În cadrul Festivalului Naţional al Păstrăvului, organizat la sfârşitul săptămânii, la Ciocăneşti, ziua de sâmbătă, 16 august, a fost „Ziua Păstrăvului”, deci nu puteau lipsi preparatele culinare pe bază de păstrăv, mai multe pensiuni din comună înscriindu-se la concursul gastronomic. Participanţii la concurs au prezentat juriului, dar şi publicului dornic să deguste, cele mai bune mâncăruri din păstrăv.
În urma deliberării juriului, Graţiela Lupescu a fost premiată pentru diversitatea preparatelor, gospodina pregătind opt mâncăruri din păstrăv. Tot la aceeaşi categorie a fost premiată şi Georgeta Coca, Mariana Şcheul a pregătit cea mai delicioasă mâncărică rece din păstrăv, Viorica Istrate a primit premiul pentru originalitatea preparatelor, iar cea mai delicioasă tocăniţă din păstrăv a fost făcută de Daniela Ţăran. Ileana Arseniuc a primit premiul pentru naturaleţea produselor, gospodina pregătind un păstrăv fiert în vin şi asortat cu hribi. Pentru păstrarea reţetelor tradiţionale din păstrăv a fost premiată Agripina Ghervan, iar premiul pentru reţetele clasice din păstrăv a revenit Nicoletei Şcheul.
În afara concursului gastronomic, pentru că nu a avut preparate din păstrăv, juriul a decis să-l premize pe Paul Iulian Lupescu pentru ingeniozitatea prezentării brânzeturilor. Tânărul bucătar a prezentat brânză proaspătă amestecată cu diverse ingrediente, printre care s-au numărat boia, alune, piper, fistic, stafide etc.
Faţă de anii anteriori, la ediţia din acest an nu au mai participat pensiuni din judeţ şi din ţară, lipsind şi concursul de pregătit în faţa juriului mâncăruri din peşte.
Cei care au dorit să mănânce un peşte la Ciocăneşti au fost nevoiţi să scoată din buzunar 12 lei pentru unul prăjit şi 10 lei pentru un peşte afumat, sau 100 de lei pentru un kilogram de păstrăv afumat şi pus în cobză din cetină de brad.
Nici tradiţionalul borş de păstrăv, aşa cum numai gospodinele de la Ciocăneşti coordonate de învăţătoarea Olguţa Mihalciuc ştiu să facă, nu a fost de găsit sâmbătă şi duminică în spaţiul de desfăşurare a activităţilor publice.