Cu toate că este aşteptată cu nerăbdare de zeci de mii de persoane, apa caldă s-ar putea să nu revină curând la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.
Principala cauză nu o reprezintă lucrările programate de Termica pentru această vară, care trebuie să fie terminate la finele săptămânii viitoare, ci datoriile foarte mari pe care producătorul de energie termică le are de recuperat de la Termica, care, la rândul ei, are de încasat o sumă şi mai mare de la populaţie.
Printr-o adresă transmisă joi Primăriei Suceava, furnizorul de energie termică, Bioenergy Suceava SRL, solicită adoptarea unor măsuri urgente pentru desemnarea unui nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava, care să le dea garanţia că îşi vor încasa atât sumele restante pentru energia termică asigurată populaţiei, cât şi consumurile viitoare.
În caz contrar, „nu vor fi reluate producerea şi livrarea energiei termice în vederea furnizării către populaţie, după data de 30.08.2014” - se arată în adresa oficială înaintată de conducerea Bioenergy.
Principala cauză a nemulţumirilor celor de la Bioenergy o reprezintă atât datoriile imense pe care le au de recuperat de la Termica, în contul energiei termice furnizate pentru consumul sucevenilor – peste 150 de miliarde de lei vechi (15 milioane de lei), adică aproape 3,5 milioane de euro, cât şi tergiversarea procedurii de încredinţare a serviciului de termoficare unui nou operator.
„Termica nu mai este în măsură să respecte obligaţiile asumate faţă de Bioenergy prin contractul de vânzare-cumpărare a energiei termice, fapt care generează pierderi financiare imense”, se spune în adresa Bioenergy.
Mai mult, aceasta solicită municipalităţii să preia în gestiune directă activitatea de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, iar până la începerea activităţii unui nou operator de termoficare, activitatea să fie prestată prin contractarea unor „servicii de consultanţă în management prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare”, la care Bioenergy îşi exprimă disponibilitatea de a participa.
Demersul celor de la Bioenergy este motivat de problemele financiare cu care se confruntă din neîncasarea producţiei furnizate către Termica, mai ales în condiţiile în care banca care a finanţat realizarea noii centrale termice pe biomasă le-a transmis instrucţiuni de a nu continua producţia până la acoperirea pierderilor cauzate de Termica.
“Este nevoie de o mobilizare a populaţiei şi a asociaţiilor de proprietari”
De cealaltă parte, conducerea societăţii de termoficare a Sucevei spune că nu are cum achita datoriile către Bioenergy, câtă vreme nu recuperează banii respectivi de la populaţie.
„Noi avem de încasat peste 19 milioane de lei de la populaţie şi nu am luat măsura de a le opri sucevenilor apa caldă şi căldura. Cât despre condiţiile impuse de banca finanţatoare din Viena, poate se aplică acolo...Aici nu suntem în Viena”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care şi-a arătat toată disponibilitatea în negocierea unei eşalonări a restanţelor către Bioenergy.
„Este nevoie şi de o mobilizare a populaţiei şi a asociaţiilor de proprietari, pentru a achita datoriile restante”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu, care a precizat că pe perioada verii, încasările au fost extrem de slabe, încât nu au permis efectuarea de plăţi către furnizori.
Conform programului de reparaţii stabilit de Termica pentru această vară, apa caldă ar trebui să revină la robinetele sucevenilor de la 1 septembrie, asta dacă Termica va primi de la Bioenergy energia termică necesară.
(23 aug 2014, 12:02:41
Optiunea B: cei care au pe scara specimene care consuma si nu platesc, sa puna mana de la mana si sa-i ia nesimtitului o centrala pe gaz si sa-i achite si toate datoriile.
Termica si asociatiile de proprietari nu au solutii................