Lotul României de la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, de la Suceava, şi-a adjudecat şase medalii de aur şi patru de argint, două dintre cele mai strălucitoare medalii fiind obţinute de doi tineri din Suceava. Este vorba despre Tudor Costel Creţu şi Iustina Crăciun, iar reuşita lor reflectă truda şi pregătirea intensă şi constantă din acest domeniu.
Medaliile de aur nu sunt o întâmplare, dat fiind faptul că cei doi tineri sunt obişnuiţi cu performanţe maxime în cadrul competiţiilor de cel mai înalt rang, competiţii ce i-au “călit” pentru noi şi noi rezultate de excepţie.
Cu cele mai multe medalii de aur, ţara noastră dovedeşte că este o pepinieră a elevilor pasionaţi şi dedicaţi astronomiei şi astrofizicii.
Tudor Costel Creţu a descoperit astronomia şi astrofizica abia acum 2 ani
Tudor Creţu este din Rădăuţi, iar în prezent este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, specializarea matematică – informatică.
La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava a fost distins cu medalie de aur şi cu premiu special pentru cel mai bun punctaj la proba teoretică a concursului, testare ce a durat 5 ore.
Pentru Tudor, 2014 a fost un an de excepţie. În luna iulie, tânărul a fost laureat cu medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, Astana.
Totodată, tânărul a câștigat medalie de argint şi în cadrul celei de-a XV-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), competițe ce a avut loc la Singapore, în perioada 12-18 mai.
Mai mult, Tudor Crețu a fost medaliat cu aur la Olimpiada de Știinţe a Uniunii Europene - EUSO 2014, competiţie cu caracter interdisciplinar, pe echipe.
Iar şirul competiţiilor internaţionale nu se opreşte aici, Tudor urmând să participe în luna octombrie la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kârgâzstan.
„2014 este primul meu an cu experienţe internaţionale. A fost un an foarte bun, şi asta se datorează unei munci continue, nu neapărat pentru competiţii, cât pentru a aprofunda ştiinţele în sine. Rezultatele m-au bucurat şi m-au surprins într-o oarecare măsură”, mărturiseşte rădăuţeanul.
Tudor povesteşte că primul contact cu astronomia şi astrofizica l-a luat abia în clasa a IX-a datorită lui Denis Turcu, românul cu cel mai mare punctaj la olimpiada de la Suceava.
Iustina Crăciun, studenta de la Universitatea Princeton, SUA
Iustina Crăciun este absolventă a Liceului de Informatică, iar din toamnă va studia la Universitatea Princeton, Statele Unite ale Americii.
La olimpiada de la Suceava, tânăra a fost distinsă cu medalie de aur şi cu premiul special pentru suportul dat organizatorilor în pregătirea olimpiadei.
Iustina este la cea de-a cincea participare la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, de fiecare dată tânăra numărându-se printre laureaţii competiţiei.
Medalia cucerită în acest an încheie un parcurs de excepție pentru Iustina. Anul trecut şi-a adjudecat două medalii de aur la olimpiada din Grecia, iar reuşita ei de acolo a venit după alte trei olimpiade internaţionale, Crimeea (2010), Polonia (2011) şi Brazilia (2012), unde a obţinut patru medalii de bronz.
Iustina a moştenit pasiunea pentru astronomie de la tată ei, Petru Crăciun, cel care este şi profesorul coordonator al lotului olimpic de astronomie şi astrofizică al României.
La Princeton, Iustina va fi bursieră, convingând că merită acest lucru cu un eseu explicativ şi teste de matematică, fizică, limbă engleză şi cultură americană.
Ceilalţi români medaliaţi la olimpiadă
Ceilalţi opt tineri români care au participat şi au fost medaliaţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava sunt: Denis Turcu din Baia Mare, medalie de aur şi locul I absolut la olimpiada din acest an, aceeaşi performanţă bifând-o în Grecia, în 2013, Andrei Cuceu – aur, Paul Draghiş – aur, Andrei Răduc – aur, Tudor Suciu – argint, Augustin Ionescu – argint, Ştefan Eniceicu – argint, Cătălina Miriţescu – argint.