Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2014 - Anul XIX, nr. 194 (5703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fenomen

Sute de suceveni, victimele escrocilor. Aproximativ 400 de înșelăciuni reclamate, de la începutul anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de suceveni au căzut de la începutul acestui an victimele escrocilor şi, deşi poliţia a transmis numeroase avertismente prin intermediul mass-media, atât pe plan local, cât şi naţional, în continuare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava aproape zilnic se reclamă o nouă înșelăciune.

Nu mai departe de acum două zile, la poliție s-au prezentat trei persoane care au sesizat faptul că au fost înşelate cu 4.500 de lei şi 6.000 de euro, două prin metoda „şmen”, în timp ce încercau să schimbe valută în lei, iar una prin metoda „accidentul”. Această escrocherie, prin care o persoană este contactată telefonic şi i se spune că o rudă apropiată a comis un accident rutier şi are urgent nevoie de bani pentru a se împăca cu victimele, de regulă sume de ordinul miilor de lei sau euro, a făcut cele mai multe victime pe raza județului.

În multe dintre cazuri, păgubiții prin metoda „accidentul” sunt persoane în vârstă, însă, aşa cum vă vom prezenta şi cazul de acum două zile, sunt şi persoane tinere, care ar trebui să-şi dea seama că e vorba de o escrocherie ordinară.

Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, numai în primele şapte luni ale acestui an au fost reclamate în total 381 de înşelăciuni, iar în luna august, până în prezent, s-au adăugat alte 11.

 

S-au dus să schimbe valută la bancă, însă escrocii le-au făcut o „ofertă” mai bună

Două dintre înşelăciunile reclamate la poliţie în cursul zilei de miercuri s-au petrecut la Câmpulung Moldovenesc.

Într-un prim caz, victimă a fost un tânăr de 26 de ani, care s-a dus la mai multe unităţi bancare şi case de schimb valutar din oraş să se intereseze de cursul valutar.

La un moment dat a fost abordat de un bărbat necunoscut, care l-a întrebat dacă are de schimbat valută, oferindu-se să-i facă o ofertă mai bună decât cea de la bancă sau casele de schimb.

Tânărul a acceptat, iar schimbul a avut loc la intrarea într-un magazin din oraș, unde păgubitul i-a înmânat escrocului 1.600 de euro, pentru a-i schimba în lei.

Deși valutistul i-a numărat banii în faţă, după care i-a dat şi lui să mai numere o dată, tânărul în vârstă de 26 de ani a constatat la scurt timp după efectuarea tranzacției că din suma în lei ce ar fi trebuit să o primească în schimbul celor 1.600 de euro lipseau  2.800 de lei.

Folosindu-se de un moment de neatenţie, escrocul, după ce s-a asigurat că victima a numărat banii şi şi-a dat seama că nu lipseşte nici un leu, mai ia banii din nou la numărat, sub pretextul că lipsea sau era în plus o bancnotă de 5 lei, de exemplu, moment în care, cu o dexteritate specifică acestor ţepari, trage pe după degete mai multe bancnote, returnându-i celui înşelat o sumă mult mai mică decât cea la care s-au înţeles iniţial (metoda „şmen”). Păgubitul, convins că a primit suma corectă, mai ales că banii au fost număraţi sub ochii lui, îşi vede de drum, iar când realizează că a fost înşelat, escrocul e deja dispărut din zonă.

De data aceasta, însă, victima a avut noroc, dându-şi seama că a fost înşelată la scurt timp şi sesizând imediat poliţia.

Judiciariştii câmpulungeni au reuşit să identifice un suspect, în persoana unui bărbat în vârstă de 41 de ani, Gheorghe Postolache, din judeţul Neamţ.

   

Aceeași infracțiune, același oraș, altă victimă

Marți, tot la Câmpulung Moldovenesc, o femeie de 40 de ani, din comuna Sadova, a fost păcălită prin aceeaşi metodă, de data aceasta de doi escroci, un bărbat şi o femeie.  

