Introducerea unui nou program informatic de urmărire a circuitului masei lemnoase, din pădure până ce ajunge să capete diverse utilizări, de la materiale de construcţii la lemn de foc - SUMAL, dă serioase bătăi de cap silvicultorilor suceveni şi agenţilor economici, care trebuie să înregistreze de acum online orice fac.
Cum foarte mulţi dintre cei care au de folosit de acum înainte smartphone-ul şi tableta, chiar din inima pădurii, nu au nici o tangenţă cu noile tehnologii, ITRSV Suceava va organiza şedinţe de instruire în utilizarea acestui program, în întreg judeţul.
„Luni va fi organizată o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, cu reprezentanţii ocoalelor de stat şi private, precum şi cu reprezentanţi ai Asociaţiei Forestierilor - ASFOR, pentru a le fi oferit instructajul necesar pentru utilizarea acestui program-pilot. De marţi urmează să organizăm asemenea întruniri la sediul ocoalelor silvice din judeţ, pentru instruirea personalului silvic și a agenților economici care îşi desfăşoară activitatea în zonele respective”, a precizat Daniel Coroamă, şeful ITRSV Suceava.
La şedinţa de instructaj de luni, care se va ţine într-o aulă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, va fi prezent şi un reprezentant al firmei care a realizat noul program SUMAL, a cărui misiune este să le arate tuturor cum funcţionează programul şi ce trebuie făcut, pas cu pas.
Şedinţa este convocată la iniţiativa Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, aicărui reprezentanţi vor fi prezenţi în sală, pentru a oferi detaliile despre aceste noutăţi legislative.
„În perioada următoare vom face o verificare a ceea ce se întâmplă efectiv în teren, urmând ca în funcţie de asta să îi invităm la o nouă sesiune de învăţare a programului pe cei care au întâmpinat probleme în utilizarea sa”, a adăugat şeful ITRSV Suceava.
Probleme cauzate de SUMAL, chiar din prima zi
Chiar de utilizarea noului program, SUMAL, aflat deocamdată în perioada de testare, a devenit obligatorie de vineri, când a început oficial perioada de testare a funcţionării acestuia în judeţul Suceava, foarte mulţi dintre agenţii economici, ba chiar şi silvicultori, nu aveau cum utiliza acest sistem, în lipsa user-ului şi parolei de acces în sistem, pe care nu le-au primit din cauza unor probleme tehnice. Alţii, chiar de aveau acces la sistem, nu ştiau să îl utilizeze, încât aproape toate operaţiunile cu masă lemnoasă au fost blocate în judeţ, cel puţin vineri, când, de teamă să nu greşească ceva, mulţi au preferat să piardă o zi de muncă, decât să fie traşi la răspundere.
În judeţul Suceava sunt aproximativ 700 de agenţi economici care trebuie să îşi doteze personalul cu tablete şi smartphone-uri, dar şi cu abonamente de internet mobil, pentru a respecta prevederile legii.
Direcţia Silvică Suceava deja şi-a dotat angajaţii cu atribuţiuni în domeniul exploatării şi controlului materialului lemnos cu 60 de tablete.
Rămâne de văzut ce probleme vor mai apărea la punerea în practică a noii legi, HG 470, care intră în vigoare de la 8 octombrie, dată de la care vor fi aplicate sancţiuni celor care nu respectă noile prevederi legale.