Peste 10.000 de credincioşi ortodocşi au participat vineri, la Mănăstirea Putna, la slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului şi la hramul acestui lăcaş de cult. Credincioşii, veniţi din întreg judeţul, dar şi din toate colţurile ţării şi din străinătate, au ascultat în curtea mănăstirii Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor împreună cu un sobor de preoţi suceveni. Anul acesta, la slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a fost prezent şi Preasfinţitul Episcop Ignatie, mitropolitul antiohian al Franţei şi al Europei de Vest şi de Sud, originar din Siria.
Printre cei care au participat la slujba de vineri de la Mănăstirea Putna s-au numărat şi premierul României, Victor Ponta, şi soţia sa, Daciana, cei doi fiind însoţiţi de autorităţi judeţene sucevene şi de primarul din Putna, Gheorghe Coroamă.
ÎPS Pimen: România este grădina Maicii Domnului
După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, le-a vorbit pelerinilor veniţi la Putna despre însemnătatea Maicii Domnului pentru creştinii ortodocşi. „Maica Domnului se roagă pentru noi, şi noi ne rugăm pentru Maica Domnului. Şi cele mai frumoase rugăciuni sunt cele pe care le adresăm Maicii Domnului. Şi binecredinciosul Ştefan cel Mare a închinat această mănăstire Maicii Domnului”, le-a spus ÎPS Pimen credincioşilor. El a continuat, spunând că Ştefan cel Mare purta cu el permanent trei icoane, cea a Mântuitorului, a Maicii Domnului şi a Sf. Ioan Botezătorul.
Înaltul prelat a adăugat apoi că România este grădina Maicii Domnului. „Iar noi suntem ceea ce se află într-o grădină frumoasă. Pomi fructiferi. Această grădină o udăm cu rugăciunea, cu postul şi cu faptele cele bune”, a mai spus ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai afirmat că România a trecut prin numeroase momente grele în istoria sa, tocmai datorită credinţei în Dumnezeu şi în Maica Domnului. Mai mult, el a spus că în ciuda numeroaselor necazuri, poporul român a creat numeroase opere de artă, literare, „o istorie atât de frumoasă” şi valori de patrimoniu, cum sunt cele de la Putna, unice în lume. „Aceştia au fost strămoşii noştri. Oameni cu credinţă, iar pildă în primul rând le-a fost Ştefan cel Mare”, a subliniat înaltul prelat.
ÎPS Pimen a ţinut să le mulţumească tuturor credincioşilor ortodocşi care au venit în sprijinul sinistraţilor din Oltenia. Înaltul prelat le-a mulţumit celor prezenţi pentru credinţa lor, spunându-le credincioşilor că Putna este Ierusalimul neamului românesc.
La rândul său, stareţul mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, le-a amintit tuturor credincioşilor prezenţi că anul viitor se vor aniversa 550 de ani de la punerea temeliei acestui lăcaş de cult. Melchisedec Velnic a amintit şi de faptul că la Putna au început deja lucrările de modernizare a mănăstirii.
Victor Ponta şi soţia sa, Daciana, au fost binecuvântaţi de ÎPS Pimen
Premierul României, Victor Ponta, a ajuns la Mănăstirea Putna spre finalul slujbei, fiind însoţit de soţia sa, Daciana, dar şi de primarul comunei, Gheorghe Coroamă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi prefectul Florin Sinescu. Printre cei care au venit împreună cu premierul la Mănăstirea Putna s-au mai numărat şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, senatorii Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, precum şi primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita.
Victor Ponta şi soţia sa au intrat în biserica mănăstirii pentru a se închina la mormântul lui Ştefan cel Mare.
La ieşirea din biserică, mai mulţi credincioşi au dorit să se fotografieze împreună cu Victor Ponta, unii dintre aceştia transmiţându-i că îşi doresc ca el să ajungă preşedintele României.
La finalul predicilor rostite de înalţii prelaţi, soborul de preoţi a coborât de pe scena amplasată în curtea mănăstirii, iar în drumul lor prin mulţime s-au oprit pentru a-l saluta pe premier şi pe soţia acestuia. Atât stareţul mănăstirii, Melchisedec Velnic, cât şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, s-au oprit în dreptul premierului şi i-au binecuvântat pe acesta şi pe soţia sa, după care au plecat împreună către agapa frăţească de după slujbă.
Gheorghe Flutur şi Mihai Răzvan Ungureanu, în mijlocul credincioşilor la slujba de la Putna
În mijlocul credincioşilor prezenţi vineri la slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului s-a aflat şi liderul PDL Suceava şi secretarul general al acestui partid, Gheorghe Flutur. Alături de acesta la slujbă au fost prezenţi şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, actual prim-vicepreşedinte al PDL, deputatul PNL de Suceava Radu Surugiu, precum şi alţi reprezentanţi PDL şi PNL. Aceştia s-au închinat la mormântul lui Ştefan cel Mare, au asistat la slujbă în curtea mănăstirii şi au plecat cu puţin timp înainte de sosirea premierului Victor Ponta.
La finalul slujbei de la Mănăstirea Putna, credincioşii prezenţi au fost invitaţi la agapa frăţească prilejuită de hramul lăcaşului de cult.
(16 aug 2014, 11:52:51