Liliana R. se afla marţi dimineaţă în faţa unei unităţi de schimb valutar şi intenţiona să schimbe 500 de euro.

„Victima a fost abordată de o persoană necunoscută de sex masculin, însoţită de o persoană de sex feminin, ce păreau a forma un cuplu, iar la insistenţele acestora a fost de acord să schimbe cei 500 de euro, sub pretextul unui curs valutar mai avantajos”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Scenariul s-a repetat ca la prima faptă, iar când victima a ajuns acasă şi a numărat din nou banii a constatat că a primit mai puţin cu 1.700 de lei.

S-a dus la poliţie abia a doua zi, şansele ca escrocii să fie prinşi fiind mult diminuate.

„Poliţiştii recomandă efectuarea de schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afișate”, se mai arată în comunicatul poliţiei judeţene.

 

Păcălită cu 6.000 de euro, printr-un simplu telefon

Dacă iniţial escrocii care înșelau prin metoda „accidentul” cereau victimelor lor să le trimită banii prin serviciile de transfer bancar, în ultima vreme ţeparii vin direct la domiciliul păgubiţilor să ridice „onorariul pentru avocat”.

A păţit-o acum două zile o femeie în vârstă de 37 de ani, din comuna Dărmăneşti.

În jurul prânzului, Aurica S. a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut care i-a spus că este avocat şi i-a transmis că soţul ei a avut un accident rutier, cu victime, şi că îi trebuie neapărat 3.000 de euro, altfel riscă să fie arestat.    

„Partea vătămată s-a întâlnit cu presupusul avocat în centrul satului Măriței și i-a înmânat suma de 3.000 de euro, iar după circa 10 minute, a fost sunată din nou de acesta, cei doi s-au reîntâlnit în același loc, ocazie cu care femeia i-a mai înmânat încă 3.000 de euro”, explică poliţiştii.

La scurt timp după ce i-a dat banii escrocului, păgubita a vorbit cu soţul ei, acesta spunându-i că nu a fost implicat în nici un accident, moment în care femeia a realizat că a fost victima unei înşelăciuni.

         

I-a trimis unui escroc 10.000 de lei, în contul unui fals premiu de 9.000 de euro

În această săptămână, la poliţie a venit şi o suceveancă în vârstă de 77 de ani, care a reclamat că a fost păcălită cu peste 10.000 de lei de un individ care s-a recomandat a fi reprezentantul firmei de telefonie la care victima era abonată şi care i-a spus că a câştigat un premiu de 9.000 de euro.

Crezând că într-adevăr a câştigat, septuagenara a ascultat întocmai indicaţiile primite prin telefon şi, după ce s-a împrumutat de la o rudă, i-a trimis escrocului, printr-un serviciu de transfer rapid de bani, o pretinsă „taxă” de 10.000 de lei, plătind şi comisioanele bancare, aproximativ 500 de lei.

A aşteptat aproximativ două săptămâni, după care, văzând că nu o mai sună nimeni cu „premiul câştigat”, s-a dus direct la poliţie.

 

„Alo! Caut o victimă...”

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au demarat o campanie pentru prevenirea acestui gen de fapte, campanie intitulată „Alo! Caut o victimă...”

Purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a anunţat că beneficiarii campaniei vor fi locuitorii judeţului Suceava, din zonele rurale şi urbane, turiştii, dar şi studenţii şi elevii care se află la studii în unităţile de învăţământ sucevene.

“Vor fi vizate în special persoane care prezintă un grad de risc ridicat al victimizării (persoane vârstnice, familii ale căror rude lucrează în străinătate şi obişnuiesc să efectueze în mod regulat operaţiuni de schimb valutar, turişti, persoane care trăiesc în case izolate etc.)”, a declarat subcomisarul Epureanu, preconizând că în urma activităţilor de campanie peste 2.000 de persoane vor intra în contact cu poliţiştii, iar aceştia le vor prezenta obiectivele şi recomandările cu caracter preventiv.

