Poliţiştii de la Secţia Regională Transporturi Bucureşti le-au prezentat recent colegilor de la Evenimentul Zilei o statistică legată de persoanele din ţară care circulă de ani de zile fraudulos, cu tichetele gratuite acordate de CFR veteranilor de război. Una dintre cele mai vechi cliente ale poliţiştilor şi de departe cea mai în vârstă se numeşte Margareta Drăgan, are 90 de ani şi este din comuna suceveană Valea Moldovei.
Bătrâna are întocmite dosare penale pentru călătorii frauduloase încă de acum aproape zece ani, iar numele ei apare în dosare care au fost deja judecate la instanţele sucevene. Zeci de cupoane de călătorie gratuite utilizate de Margareta Drăgan au fost anulate prin decizie a instanţei pentru că au fost folosite în fals, iar femeia a fost condamnată într-un dosar la plata a 1.945 de lei, sumă cu care Ministerul Transporturilor s-a declarat parte vătămată.
Tanti Margareta merge „la băiat, la Bucureşti”
Reporterii Monitorului de Suceava au găsit-o pe Margareta Drăgan în Gara Burdujeni luni, puţin înainte de ora 12.00. Apare aproape în fiecare zi în gară, în preajma orelor la care pleacă trenuri de lung parcurs, în special spre Bucureşti. O găsim pe tanti Margareta lângă casa de bilete, chiar în timp ce racola potenţiali clienţi. Bătrâna avea după ea două plase albastre şi o poşetă. În plase are probabil haine de schimb şi mâncare pentru drumul destul de lung care o aşteaptă, mai ales că de fiecare dată se întoarce tot cu un client.
Din start remarcăm că bătrâna este o femeie foarte lucidă pentru vârsta sa. Când vede camera de luat vederi şi este întrebată de dosare penale îşi spune varianta pe care probabil a repetat-o de zeci de ori.
„Merg la băiat la Bucureşti, nu mă plimb, am 91 de ani, dacă fac un drum, după aceea o săptămână stau în repaus, nu merg toată ziua, nu este adevărat”, spune bătrâna.
Femeia ne povesteşte că a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani pe 9 martie anul acesta, iar la Bucureşti a fost ultima oară înainte de Paşte, tot la băiatul său. În realitate, numai în ultima săptămână poliţiştii de la Serviciul Transporturi au văzut-o în repetate rânduri în zona casei de bilete, în căutare de clienţi, la trenurile de zi sau de noapte ale CFR.
Circulă cu biletele celor care zac la pat, dar rar, că o doare capul de la soare
Nonagenara este nevastă de veteran de război şi prin lege are dreptul la şase călătorii gratuite pe an, cu însoţitor. Chiar femeia recunoaşte însă că nu circulă doar cu tichetele ei.
„Când nu am tichete mă duc la centru, la Suceava, lângă piaţă (n.r. la sediul Asociaţiei Veteranilor de Război) şi spun că m-aş mai duce la băiat, la Bucureşti. Plătesc o cotizaţie şi îmi dă bilete de la cei care zac la pat şi aşa mai merg şi eu câte un drum, dar rar, că tare mă doare capul de la soare ”, spune femeia.
Dosare penale şi prejudicii de mii de lei
Poliţiştii de la Serviciul Judeţean Transporturi Suceava o ştiu de ani de zile pe Margareta Drăgan. Şi mai bine o ştiu casierele de la casele de bilete şi naşii de pe trenurile de lung parcurs. Într-un dosar penal instrumentat de Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava bătrâna a fost pusă sub acuzare pentru că a solicitat avizarea la casele de bilete din Gura Humorului şi Botoşani, fără drept, a 75 de bilete pentru veterani, prejudiciul calculat fiind de 4.568 de lei. Dosarul este însă vechi de acum câţiva ani. În momentul de faţă bătrâna este mai degrabă tolerată de toată lumea.
Angajaţii CFR o privesc în general cu milă şi spun că o bătrână nu ar bate atâta drum decât din disperare şi sărăcie.
Ce infracţiuni comit veteranii care fac bani din plimbările cu trenurile CFR
Poliţiştii de la Secţia Regională de Transport Bucureşti spun că persoanele care se ocupă cu astfel de afaceri ilegale comit infracţiuni de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea. Asta pentru că folosesc tichetele gratuite care au fost atribuite altor veterani. De multe ori s-a constatat că tichetele erau pe numele unor titulari decedaţi, fapt care nu miră în condiţiile în care Margareta Drăgan circulă cu biletele celor „care zac la pat”.
„Infracțiunile pe care le-am constatat sunt: utilizarea unor legitimații false, folosirea frauduloasă a unei legitimații de călătorie pe numele altor persoane, folosirea unor documente contrafăcute sau folosirea biletelor fără drept, în numele altor persoane”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, comisarul-șef Marin Motoc, directorul Direcţiei de Poliţie Transporturi din România.
Având în vedere vârsta persoanelor care comit astfel de infracţiuni, de multe ori acestea sunt tolerate. În cele mai multe cazuri bătrânii nu au bunuri pe numele lor, astfel că, deşi au de plătit prejudicii în urma unor decizii ale instanţei de judecată, în realitate nu returnează nici un leu.
Conform EVZ, până în prezent, un singur beneficiar de legitimație de veteran a fost condamnat la închisoare cu executare. Este vorba de un anume Dan Puțan, care a primit doi ani de închisoare, în octombrie, anul trecut, în urma unei decizii a Judecătoriei Buftea.
Călătorii, ademeniţi cu „reducere de 50%” din preţul biletului
Veteranii de război ori văduvele acestora care îşi asigură un venit din astfel de călătorii abordează călători care pleacă pe distanţe lungi şi le propun să meargă cu ei, ca însoţitori, de regulă la jumătate din preţul biletului la casieria CFR. Aşa se face că un călător care acceptă târgul poate merge de la Suceava la Bucureşti cu 40-45 de lei, ba mai mult şi la vagonul de clasa I. Bătrâni ca Margareta Drăgan caută doar călători pe distanţe lungi şi foarte lungi, iar statisticile poliţiei arată că femeia şi-a tot schimbat de-a lungul timpului locul de racolare a clienţilor. O bună perioadă de timp s-a mutat la Botoşani, de unde racola călători la trenurile spre capitală.
În cazurile în care poliţiştii fac controale în tren, călătorii respectivi sunt amendați pentru că nu sunt însoțiți de titularul carnetului de veteran. Amenzile pentru cei care călătoresc fraudulos în acest mod sunt între 100 şi 500 de lei. Cum însă astfel de controale se fac foarte rar, de cele mai multe ori totul se termină cu bine atât pentru călători, cât şi pentru bătrână.
Personalul CFR nu are de regulă de obiectat nimic împotriva acestor mici afaceri ale bătrânilor, atât din milă, dar mai ales pentru că tichetele respective sunt decontate de compania de căi ferate de la Ministerul Transporturilor.
(20 aug 2014, 11:12:26