiile în care autorizaţia de construire era expirată din luna aprilie a acestui an.
Aceasta este doar una dintre problemele dintr-un lung şir de ilegalităţi comise de conducerea Primăriei Rădăuţi. O altă inadvertenţă a fost semnalată de prefectul Florin Sinescu, acesta atacând în instanţă hotărârea de consiliu pentru restricţionarea traficului, care peste noapte s-a transformat, fără nici un aviz, în închiderea definitivă a traficului rutier şi schimbarea destinaţiei. Ori, în acest caz era nevoie de o Hotărâre a Consiliului Local pentru schimbarea destinaţiei, care trebuie adoptată cu două treimi din voturile consilierilor locali din Rădăuţi, ceea ce nu s-a întâmplat.
Constructorul spune că au fost „bâlbâieli şi erori ale Primăriei Rădăuţi”
Contactat telefonic, Gheorghe Caloianu, directorul ConDacia Botoşani, firma care a câştigat licitaţia pentru efectuarea lucrărilor din centrul municipiului Rădăuţi, a declarat că este scârbit de tot ceea ce se petrece.
„Au fost bâlbâieli şi erori ale Primăriei Rădăuţi, era o autorizaţie de construire depăşită, dar care ştiu că a fost rezolvată. Îmi pare rău că noi am nimerit într-un război care nu este al nostru. Am efectuat lucrări şi în alte zone din ţară, dar numai aici am întâmpinat astfel de probleme”, a declarat Gheorghe Caloianu.
Directorul ConDacia Botoşani a precizat că a discutat şi cu firma căreia i-au fost subcontractate lucrările, SC Bader SRL Rădăuţi, şi a dispus sistarea activităţii „până când autorităţile locale vor clarifica situaţia”.
„Am subcontractat lucrarea unei firme din Rădăuţi în ideea că poate străinii nu sunt bine văzuţi în acest oraş, dar problemele sunt cu totul altele şi până când totul nu se va clarifica nu vom mai face nimic”, a precizat Caloianu.
Referitor la decizia de a aduce terenul la starea iniţială, directorul ConDacia a arătat că pentru firma pe care o conduce nu este nici un fel de problemă.
„Primăria să ne plătească lucrările efectuate, să ne achite şi lucrările pentru readucerea terenului la starea iniţială şi totul se rezolvă foarte rapid”, a adăugat Gheorghe Caloianu.
Prefectul de Suceava ia în calcul să trimită Corpul de Control al Prefecturii la Rădăuţi
Toată harababura de la Rădăuţi nu a rămas fără ecou la Suceava. Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a declarat că ia în calcul să trimită la Rădăuţi Corpul de Control al Prefecturii.
„Trebuie să vedem exact ceea ce se petrece acolo. Suntem în faţa unei situaţii extrem de sensibile, iar dacă se vor constata încălcări ale legii vom sesiza şi alte instituţii ale statului capabile să ia măsuri”, a arătat prefectul Sinescu.
De cealaltă parte, primarul Aurel Olărean nu se află în localitate, iar viceprimarul Dumitru Ciobotariu, cel care, teoretic, ar trebui să se ocupe de bunul mers al oraşului pare rupt de realităţi.
Ocupat mai mult cu oficierea unor căsătorii, Dumitru Ciobotariu s-a mărginit să spună că lucrările vor continua „categoric”, iar din informaţiile sale „nu s-a încălcat nici o lege”.
Se pare că blocarea centrului oraşului, situaţie care s-ar putea prelungi nepermis de mult, nu este un subiect suficient de important pentru viceprimarul din Rădăuţi, care preferă să paseze această uriaşă responsabilitate către directorul tehnic al instituţiei, Igo Kofler.
Specialiştii de la Prefectura Suceava spun că prelungirea autorizaţiei de construcţie după expirarea ei nu mai este posibilă
Deşi reprezentanţii Primăriei Rădăuţi susţin că vineri ar fi emis o nouă autorizaţie de construcţie, specialiştii de la Prefectura Suceava spun că acest lucru este imposibil.
„O prelungire a autorizaţiei de construcţie este posibilă doar înainte de expirare. Dacă autorizaţia a expirat trebuie reluate toate demersurile. Mai exact, Primăria Rădăuţi ar trebui să obţină din nou toate avizele de la companiile de utilităţi şi de la poliţie”, au precizat specialiştii de la Prefectura Suceava.
De altfel, directorul tehnic al Primăriei Rădăuţi a anunţat vineri că va pune la dispoziţia reprezentanţilor cotidianului Monitorul de Suceava noua autorizaţie de construcţie, ceea ce nu s-a mai întâmplat ulterior.
Până când totul se va lămuri, centrul municipiului Rădăuţi rămâne un şantier în lucru, o zonă unde nu se poate circula nici pietonal şi nici rutier. O poveste sută la sută „made in Rădăuţi”, în urma cărora zeci de mii de oameni au de suferit plătind pentru incompetenţa unor aleşi locali şi a unor funcţionari plătiţi din bani publici.
(26 aug 2014, 11:50:23