Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 aug 2014 - Anul XIX, nr. 186 (5695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studii

Şcolile postliceale din judeţ se întrec în oferte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcolile postliceale reprezintă o alternativă de continuare a studiilor, mai ales pentru cei care nu reuşesc să treacă de examenul de bacalaureat, admiterea în cadrul acestor unităţi fiind permisă şi celor care nu au o diplomă de bac.

Cu toate acestea, directorii şcolilor postliceale din judeţ spun că pentru anul şcolar 2014-2015 adresabilitatea a fost foarte ridicată şi din partea celor care au reuşit să promoveze examenul maturităţii, conştienţi de importanţa dobândirii unei calificări într-o meserie.

Învăţământul postliceal are o durată de doi sau trei ani, iar admiterea se face pe baza notei de la o testare la anatomie, a mediei de la bac sau a unei testări psihologice, în funcţie de unitate.

Reprezentanţii postlicealelor nu se plâng de lipsă de „clienţi”, ba mai mult, cu mici excepţii, se declară mulţumiţi de fluxul de înscrişi din perioada de admitere.

În funcţie de unitatea pentru care optează candidatul, în doi sau trei ani, acesta poate obţine o diplomă de asistent medical generalist, de farmacie, specialist în balneofiziokinetoterapie, mecanic auto sau tehnician în activităţi economice.

Înscrierea şi admiterea se desfăşoară pe durata lunilor august şi septembrie.

 

Locuri fără taxă la Şcoala Postliceală Sanitară 

Şcoala Postliceală Sanitară de Stat din municipiul Suceava este prima postliceală din municipiu, unitatea desprinzându-se din fostul liceu sanitar înfiinţat în urmă cu peste 40 de ani.

Directorul şcolii, dr. Gheorghe Şerban, spune că pentru anul şcolar 2014-2015 unitatea propune două specializări: asistent medical generalist (cinci clase cu taxă şi trei clase cu locuri bugetate) şi asistent medical de farmacie (două clase cu taxă). Taxa anuală este de 1.900 de lei.

Potrivit sursei citate, până în prezent, în jur de 200 de candidaţi s-au înscris pentru specializarea de asistent generalist, iar alţi 60 au optat pentru asistent de farmacie.

„Stăm bine la numărul de înscrişi, suntem o şcoală care funcţionează de peste 40 de ani, cu tradiţie şi credibilitate. Numărul candidaţilor este aproximativ acelaşi cu cel din anii trecuţi”, a mai completat Gheorghe Şerban.

Pentru admitere candidaţii trebuie să susţină un test grilă din anatomia şi fiziologia omului şi un interviu.

 

Doar înscrişi cu bac, la postliceala de la Câmpulung Moldovenesc

Şcoala postliceală din cadrul Centrului de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (acreditată) face înscrieri pentru asistent medical generalist, asistent medical de farmacie şi asistent medical de balneofiziokinetoterapie.

Despina Ciulei, directorul unităţii, spune că până în prezent s-au înscris peste 50 de candidaţi, toţi posesori ai diplomei de bacalaureat.

„Numărul înscrişilor este normal pentru această dată, este cam acelaşi din anii trecuţi. De menţionat că nu avem nici un candidat fără bacalaureat”, a mai spus managerul unităţii.

Admiterea se face pe baza mediei aritmetice dintre media de la bacalaureat (unde e cazul) şi nota obţinută la un test de anatomie. Au prioritate cei care deţin diploma de bacalaureat, iar în limita locurilor disponibile sunt admişi şi cei fără bac.

De cealaltă parte, reprezentanţii Şcolii Postliceale FEG recunosc că cererile din partea elevilor înregistrează un trend descendent faţă de anul trecut, cu toate că mediatizarea ofertei a fost una intensă.

„S-au împărţit pliante elevilor de clasa a XII-a la ieşirea din examenul de bacalaureat, am lipit afişe, am pus şi bannere în zece zone aglomerate ale Sucevei. Am constatat că mulţi dintre cei care încheie liceul nu vor să-şi mai continue studiile, nu vor să facă nici măcar cursuri de calificare, studii superioare sau postliceale, şi optează pentru plecarea în străinătate”, a declarat Andreea Marilena Foit, secretar al Şcolii Postliceale FEG.

Aceasta a mai menţionat că se aşteaptă ca fluxul înscrişilor să crească odată cu încheierea celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an.

Unitatea menţionată şcolarizează elevi în vederea dobândirii calificării de asistent medical generalist, asistent medical farmacie şi asistent balneofiziokinetoterapie.

Durata studiilor este de trei ani, taxa de şcolarizare este de 1.700 de lei, iar cea de înscriere este de 50 de lei.

Admiterea se face pe baza unei testări psihologice.

 

Postliceală şi la Cajvana

Începând din această toamnă, şi la Liceul Tehnologic din Cajvana vor funcţiona două clase de învăţământ postliceal cu locuri bugetate, clasele fiind autorizate. Specializările sunt de mecanic auto şi tehnician în activităţi economice, acestea fiind organizate după consultări cu agenţii economici din zonă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcolile postliceale din judeţ se întrec în oferte.
 Vizualizări articol: 6501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Şcolile postliceale din judeţ se întrec în oferte4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei