Timp de două zile, pe 15 și 16 august, comuna Adâncata se află în sărbătoare. Comunitatea care numără 4.300 de suflete sărbătorește 500 de ani de la prima atestare documentară a localității. Primăria și Consiliul Local au pregătit, cu sprijinul deputatului democrat-liberal Ioan Balan, un program divers care include lansare de carte, premierea olimpicilor, nunta de aur, dar şi spectacole de muzică populară şi uşoară şi discotecă în aer liber. Manifestările au debutat vineri, pe scena special amenajată pe stadionul comunal, cu înmânarea diplomelor de Cetățean de onoare. Amfitrionul manifestărilor, primarul Viorel Cucu, a înmânat acest titlu acordat prin hotărâre de Consiliu Local unui număr de șase persoane pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunei, și anume: Nicolae Ciobanu - fost primar al comunei înainte de 1989, Vasile Atănăsoaie, Romulus Sfichi, Ioan Alucăi - veteran de război, cel mai în vârstă cetățean al comunei, Enea Iftode - veteran de război și Ioan Doru Hușman. Ultimul titlu a fost acordat post mortem, Ioan Doru Hușman fiind erou al Revoluției din 1989. Documentul a fost înmânat tatălui acestuia, momentul fiind unul de maximă emoție. „Le mulțumim cetățenilor de onoare pentru ceea ce au făcut pentru comuna noastră. Noi toți avem de învățat de la ei și de aceea merită să-i cinstim cum se cuvine și să-i răsplătim pentru eforturile lor”, a spus Viorel Cucu.
Olimpicii din Adâncata și cuplurile „de aur”, premiate de Viorel Cucu și deputatul Ioan Balan
Tot vineri au fost premiați și olimpicii comunei, aceștia fiind Claudia Grosu, Eusebiu Șutu, Iuliana Grosu, Marius Sebastian Rotar, Anamaria Bardan, Bogdan Amărculesei, Marian Alexandru Balica și Andrei Portaru. Aceștia au primit diplome de excelență, cadouri și flori din partea primarului Viorel Cucu și a deputatului Ioan Balan.
„Toți trebuie să ne mândrim cu acești copii minunați care prin performanțele lor au făcut cunoscută comuna noastră la nivel național și internațional. Olimpicii sunt temelia pentru un viitor strălucit. De la preluarea mandatului meu, obiectivul numărul unu a fost școala, educația și mă voi implica la fel de mult în continuare. Dacă sunt aici în fața dumneavoastră sunt datorită profesorilor care m-au învățat. Îi mulțumesc în mod special doamnei învățătoare Giurca”, a spus primarul, vizibil emoționat.
Tot pe scena amplasată pe stadionul comunal au fost sărbătorite vineri 12 cupluri „de aur”, care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit cadouri de la Viorel Cucu și Ioan Balan, masa și dansul fiind programate la un restaurant din localitate. De asemenea, a fost lansat volumul „Adâncata la jumătate de mileniu”, scris de Nicolae Ciobanu, fost primar până în 1989. De numele acestuia, a spus Viorel Cucu, se leagă construcţia mai multor obiective din comună, precum actualul sediu al primăriei, dispensarul şi şcoala. Primarul a ținut să-i mulțumească în mod special deputatului Ioan Balan pentru sprijinul acordat permanent comunei Adâncata, catalogându-l drept ”un prieten adevărat”.
Locuitorii din Adâncata au primit asigurări de la deputatul Balan că va sprijini în continuare proiectele administrației locale
Deputatul Ioan Balan a ținut la rându-i să-i mulțumească primarului pentru implicarea sa totală în treburile administrative ale comunității, dar și locuitorilor pentru spiritul cetățenesc de care dau dovadă. Balan i-a adus aprecieri deosebite Elenei Cucu, soția primarului Viorel Cucu, căreia i-a oferit un buchet de flori în semn de mulțumire și respect.
„Aș vrea să invit aici, lângă noi, pe cineva la fel de drag mie, pe cineva care în fiecare campanie electorală, la fiecare eveniment a fost aproape de noi și, cum se spune că în spatele fiecărui om puternic stă o femeie puternică, vreau să o invit printre noi pe doamna Cucu Elena, căreia îi ofer un buchet de flori, pentru că merită”, a spus Balan.
Ioan Balan a apreciat performanța elevilor olimpici din Adâncata, arătând că „e foarte puțin ceea ce am făcut noi astăzi pentru ei, pentru că în spatele fiecăruia stau ani de muncă, stau nopți nedormite și nu putem decât să le mulțumim, să fim bucuroși și mândri că sunt de-ai noștri”.
Balan a mai adăugat: „I-am văzut azi, aici, pe cetățenii de onoare și m-am bucurat pentru că acest titlu are la bază un anume stil de viață, de muncă, un anume stil de dăruire pentru comunitate. I-am apreciat de asemenea pe cei care ne-au arătat un mod de viață, 50 de ani împreună. E greu, dar e și frumos. Vedem că și după 50 de ani de căsătorie arată tot frumoși și, de ce nu, și noi ne dorim să ajungem ca ei. Vă felicit pe toți și vă asigur de tot sprijinul meu și în continuare”.
Balan a ținut să le aducă aminte oamenilor că PDL este acum împreună cu PNL în Alianța Creștin Liberală, care va sprijini în viitor la fel de intens administrația locală condusă de primarul Viorel Cucu. De altfel, alături de Ioan Balan, la manifestările de la Adâncata s-au aflat, pe lângă consilierul local PDL Lucian Harșovschi, și câțiva lideri ai PNL, printre care viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei și Marius Zmău.
Mai trebuie spus că în cadrul manifestărilor de la Adâncata vor evolua mai mulţi interpreţi și formații de muzică populară, precum Marius Zgâianu, Sorin Filip, Călin Brăteanu, Adriana Bucevschi, Lucica Păltineanu, Andreea Chisăliţă, Carmen Cornaci, Manuela Pohoaţă, fanfara de la Văculeşti, grupul de jocuri populare Plaiurile Soloneţului, formaţia Rekord, grupul folcloric Vatra din Botoşani şi Alessia.