Blocarea oricărei licitaţii, prin chichiţe legislative, a devenit o adevărată regulă în România. De această practică tot mai des întâlnită nu a scăpat nici desemnarea unui operator privat de prindere a câinilor fără stăpân de pe străzile Sucevei.
Deşi luni comisia de analizare a ofertelor depuse s-a întrunit pentru a desemna un câştigător care să se asocieze cu municipalitatea suceveană şi să prindă, contra cost, câinii de pe străzi, operaţiunea a fost blocată, chiar înainte de semnarea contractului.
Viceprimarul Ovidiu Doroftei a precizat că procedura de asociere cu un operator privat a fost suspendată temporar, până la luarea unei decizii de către Consiliul Local Suceava, care se va întruni mâine într-o şedinţă extraordinară.
„Operaţiunea de prindere a câinilor fără stăpân bate pasul pe loc, mai ales după ce am primit o adresă oficială din partea Asociaţiei <Alianţa pentru combaterea abuzurilor>, cu sediul în Braşov. Iniţial am crezut că este vorba de o asociaţie de protecţie a drepturilor oamenilor muşcaţi de câini, dar nici vorbă de aşa ceva. Din contră, este vorba de o asociaţie de protecţie a animalelor, care ne recomandă cu tărie să nu cumva să delegăm acest serviciu unui operator extern, pentru că ar exista prevederi legale prin care doar autoritatea publică locală sau un ONG care se ocupă de aşa ceva are dreptul să îi captureze. Mai mult, suntem avertizaţi că, în caz de continuare a procedurilor de atribuire a prinderii câinilor unui operator privat, vom fi atacaţi în instanţă, existând precedente în care li s-a dat câştig de cauză”, a explicat Ovidiu Doroftei.
Viceprimarul sucevean a spus că, din păcate, autoritatea publică locală şi-a dovedit limitele de competenţă în acest domeniu, iar ONG-urile nu se înghesuie să presteze această activitate.
Acesta a făcut referire la faptul că, pe lângă personalul redus pe care primăria îl are în cadrul serviciului de ecarisaj, nu există decât un autoturism dotat cu cele necesare capturării patrupedelor de pe străzi, cea mai mare problemă o reprezintă procurarea substanţelor tranchilizante, care nu pot fi achiziţionate decât de un cabinet veterinar, nu şi de autoritatea publică locală.
În funcţie de decizia care va fi luată joi de Consiliul Local Suceava, strategia de gestionare a câinilor vagabonzi ar putea fi schimbată.
Dar asta ar însemna noi întârzieri ale operaţiunii cerute de tot mai mulţi suceveni, de strângere a câinilor de pe străzi.
(13 aug 2014, 11:06:32