Patru comisii mixte numite prin ordin al prefectului vor efectua, în perioada 25 august - 5 septembrie, verificări privind stadiul pregătirilor unităților de învățământ din judeţ pentru începerea noului an şcolar. Din comisii vor face parte reprezentanţi ai Prefecturii, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. Prefectul Florin Sinescu a declarat că o atenţie deosebită va fi acordată şcolilor din mediul rural, acolo unde se înregistrează cele mai multe unităţi de învăţământ neautorizate din punct de vedere sanitar. Sinescu s-a arătat totuşi optimist, fiind convins că în acest an şcolar vor fi mult mai multe şcoli autorizate decât în anul şcolar precedent. El a subliniat că în această vară mulţi primari au făcut investiţii în şcoli atât cu fonduri proprii, cât şi cu bani de la Ministerul Dezvoltării, aşa încât multe dintre acestea vor îndeplini condițiile de autorizare.
Prefectul a mai amintit de unele şcoli, precum cele din Breaza şi Liteni, care pot primi autorizaţie deşi îndeplinesc parţial condiţiile de autorizare. „Sunt şi situaţii punctuale, vorbim de faptul că sunt şcoli care îndeplinesc condiţii parţiale de autorizare. De exemplu, şcoala din Breaza, care are două niveluri şi are amenajat doar un grup sanitar la parter care asigură toate condiţiile igienice corespunzătoare, însă, conform prevederilor legale, e nevoie ca fiecare palier să fie dotat cu grupuri sanitare. În consecință am solicitat să vedem dacă numărul de elevi corespunde pentru toaleta de la parter şi dacă da, să putem emite o autorizaţie de funcţionare, pentru că discutăm de o şcoală care are condiţii foarte bune. Am văzut-o personal. De asemenea, discutăm despre o şcoală din Liteni care a realizat un grup sanitar la standarde corespunzătoare de funcţionare, dar care este separat de restul şcolii şi de aceea e nevoie de crearea unui culoar astfel încât elevii să nu părăsească incinta şcolii, lucru care sunt convins că se va putea rezolva până pe 15 septembrie”, a declarat prefectul.
În noul an şcolar la nivelul judeţului Suceava vor funcţiona 813 unităţi de învăţământ. Dintre acestea, în prezent doar 266 îndeplinesc condiţiile igienico sanitare cerute de lege, adică o treime.