Reţinut pentru 24 de ore, după o acţiune de amploare a poliţiei, cu peste 70 de judiciarişti şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale implicaţi în zece percheziţii domiciliare petrecute luni dimineaţă, interlopul fălticenean, Ioan Sava (43 de ani), alias „Căsuţă”, patronul pensiunii „Luciano”, din localitatea Spătăreşti, a scăpat de cătuşe.
După o noapte petrecută în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, „Căsuţă” şi alt suspect reţinut pentru 24 de ore în acelaşi dosar au fost duşi marţi, în jurul orei 13.30, la Judecătoria Suceava, cu propunere de arestare preventivă, făcută de procurori faţă de cei doi.
Câteva ore mai târziu, după ce-au studiat dosarul procurorilor, judecătorii au decis respingerea propunerii de arestare preventivă faţă de Sava şi celălalt inculpat, Nicuţă Solcan, în vârstă de 40 de ani, din oraşul Cajvana, şi au decis cercetarea celor doi în stare de libertate, sub măsura controlului judiciar.
Astfel, după expirarea celor 24 de ore ale ordonanţei de reţinere, Sava şi Solcan, acuzaţi că fac parte dintr-o reţea de trafic cu maşini de lux şi utilaje agricole furate, au fost lăsaţi să se întoarcă la domiciliile lor.
Acuzaţiile procurorilor: Afaceri cu tractoare furate şi vândute pe zeci de mii de euro
Potrivit anchetatorilor, în luna februarie a acestui an, inculpatul din Cajvana, Nicuţă Solcan, i-a vândut unui bărbat un tractor cu încărcător frontal şi o semiremorcă cu suma de 9.500 de euro.
La o zi după ce-a făcut tranzacţia, acelaşi cumpărător a fost sunat de Nicuţă Solcan care i-a spus că mai are trei tractoare de vânzare, fiind dus în curtea din spate a pensiunii lui Ioan Sava, unde cei doi inculpaţi i-au arătat utilajele. S-au înţeles la 20.000 de euro, bani pe care cumpărătorul susţine că i-a înmânat lui „Căsuţă”, acesta din urmă eschivându-se când a venit vorba să facă actele de vânzare cumpărare pe motiv că nu are buletinul la el.
La o săptămână, poliţiştii au găsit la locuinţa cumpărătorului unul dintre tractoare, care figura ca furat din Italia în ianuarie 2014. Celelalte trei tractoare, declara cumpărătorul, au fost vândute între timp, anchetatorii identificându-le ulterior la alte persoane din ţară.
„Ştiind că tractoarele reprezintă o oarecare siguranţă în ceea ce priveşte regimul juridic, de multe ori nefiind înscrise de proprietari la autorităţile publice şi aşadar existenţa lor fiind oarecum mascată un timp îndelungat, suficient pentru a li se pierde urma, cei doi (n.r. - Solcan şi Sava) au pus la cale bazele unei adevărate afaceri, al cărei succes părea garantat”, au susţinut anchetatorii în faţa judecătorilor, precizându-le că şi celelalte trei tractoare erau furate, două din Italia, iar unul din România. Acesta din urmă, arată procurorii, a fost sustras în noaptea de 27/28 septembrie 2013 din curtea unei case nelocuite de pe raza comunei Botoşana. Suspecţii în această din urmă faptă: Nicuţă Solcan şi un complice de-al acestuia, tot din Cajvana, Gavril Andreica (42 de ani).
Pe lista suspecţilor în acest dosar se află şi un anume Ioan Dumitru Dîmbu, din judeţul Bistriţa Năsăud, care în aprilie 2014 a cumpărat de la „Căsuţă” un tractor marca Massey Ferguson, despre care ar fi ştiut că a fost furat din Italia.
Anchetatorii au informaţii că patronul pensiunii Luciano era implicat şi în tranzacţii cu maşini furate, mai ales că la percheziţiile de acum două zile, poliţiştii au găsit un BMW care figura sustras din Elveţia.
În urma descinderilor de luni dimineaţă, au fost găsite alte două tractoare, unul furat din Italia, iar celălalt suspect că ar proveni dintr-o faptă similară.
Procurorii au anunţat că vor face contestaţie împotriva deciziei Judecătoriei Suceava de a respinge propunerea de arestare preventivă.
A scăpat şi de cătuşele procurorilor DIICOT
În urmă cu aproape un an, scenariul s-a repetat, şi atunci Ioan Sava, alias Căsuţă, a fost eliberat tot după o noapte de arest, deşi era acuzat de asemenea de fapte grave.
La vremea respectivă (aprilie 2013), interlopul fălticenean făcea parte dintr-un lot de 14 inculpaţi, săltaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava şi duşi la arestare într-un dosar de contrabandă, cu prejudiciul estimat de anchetatori la 3,2 milioane de dolari americani.
Au fost făcute 57 de percheziţii în toată ţara, mii de ore de filaj şi interceptări telefonice, mii de pagini cu acuzaţii, sute de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai structurilor din cadrul Ministerul Afacerilor Interne implicaţi, însă celulele pregătite în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au rămas goale. Nici unul dintre inculpaţi nu a fost arestat de judecătorii de la Tribunal, colegii de la Curtea de Apel menţinând aceeaşi decizie la recurs.
Acelaşi Ioan Sava a fost trimis în judecată la începutul acestui an, tot de procurorii DIICOT, într-un alt dosar de contrabandă, cu 12 inculpaţi şi prejudiciu de peste 1,2 milioane de euro.
(20 aug 2014, 20:13:18