În cadrul campaniei au fost realizate 5.000 de scrisori informative cu recomandări preventive care vor fi puse în cutiile poştale, dar şi 1.000 de afişe care vor fi lipite în zonele unităţilor bancare şi de transfer de bani şi în alte locuri care să asigure vizibilitate.

„Nu doar <păcăleala> prin sms sau metoda <accidentului> fac parte din înşelăciuni, dar şi schimbul valutei la negru, achiziţionarea unor locuinţe prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului, încasarea unor sume de bani prin afişarea unor calităţi oficiale sau lucrative (infractorii se prezintă ca reprezentanţi ai unor instituţii, încasatori E.ON, ingineri metrologi etc.), comercializarea unor aşa-zise chilipiruri sunt tot atâtea cazuri ce pot lăsa cetăţenii cu buzunarele goale”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

 

I-au spus că sunt de la deratizare și au „curățat-o” de  bani

O altă metodă întâlnită este cea folosită de falşi angajaţi ai unor diverse instituţii ori firme care intră în casele oamenilor şi, sub pretextul oferirii unui anumit serviciu, pretind sume de bani.

I s-a întâmplat, în urmă cu câteva săptămâni, unei femei din municipiul Suceava, care a fost pusă să plătească 620 de lei, după ce doi necunoscuţi i-au „deratizat” apartamentul, spunându-i că e obligatoriu.

Păgubita, Elena B., în vârstă de 54 de ani, a povestit că s-a trezit la uşă cu doi tineri necunoscuţi, care i-au spus că fac deratizare în tot blocul, iar femeia i-a crezut, mai ales că cei doi aveau pompe de stropit şi un facturier parafat cu ştampila unei societăţi.

După ce-au stropit prin toate camerele, i-au făcut calculul: 620 de lei. De voie, de nevoie, Elena B. a plătit întreaga sumă, însă ulterior, bănuind că ceva nu e în regulă, s-a dus pe la vecini să întrebe cât au plătit ei. Abia după ce a vorbit cu alte persoane din bloc a realizat că doar ea a fost vizitată de aşa-zişii angajaţi de la deratizare, dându-şi seama că a fost înşelată.

 

Înşelaţi în timp ce aşteptau să intre la medic

Un alt gen de înşelăciune întâlnit în ultimele luni, pe raza municipiului Suceava, este folosit de escrocii cu „pile” la doctori.

Recent, un bărbat în vârstă de 44 de ani a fost înşelat cu 800 de lei în timp ce aştepta să-şi facă analizele la laboratorul de la Spitalul Judeţean Suceava. A fost abordat de un bărbat necunoscut care i-a spus că este directorul unităţii medicale şi care, aflând că păgubitul vrea să se interneze, s-a oferit să îl ajute. I-a cerut în schimb o taxă de 800 de lei. A luat banii şi dus a fost.

Tot cu câteva săptămâni în urmă, a păţit-o şi un bărbat de 62 de ani, din Grăniceşti, care venise la policlinica din Areni să obţină un document medical care îi trebuia pentru Casa de Asigurări de Sănătate.

Pe scările policlinicii a fost abordat de un necunoscut, care, după ce a intrat în vorbă cu el, i-a spus că îl poate ajută să obţină documentul respectiv, contra unei taxe de 135 de lei.

Bărbatul din Grăniceşti i-a dat banii respectivi, iar necunoscutul a intrat în policlinică să-i „rezolve” problema şi nu a mai fost de găsit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni, victimele escrocilor. Aproximativ 400 de înșelăciuni reclamate, de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 1631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Sute de suceveni, victimele escrocilor. Aproximativ 400 de înșelăciuni reclamate, de la începutul anului1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei