Sute de directori şi directori adjuncţi ai unităților educaționale din județul Suceava sunt în focul evaluărilor. Acestora le expiră detaşarea în data de 30 august, iar dacă nu vor obţine rezultate bune la evaluarea activităţii aferente anului şcolar 2013-2014, vor pierde fotoliul de director.
Evaluare pe ultima sută de metri
Evaluarea directorilor unităţilor şcolare din judeţ este pe ultima sută de metri.
După ce s-au autoevaluat şi şi-au acordat singuri calificative pentru modul în care au administrat şcoala în anul şcolar trecut, directorii şcolilor din judeţ şi directorii adjuncţi aşteaptă „note” şi din partea superiorilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.
Potrivit insp. Eleonora Bulboacă, responsabil de comunicarea cu presa din cadrul instituţiei, astăzi este ultima zi în care inspectorii teritoriali din judeţ vor transmite punctajele şi calificativele propuse pentru activitatea directorilor, pentru discutarea lor în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În intervalul 21-29 august, punctajele şi calificativele vor fi discutate în CA-ul instituţiei, urmând ca în perioada 1-5 septembrie să fie stabilite calificativele finale.
De calificativul obținut pentru activitatea desfășurată în precedentul an școlar depinde prelungirea detașării pe funcțiile de conducere, în interesul învățământului.
Ultimul cuvânt îl are Consiliul de Administrație al IŞJ
În fiecare an, directorii îşi depun la IŞJ fișele de autoevaluare şi raportul asupra activității desfăşurate în anul şcolar precedent, acestea urmând a fi analizate de către inspectorii şcolari de specialitate pentru implementarea descentralizării şi mai apoi în CA-ul Inspectoratului Şcolar.
Fişa de evaluare a directorilor conţine o serie de indicatori de performanţă, managerii fiind notaţi pentru rezultatele din domeniile: Curriculum, Resurse umane, Resurse financiare şi materiale, Dezvoltare şi relaţii comunitare
În urma evaluării, punctajul obţinut va determina acordarea calificativului, astfel: pentru 86-100 de puncte va fi acordat calificativul “Foarte bine”, pentru 71-85 de puncte – calificativul “Bine”, pentru 61-70 de puncte – “Satisfăcător” şi pentru 0-60 de puncte – “Nesatisfăcător”. În funcţie de punctajul pe care îl primesc şi de calificativele acordate, directorii mai pot spera sau nu la rămânerea în funcţie. Directorii care vor obţine calificativul “Nesatisfăcător” vor trebui să părăsească funcţia de conducere, însă nici calificativele “Bine” şi “Foarte bine” nu reprezintă neapărat o garanţie pentru păstrarea funcţiilor dobândite în urmă cu un an.
Calificativ maxim pentru directorii din judeţ, în 2013
La nivelul județului își desfășoară activitatea circa 280 de directori plini şi directori adjuncţi. Nici unul nu ocupă funcţia pe baza rezultatelor unui concurs, ci sunt numiţi prin detaşare în interesul învăţământului.
În 2013, toţi cei de la cârma şcolilor sucevene au fost notaţi cu „Foarte bine”.
În mod paradoxal, şi directorii liceelor şi colegiilor care în ultimii ani au obţinut rezultate slabe şi foarte slabe la bacalaureat au fost notaţi cu „Foarte bine” pe linie.
Şefii din învăţământul sucevean explicau, la acel moment, că evaluarea activităţii desfăşurate de directori într-un an şcolar are în vedere mai multe criterii, iar promovabilitatea de la examenul de bacalaureat nu este un indicator care să cântărească mult sau să influenţeze rezultatul evaluării.
(21 aug 2014, 18:37:18