1.999 de absolvenţi de liceu din judeţ îşi încearcă din nou norocul în cadrul sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat.
Examenul maturităţii debutează astăzi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice în limba română, testare la care sunt aşteptaţi 345 de candidaţi.
La sesiunea august-septembrie a bacului s-au înscris absolvenţii de liceu care nu au reuşit să obţină note de trecere în cadrul primei sesiuni a bacalaureatului, care s-a desfăşurat în perioada 10 iunie - 11 iulie, cei care nu au promovat examenul în anii trecuţi, precum şi cei care nu au avut situaţia şcolară finalizată la momentul susţinerii examenului din vară.
Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va desfăşura în perioada 18 august – 4 septembrie.
Pe 18 şi 19 august se vor evalua competenţele de comunicare orală în limba română şi în limba maternă. Pe 19 şi 20 august, înscrişilor le vor fi evaluate competenţele într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 21 şi 22 august aceştia vor fi examinaţi la competenţele digitale. Probele scrise vor fi susţinute în intervalul 25-29 august. Primele rezultate vor fi afişate în data de 1 septembrie, iar în aceeaşi zi vor fi depuse contestaţiile. Pe 4 septembrie vor fi făcute publice rezultatele finale.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a transmis că nu au existat solicitări din partea candidaţilor pentru susţinerea examenului în condiţii speciale.
Elevii susţin probele în şase unităţi şcolare
Potrivit reprezentanţilor IŞJ Suceava, candidaţii vor susţine probele orale şi scrise în şase centre de examen, nominalizate de Comisia judeţeană de bacalaureat.
Este vorba despre Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava (unitate unde vor fi evaluaţi 267 de candidaţi), Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava (250 de candidaţi), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava (321 de candidaţi), Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni (332 de candidaţi), Colegiul Tehnic Rădăuţi (478 de candidaţi) şi Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (351 de candidaţi).
Lucrările scrise ale candidaţilor vor fi evaluate în cele două centre zonale de evaluare - Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava şi Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava.
Toate centrele de examinare şi evaluare din judeţ sunt dotate cu aparatură de supraveghere video.
Cum se desfăşoară proba la care nimeni nu este “respins”
Pentru prima probă a examenului, candidaţii vor extrage un bilet pe care vor găsi un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare, pentru ca mai apoi să răspundă unor întrebări legate de text. Cerinţele au un nivel de dificultate care să permită rezolvarea lor în 10-15 minute. Candidatul este examinat de către doi profesori de specialitate.
De menţionat că după susţinerea acestei probe (ca şi în cazul celorlalte probe orale), toţi candidaţii vor fi admişi, indiferent de cum se descurcă în faţa comisiei. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la această probă nu se exprimă prin note, ci prin nivelul de competenţă: utilizator mediu, avansat şi experimentat.
În sălile de examen, este strict interzis accesul candidaţilor cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile.