Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis ieri cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de prelungire a măsurii de arestare preventivă faţă de procurorul-şef Dumitru Dîmbu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a judecătorului Bogdan Bărbuță, de la Judecătoria Rădăuți (cei doi magistrați au fost suspendați între timp din funcții) și a omului de afaceri rădăuțean Constantin Babiuc.
Deşi cei trei inculpaţi au cerut instanței să le fie înlocuită măsura arestării preventive cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar, judecătorii au decis ca aceştia să rămână cel puțin încă 30 de zile în arestul Poliției Capitalei.
Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc au posibilitatea de a face contestație împotriva deciziei Curţii de Apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Arestaţi de aproape două luni, le-au cerut judecătorilor să le dea drumul
Din boxa acuzaților, inculpații nu au dorit să dea nici o declaraţie, doar avocații acestora încercând să-i convingă pe judecători că nu se impune menținerea stării de arest preventiv.
Cei doi magistraţi şi amicul lor comun, afaceristul Babiuc, au fost încătuşaţi pe 23 iunie a.c., la o zi după ce procurori și ofițeri anticorupție de la București au descins la Suceava și au făcut 14 percheziții, dintre care una la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (în biroul lui Dîmbu) şi una la Judecătoria Rădăuți (la biroul lui Bărbuță). De asemenea, anchetatorii au descins și la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava –Serviciul Arme, dar și la Primăria Rădăuți.
Personajele principale: judecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc
Scenariul conturat de procurorii DNA cuprinde o serie întreagă de acuzaţii, „personajele principale” fiind judecătorul Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.
Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren în zona Rădăuţi, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro unei companii austriece.
În 2006, după aceeași rețetă, Babiuc îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți.
DNA: Primarul Aurel Olărean, complice la şantaj
În poveste apare un alt afacerist, Arcadie Plămadă, care câştigase în instanţă, în 2008, la Curtea Supremă, dreptul de proprietate asupra aceluiași imobil pe care îl primise cadou, în 2006, patronul de la Nikodemus de la judecătorul Bărbuţă.
Pentru a-i închide gura lui Plămadă, ale cărui acţiuni riscau să scoată la iveală ilegalităţile lui Bărbuţă şi ale lui Babiuc, acesta din urmă, arată procurorii anticorupţie, a pus la cale un şantaj, folosindu-se de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, de concubina judecătorului Bărbuţă, judecătoarea Daniela Prandea (aflată sub măsura controlului judiciar) şi, nu în cele din urmă, cu complicitatea procurorului-şef Dumitru Dîmbu.
Practic, Olărean a introdus în instanţă o acţiune prin care cerea radierea din Cartea funciară a dreptului de proprietate aparţinând lui Arcadie Plămadă asupra imobilului în cauză, iar judecătoarea Prandea ar fi tergiversat dosarul în instanţă, din martie 2011 până în iunie 2014, urmând să primească pentru serviciile ei un sejur de lux la Mamaia. Primarul municipiului Rădăuţi ar fi angajat pentru acest proces un avocat cu un onorariu de succes de 65.000 de euro, iar dacă Plămadă ar fi pierdut procesul ar fi trebuit să achite din propriul buzunar mare parte din acest onorariu, lucru considerat de anchetatorii de la Bucureşti încă un element de presiune asupra afaceristului.
Procurorul Dîmbu
În investigațiile demarate de DNA în acest dosar, s-ar fi ajuns şi la Dumitru Dîmbu, amic cu afaceristul Constantin Babiuc, procurorul ajutându-l pe acesta din urmă, susţin reprezentanţii Parchetului anticorupţie, să exercite presiuni asupra lui Arcadie Plămadă. Pentru sprijinul oferit, Babiuc i-ar fi dat 92.000 de euro unui amic de-al procurorului Dîmbu, la sugestia acestuia din urmă.
Mai mult, arată anchetatorii, Dîmbu ar fi intervenit la Poliţie şi Parchet, pentru a rezolva favorabil mai multe dosare penale întocmite pe numele unor cunoștințe de-ale sale.
În urma monitorizării, procurorii DNA au aflat şi că judecătorul Bărbuță primea tot felul de șpăgi constând în bani sau produse alimentare (carne, ouă, lactate) de la diferite persoane care aveau procese pe rolul Judecătoriei Rădăuți, pentru a primi soluții favorabile în dosare.
„Bunica” vedetei Antena 3, Mihai Gâdea, interceptată din biroul judecătorului Bărbuţă
Pe lista suspecţilor în acest dosar se numără şi Maria Cociorvan, o bătrână în vârstă de 72 de ani, din Iaslovăţ, acuzată că i-a dat şpagă judecătorului Bogdan Bărbuţă suma de 1.000 de euro, precum şi 35 de ouă şi miere.
Deşi septuagenara, al cărei caz a fost prezentat zile în şir la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, fiind denumită de Mihai Gâdea, directorul postului, „bunica” sa, se jura că nu ştie cine este judecătorul Bărbuţă, anchetatorii susţin contrariul.
Septuagenara, arată procurorii anticorupţie, i-a dat pe 19 martie, respectiv 16 aprilie 2014, judecătorului Bărbuţă 35 de ouă şi miere, dar şi suma de 1.000 de euro, în schimbul promisiunii că acesta va interveni pe lângă un coleg de instanţă într-un dosar în care fiul bătrânei era reclamant.
Intermediarul întâlnirii dintre judecător şi septuagenară a fost o altă femeie, Silvia Panţiru (şi aceasta suspect în dosar). Anchetatorii fac referire la mai multe interceptări telefonice, iar într-una dintre acestea, se arată în actele DNA, Silvia Panţiru îi spune Mariei Cociorvan să nu-i mai dea judecătorului produse alimentare: „Şi tu nu-i aduci nimica, tu... ai zece ouă acelea (o mie de euro - menţiunea procurorilor DNA) şi gata, dar miercuri o zis să vin cu tine, na, sau mergi tu singură, na, dacă nu vrei să merg cu tine, mergi numai tu”.
Într-o altă discuţie telefonică, Silvia Panţiru îi spune bătrânei din Iaslovăţ că e în biroul judecătorului Bărbuţă şi că acesta vrea să vorbească cu ea, magistratul întrebând-o de numărul dosarului şi data când are termen.
Ultima înregistrare în cazul Mariei Cociorvan e din 12 mai 2014, când bătrâna îşi arată nemulţumirea faţă de Silvia Panţiru cu privire la faptul că deşi i-a dat judecătorului Bărbuţă sume de bani, acesta „încă” nu a ajutat-o cu nimic.
„Cum pot să spun eu de omul acela (n.r. - Bogdan Bărbuţă), dacă nu i-am văzut ochii şi faţa. Nici nu îl cunosc”, povestea Maria Cociorvan pentru „Monitorul”, la câteva zile după ce a fost dusă cu mascaţii la audieri la Bucureşti, septuagenara susţinând că acuzaţiile procurorilor în ceea ce o priveşte sunt neadevărate.
(19 aug 2014, 15:27:25