Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 aug 2014 - Anul XIX, nr. 195 (5704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulțumiri

Reluarea furnizării apei calde în Suceava, blocată de datoriile Termica faţă de Bioenergy

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toate că este aşteptată cu nerăbdare de zeci de mii de persoane, apa caldă s-ar putea să nu revină curând la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Principala cauză nu o reprezintă lucrările programate de Termica pentru această vară, care trebuie să fie terminate la finele săptămânii viitoare, ci datoriile foarte mari pe care producătorul de energie termică le are de recuperat de la Termica, care, la rândul ei, are de încasat o sumă şi mai mare de la populaţie.

Printr-o adresă transmisă joi Primăriei Suceava, furnizorul de energie termică, Bioenergy Suceava SRL, solicită adoptarea unor măsuri urgente pentru desemnarea unui nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava, care să le dea garanţia că îşi vor încasa atât sumele restante pentru energia termică asigurată populaţiei, cât şi consumurile viitoare.

În caz contrar, „nu vor fi reluate producerea şi livrarea energiei termice în vederea furnizării către populaţie, după data de 30.08.2014” - se arată în adresa oficială înaintată de conducerea Bioenergy.

Principala cauză a nemulţumirilor celor de la Bioenergy o reprezintă atât datoriile imense pe care le au de recuperat de la Termica, în contul energiei termice furnizate pentru consumul sucevenilor – peste 150 de miliarde de lei vechi (15 milioane de lei), adică aproape 3,5 milioane de euro, cât şi tergiversarea procedurii de încredinţare a serviciului de termoficare unui nou operator.

„Termica nu mai este în măsură să respecte obligaţiile asumate faţă de Bioenergy prin contractul de vânzare-cumpărare a energiei termice, fapt care generează pierderi financiare imense”, se spune în adresa Bioenergy.

Mai mult, aceasta solicită municipalităţii să preia în gestiune directă activitatea de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, iar până la începerea activităţii unui nou operator de termoficare, activitatea să fie prestată prin contractarea unor „servicii de consultanţă în management prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare”, la care Bioenergy îşi exprimă disponibilitatea de a participa.

Demersul celor de la Bioenergy este motivat de problemele financiare cu care se confruntă din neîncasarea producţiei furnizate către Termica, mai ales în condiţiile în care banca care a finanţat realizarea noii centrale termice pe biomasă le-a transmis instrucţiuni de a nu continua producţia până la acoperirea pierderilor cauzate de Termica.

 

“Este nevoie de o mobilizare a populaţiei şi a asociaţiilor de proprietari”

De cealaltă parte, conducerea societăţii de termoficare a Sucevei spune că nu are cum  achita datoriile către Bioenergy, câtă vreme nu recuperează banii respectivi de la populaţie.

„Noi avem de încasat peste 19 milioane de lei de la populaţie şi nu am luat măsura de a le opri sucevenilor apa caldă şi căldura. Cât despre condiţiile impuse de banca finanţatoare din Viena, poate se aplică acolo...Aici nu suntem în Viena”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care şi-a arătat toată disponibilitatea în negocierea unei eşalonări a restanţelor către Bioenergy.

„Este nevoie şi de o mobilizare a populaţiei şi a asociaţiilor de proprietari, pentru a achita datoriile restante”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu, care a precizat că pe perioada verii, încasările au fost extrem de slabe, încât nu au permis efectuarea de plăţi către furnizori.

Conform programului de reparaţii stabilit de Termica pentru această vară, apa caldă ar trebui să revină la robinetele sucevenilor de la 1 septembrie, asta dacă Termica va primi de la Bioenergy energia termică necesară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reluarea furnizării apei calde în Suceava, blocată de datoriile Termica faţă de Bioenergy.
 Vizualizări articol: 3097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Reluarea furnizării apei calde în Suceava, blocată de datoriile Termica faţă de Bioenergy3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se amana inevitabilul trimis de
(23 aug 2014, 12:02:41
Trebuie sa-i imploram pe datornici sa-si faca mila de restul si sa aduca la asociatie, cu multa scarba, banii pe ce au consumat.

Optiunea B: cei care au pe scara specimene care consuma si nu platesc, sa puna mana de la mana si sa-i ia nesimtitului o centrala pe gaz si sa-i achite si toate datoriile.

Termica si asociatiile de proprietari nu au solutii................

2.   Solutii sunt trimis de
(23 aug 2014, 16:00:00
și cu efect imediat dar punînduse în practica nu se mai poate fura.Coloane de distributie a agentului termic pe casa scarii cu contorizare individuala fiecărui apartament.Proprietarului revenindu-i sarcina de a contracta individual și nu prin asociație serviciile distribuitorului de caldura respectiv apa calda menajera,rece ect.Investiția implică ambele părți....furnizor-propri prin a aduce la ,,ușa clientului coloanele tur retur de caldură cu aparate de masura dispuse pe casa scarii pentru citire respectiv debransare in cazul unui consumator care nu ș-ia plătit factura și proprietar care va incheia contract de consum cu furnizorul și își va reface instalația termica aferentă locului de consum ex,apartament prin unirea perimetrala cu coloane a radiatoarelor si scoaterea lor la punctul de branșare respectiv contorizare a consumului.Asemanător celor ce își montează centrale de apartament doar cu diferența unor costuri mai mici ,se economiseste costul achiziției centralei termice,reviziei tehnice periodice la ani ,cota parte la coloana privată gaz ,respectiv aparate de masurare a gigacaloriei care vor cadea in sarcina termica bioenergi sau cine va fi furnizorul.Problema mare e ca dispar căpușele ,sugătorii de bani și nu se dorește acest fapt.E mult mai ușor să fii păduche si să  ☭ la umbră din osteneala albinuțelor.Pe scurt pentru criticii dedicați acestui comentariu nu vă obosiți inutil cu gen....analfabet ect.....voi sunteți voi ce stați la umbră sub aripile albinuțelor.
3.   Comentariu trimis de
(23 aug 2014, 18:34:31


Halal popor, halal cetateni, pacaliti de politicieni de nenumarate ori, dar nici ca se invata minte vreodată.
3.1  RE: Comentariu trimis de
(24 aug 2014, 19:43:43
mey latu de amu incolo pana la electii iti meriti banii ca e liber la pacalit poporul, "finca" fraieru nu se invata minte vreodata.
3.2  RE: Comentariu trimis de
(24 aug 2014, 23:16:40
....??
4.   Felicitari! trimis de
(25 aug 2014, 06:23:03
Felicitari d-na Angela Furtuna!Pacat ca in ciuda atator sesizari din partea multora,nu se ia nici o atitudine!Ce face DNA-UL si celelalte organe abilitate?Asteptam,desi ne-am saturat si de atata asteptare!
5.   ....cu o floare nu se face primavara! trimis de
(25 aug 2014, 09:00:58
Subscriu la cele scrise de d-na Angela Furtuna, dar cu o floare nu se face primavara! Sunt multi care stiu aceste lucruri, dar n-au curajul de a le spune.
Daca DNA-ul nu intervine, este clar ca acolo unde a fost activ, a fost din ordin politic.

Ar fi de dorit sa readuceti mereu in atentie aici pe forum tot ce ati afirmat cu atita fermitate in cele scrise mai sus .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei