Statuile vii întruchipate de membri ai asociaţiei Funny Art din Iaşi, cu care Muzeul de Istorie Bucovina promovează Festivalul de Artă Medievală, din perioada 14-17 august a.c., în Cetatea Sucevei, pot fi văzute zilnic pe esplanada Casei Culturii, în faţa Primăriei Suceava, în Obcini - în faţa fostului magazin Premier, în cartierul George Enescu - la Curcubeu şi în Burdujeni, la Orizont. Cele cinci statui vii reprezintă personaje medievale şi vor fi pe soclurile lor în intervalele orare 11.00-12.00, 16.00-17.00, 19.00-20.00, în punctele menţionate, în fiecare zi alt personaj. În jurul lor, 20 de suceveni cu vârste cuprinse între 8 şi 50 de ani promovează voluntar festivalul, îmbrăcaţi în costume medievale. Astfel, alături de mimi vor fi cavaleri şi scutieri, Voievodul cu soţia, Doamna Ţării cu copiii, soli străini şi boieri moldoveni.
Flash mob-uri cu implicarea publicului, în weekend la Cetate
Şefa serviciului Istorie din cadrul Muzeului de Istorie a Bucovinei, Benonia Jităreanu, ne-a declarat că este vorba despre suceveni obişnuiţi care s-au oferit să facă voluntar reclamă manifestării care va avea loc în această săptămână la Cetate. „Ei fac asta de dragul Sucevei, cei mai mulţi sunt studenţi şi elevi. Comandantul Gărzii este, de exemplu, un student la Academia de Poliţie” a spus Benonia Jităreanu. Costumele aparţin Primăriei Suceava şi provin din proiectul „Perle medievale”.
În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, voluntarii se mută la Cetatea de Scaun, unde vor organiza flash mob-uri, cu teme precum „Domnul şi meşterul arhitect verifică reparaţiile din Cetate”, „Salvaţi steagul Moldovei”, „Soli străini în Cetatea Sucevei”, „Intrarea în Cetate a lui Suleiman Magnificul, cu căutarea cu lanţuri a tezaurului Moldovei”, toate cu implicarea publicului.
O veste bună de la organizatori este că pe platoul Cetăţii de Scaun au fost pulverizate substanţe antiţânţari pentru limitarea disconfortului produs seara de aceste insecte.