Patru premii I, un premiu II şi premiul pentru autenticitate au fost adjudecate de cei cinci elevi din judeţ care au reprezentat Suceava la cea de-a XIX-a ediţie a Olimpiadei Naționale a meșteșugurilor artistice tradiționale, competiţie ce a avut loc în perioada 6-11 august, la Sibiu.
Este vorba despre Emanuel Hagătiş, elev iscusit în prelucrarea osului, Mihai Ţarcă, priceput la prelucrarea lemnului, Alina Czutka – încondeiat ouă, Geanina Chiperi – cusături tradiționale şi Andrei Răzvan Botez – cojocărie şi cusături pe piele.
Dintre aceştia, au obţinut premiul I următorii: Andrei Răzvan Botez din Grăniceşti, instruit de Domnica Petrovici (secţiunea Broderie pe piele), Mihai Ţarcă din Vatra Dornei, pregătit de Mihai Vleju (secţiunea Sculptură în lemn), Emanuel Hăgătiş din Vatra Dornei, instruit tot de Mihai Vleju (secţiunea Prelucrarea osului și cornului) şi Alina Czutka din Poiana Stampei, la secţiunea Încondeiat ouă, elevă pregătită de Dorina Paicu, adolescenta primind şi premiul special al Muzeului Astra pentru păstrarea tradiţiilor. Cu premiul al II-lea, la secţiunea Cusături tradiţionale, a fost răsplătită Geanina Petronela Chiperi din Poiana Stampei, instruită de Dorina Paicu.
250 de competitori
Peste 250 de elevi au participat la etapa națională a olimpiadei, în cadrul următoarelor secţiuni: pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, sculptat icoane de vatră, pictură naivă, încondeiat ouă, metaloplastie, pirogravură, lemn legat în cositor, prelucrare metal, confecţionat măşti, confecţionat păpuşi în port popular, cusut, brodat, confecţionat piese de port popular, împletit fibre vegetale, împletit ciucuri pe lemn, tors, ţesut la război vertical şi orizontal, confecţionat podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele, cojocărit, olărit, modelaj ceramică, prelucrare lemn, os şi fier, prelucrare corn.
În acest an, alături de elevii din România au concurat şi elevi din China şi Bulgaria, realizându-se un cadru internaţional de lucru şi de socializare.
Olimpiada Naţională a meşteşugurilor artistice tradiţionale a fost organizată de Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu şi Consiliului Judeţean Sibiu, sub autoritatea Ministerului Educaţiei Naţionale. Potrivit organizatorilor, scopul acesteia este „de a conştientiza populaţia şcolară asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare româneşti, de a îmbogăţi talentul şi aptitudinile, de a dezvolta abilităţile practice în vederea promovării valorilor de artă populară autentică”.
Concursul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară şi cunoscători ai secretelor meşteşugului tradiţional din satul de origine. Motto-ul olimpiadei a fost: „A educa înseamnă înainte de toate a integra pe copil în viaţa neamului său” (Simion Mehedinţi).