Esplanada Casei de Cultură Suceava a fost animată, ieri seară, de suceveni care au răspuns afirmativ invitaţiei de a se bucura de două ore de muzică în aer liber, de un spectacol ce a avut drept protagonişti principali tineri artişti din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Prin suita de recitaluri, fie la vioară, fie la chitară, tinerii au lansat o invitaţie sucevenilor melomani de a lua parte la spectacolul din seara aceasta - „Simfonii de toamnă” - eveniment oferit de Clubul Rotary Suceava Bucovina.
Deşi obişnuiţi să performeze în săli de spectacole, elevii i-au încântat pe iubitorii muzicii clasice prin iscusinţa interpretării, semn că se simt în largul lor şi pe „scene” ceva mai neconvenţionale.
Atât cei care au urmărit întreaga prestaţie a acestora, cât şi trecătorii care se opreau preţ de câteva minute fie din admiraţie, fie din curiozitate, au apreciat prestaţia elevilor de la „Arte”, care au oferit scurte recitaluri pe măsura talentului lor.
Tinerei generaţii de interpreţi i s-au alăturat şi elevi de la secţia de pictură a colegiului menţionat, aceştia desenând pe esplanadă, cu cretă colorată, diferite simboluri – ale Clubului Rotary, ale Colegiului de Artă, stema Moldovei etc.
Suceveni reuniţi de muzica de calitate
Invitaţia de a promova concertul din această seară a fost onorată şi de un cvartet de coarde, tot de la Colegiul „Ciprian Porumbescu”, elevii evoluând în foişorul din parcul Central. Cei patru membri, două fete şi doi băieţi, au arătat publicului că au în comun pasiunea pentru muzica de calitate şi talentul.
Cu toate că publicul în faţa căruia au cântat a fost restrâns, tinerii au conturat o atmosferă caldă şi prietenoasă. Încompania unei muzici discrete, de calitate, melomanii s-au bucurat de recitalul celor patru, cei mai mulţi dintre cei prezenţi exprimându-şi speranţa că un astfel de spectacol va impune un nou standard al manifestărilor organizate în Suceava.
De cealaltă parte, în Piaţa Tricolorului, un trio de suflători la corn şi clarinet, acompaniaţi de pian, au cântat pentru suceveni, iar în apropierea Casei de Cultură, Edi Hanuseac a susţinut un recital de muzică variată.
Avanpremieră pentru concertul de astăzi
Spectacolele de ieri seară au reprezentat o avanpremieră a concertului de astăzi „Simfonii de toamnă”, organizat de Clubul Rotary Suceava Bucovina. Iniţiatorii proiectului promit sucevenilor o seară memorabilă în compania a 50 de artişti ai Filarmonicii de Stat Botoşani. În repertoriul pregătit pentru această ediţie a evenimentului sunt incluse piese ale compozitorilor Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, J. Strauss, Şostakovici, Georges Bizet, Fr. Suppe şi mulţi alţii.
„Pe scenă va urca Daniel Manasi, dirijorul Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, şi Mirel Manea, prim-trompetist, şef de partidă, la Filarmonica de Stat Botoşani şi prim-trompetist al Grande Orchestra Sinfonica Verdi, în Bracigliano, Italia. Toţi cei care vor veni vor avea parte de un spectacol de lumină cum nu cred că a mai fost în Suceava”, a precizat Dan Ioan Cuşnir, membru al Clubului Rotary.
Cât despre ecourile primelor două ediţii, Dan Ioan Cuşnir a mărturisit că spectacolele din 2012 şi 2013 au fost foarte apreciate de suceveni.
„Acest eveniment a crescut de la o ediţie la alta. La primul concert am avut 2.500-3.000 de spectatori, la ediţia de anul trecut am avut circa 3.500, iar în acest an mizăm la peste 5.000 de spectatori”, a mai arătat Dan Ioan Cuşnir. Concertul va avea loc în zona centrală, pe esplanada Palatului Administrativ Suceava.
Accesul în zona cu scaune va fi pe bază de invitaţie. Invitaţiile sunt oferite gratuit sucevenilor, de către membrii Clubului Rotary Suceava Bucovina.
Mesajul din acest an al acţiunii Rotary este „Dăruiţi comunităţii împreună cu Rotary”. Parteneri în organizare sunt Betty Ice, Grupul de firme Calcarul, Centrul de Diagnosticare Explora şi Prolisok.
Clubul Rotary se defineşte ca „o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stimulează relaţiile de bună înţelegere între membrii comunității”.