Analizele realizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava în baza datelor transmise de proprietarii de structuri de primire turistică din judeţ arată că numărul de turişti sosiţi în unităţile hoteliere a crescut în prima jumătate a anului cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform analizei, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., în structurile de primire turistică au fost înregistrate 109.711 sosiri, cu 9,6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Numărul de turişti români a crescut cu 10,3%, iar cel al turiştilor străini cu 5,3%.
Datele statistice arată că cei mai mulţi turişti străini care au ajuns în judeţ în luna iunie a acestui an au fost din Germania, aproape 22% din total, urmaţi de cei din Italia, 15%, Spania, 11%, Polonia şi Franţa, ambele cu aproape 6%, Austria, 4%.
Chiar dacă numărul de persoane cazate este mai mare în acest an, fapt fără îndoială îmbucurător, durata de şedere rămâne scăzută. Durata medie de şedere este de 2,4 zile de persoană. În staţiunea Vatra Dornei durata de şedere medie la hoteluri este de departe cea mai ridicată, de 5,9 zile. Această situaţie se explică prin numărul mare de pensionari care beneficiază de bilete de tratament în municipiul staţiune.
Cercetarea statistică din care au rezultat datele amintite mai sus a fost realizată doar pe unităţile care au minim 10 paturi. În luna iunie a acestui an în judeţ au fost înregistrate 202 structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, care au pus la dispoziţie în total 8.130 de paturi.
Numeric, conform Direcţiei de Statistică Suceava, pensiunile agroturistice deţin cea mai mare pondere, respectiv 34,7%, urmate de pensiunile turistice (24,8%), hoteluri (21,8%), vile turistice (5%), restul de 13,7% fiind la categoria alte structuri de primire turistică (moteluri, cabane turistice, bungalouri ş.a.).
În ceea ce priveşte capacitatea de cazare, hotelurile deţin peste 50% din numărul de locuri, iar pensiunile agroturistice 18%.