Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 aug 2014 - Anul XIX, nr. 188 (5697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Solicitări

Lipsa banilor îi determină pe elevii admişi la liceu să se transfere către unităţi mai aproape de casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

237 dintre elevii care au fost admişi la liceu, în această vară, au solicitat transferul către alte unităţi de învăţământ fie pentru că repartizarea computerizată le-a dat planurile peste cap, fie pentru că nu-şi permit să studieze la liceele unde au fost admişi.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, cele mai multe solicitări de transfer, peste 50%, au fost depuse de părinţi a căror situaţie materială precară nu ar permite întreţinerea copiilor la un liceu dintr-o altă localitate, aceştia cerând comisiei de transfer a Inspectoratului Şcolar Suceava mutarea elevului la o unitate mai aproape de casă, fapt ce ar implica cheltuieli mai mici.

Potrivit sursei citate, în celelalte cereri de transfer sunt invocate motive ce fac referire la imposibilitatea efectuării navetei, boală, cazuri de gemeni sau programul şcolar care ar fi împiedicat ca unii elevi să ajungă la timp la şcoală.

IŞJ Suceava a soluţionat aproape 100% din solicitări.

 

Alte motive pentru care s-a cerut transfer

Fie că au completat greşit fişele cu opţiuni pentru admiterea la liceu, fie că e vorba de un profil ales de calculator şi care nu se potriveşte elevului, fie se pune problema  imposibilităţii navetei, fie că elevii descoperă că foştii lor colegi se află la un alt liceu, mulţi dintre proaspeţii elevi de clasa a IX-a şi-au dorit să se transfere cât mai repede la un alt liceu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, nu puţine au fost cazurile care au vizat "reunirea" fraţilor gemeni în cadrul aceleiaşi clase sau aceluiaşi liceu.

Au depus cereri de transfer şi elevii admişi la licee aflate la distanţă foarte mare de domiciliul lor, care ar fi fost nevoiţi să schimbe două sau mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la şcoală sau, în alte cazuri, elevii nu ar fi avut cu ce să se întoarcă acasă, nefiind mijloace de transport la orele la care se termină cursurile la clasele din schimbul al doilea.

Există şi cereri în care părinţii solicită transferul elevilor la unităţi mai aproape de domiciliu din motive medicale, aceştia având nevoie de supravegherea şi îngrijirea părinţilor. Potrivit regulamentului, „în situaţii medicale deosebite, elevii de clasa a IX-a pot fi transferaţi înainte de începerea anului şcolar, pe baza avizului comisiei medicale judeţene”.

Totodată, trei viitori boboci din Botoşani au solicitat transferul către licee din judeţul Suceava.

 

Liceenii au vrut să studieze alte specializări

Potrivit normelor în vigoare, elevii au dreptul să se transfere de la o unitate la alta, de la o filieră la alta, dar şi de la un profil la altul sau de la o specializare către o alta.

La nivelul judeţului Suceava, cele mai multe cereri de transfer de la o specializare la alta au avut în vizor specializarea Ştiinţe sociale.

Cereri au fost şi pentru transferul la clasele de matematică-informatică sau învăţător-educator. 

„Ne bucură adresabilitatea ridicată pentru clasele cu profil pedagogic, ţinând cont de formarea şi pregătirea deosebită pe care o primesc elevii acolo. Cadrele didactice care absolvă liceul pedagogic au un mare câştig şi un mare avantaj în carieră. Din păcate, există doar o singură clasă de învăţător-educator în judeţ şi nu am putut aproba aceste cereri de transfer”, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava.

În vara acestui an, aproape 6.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a au fost repartizaţi în cadrul celor două etape de admitere în învăţământul liceal de stat.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc pe 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nici o repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa banilor îi determină pe elevii admişi la liceu să se transfere către unităţi mai aproape de casă.
 Vizualizări articol: 2425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lipsa banilor îi determină pe elevii admişi la liceu să se transfere către unităţi mai aproape de casă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei