Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a întocmit o analiză pe fiecare localitate din judeţ, cu privire la faptele de furt şi tâlhărie comise pe parcursul anului trecut, realizându-se o încadrare de risc a fiecărei comune, oraş sau municipiu, pe trei categorii: risc scăzut, risc mediu şi risc ridicat. Au rezultat opt localităţi urbane şi şase rurale încadrate la risc ridicat în ceea ce priveşte coeficientul de criminalitate.
Suceava şi Rădăuţi, cel mai ridicat risc dintre localităţile urbane
Analiza poliţiei a plecat de la numărul total de furturi şi tâlhării înregistrate în judeţ. Cifra a fost împărţită la numărul de localităţi şi a fost stabilit un coeficient per judeţ. Apoi, numărul de fapte din fiecare localitate a fost înmulţit cu o sută şi împărţit la coeficientul rezultat, stabilindu-se un grad de risc pe fiecare localitate în parte.
Conform analizei poliţiei, municipiul Suceava este localitatea urbană cu cel mai înalt grad de risc. Este o realitate care se vede zilnic în buletinele de presă ale poliţiei, în municipiul Suceava înregistrându-se zilnic furturi. Este o situaţie specifică aglomeraţiei urbane, explică poliţia.
Pe locul doi la grad de risc se situează municipiul Rădăuţi, care s-a aflat constant în fruntea nedoritelor topuri privind numărul de infracţiuni. După cele două municipii urmează, la o distanţă apreciabilă în ceea ce priveşte coeficientul de criminalitate, Vatra Dornei, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc. La categoria grad ridicat de risc se mai găsesc oraşele Gura Humorului, Broşteni şi Vicovu de Sus.
Şcheia, lider detaşat la comunele cu grad de risc
În ceea ce priveşte localităţile rurale, analiza IPJ Suceava a identificat şase comune cu risc ridicat. Prima în acest top este în mod detaşat comuna Şcheia. Aici furturile din locuinţe sunt o mare problemă, care s-a accentuat pe fondul dezvoltării localităţii, extinderii zonelor locuite şi numărului mare de case în construcţie sau nelocuite. Mare parte din furturile de la Şcheia sunt comise de persoanele de etnie romă din localitate. Alte localităţi rurale cu risc ridicat sunt, în ordine, în ceea ce priveşte coeficientul de risc rezultat, Pojorâta, Cârlibaba, Dorneşti, Fundu Moldovei şi Şaru Dornei.
Localităţile încadrate la risc mediu
La categoria risc mediu în ceea ce priveşte frecvenţa faptelor de furt şi de tâlhărie se găsesc următoarele localităţi: Vicovu de Jos, Siret, Putna, Iacobeni, Dărmăneşti, Arbore şi Cornu Luncii. Restul localităţilor au fost încadrate la risc scăzut de victimizare ca urmare a faptelor de furt şi de tâlhărie.
Interesant este că localităţi cunoscute cu probleme deosebite în ceea ce priveşte actele de violenţă, gen Valea Moldovei, Dolhasca sau Arbore, unde apar foarte des conflicte sângeroase în comunităţile rome, nu au probleme majore şi la capitolul infracţiunilor de furt şi tâlhărie.