Analiza de bilanţ a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu privire la primele şase luni ale anului 2014 reliefează o creştere alarmantă, practic o dublare, a infracţionalităţii economico-financiare. În cifre, au fost înregistrate în prima parte a acestui an 2.342 de infracţiuni economico-financiare, în creştere cu 1.231 faţă de semestrul I al anului 2013.
Infracţiunile economice se dovedesc de la an la an o cale tot mai facilă spre sume importante de bani, din mai multe motive, legate în special de legislaţia actuală. Infracţiunile economice sunt în general destul de blând pedepsite de Codul Penal, iar prejudiciile şi mai greu de recuperat, de multe ori chiar imposibil. Multe dintre infracţiunile de acest gen sunt comise şi din cauza naivităţii victimelor, care sunt înşelate grosolan prin diferite metode rudimentare ori mai „tehnic”, prin contracte cu clauze bine ascunse.
Principalele infracţiuni economico-financiare
La capitolul infracţiuni economico-financiare se găsesc, printre altele, cele de evaziune fiscală, cu 289 de dosare penale înregistrate în acest an. De asemenea, în ultima perioadă s-au înregistrat foarte multe înşelăciuni. Nu mai puţin de 310 fapte de acest gen au fost înregistate de la începutul anului. Sucevenii au căzut victime ţeparilor care aplică metoda „accidentul”, metoda „şmen” (furt de bani la schimbarea unor sume) ori ale celor care au dat ţepe cu termopane sau alte produse, în baza unor contracte care prevăd clauze care îi acoperă în faţa legii pe escroci. De asemenea, în primele şase luni ale anului s-au înregistrat şi aproape o sută de infracţiuni de abuz de încredere, păgubiții cedând de bunăvoie bunuri sau bani, în baza unor garanţii verbale sau a unor hârtii fără valoare juridică. De asemenea, au fost înregistrate 34 de infracţiuni la Legea CEC-ului şi 95 la Legea Codului Vamal. Au fost constatate şi multe infracţiuni privind contrabanda (fiind confiscate peste 230.000 de pachete de ţigări şi 24 de autovehicule), dar şi pe linie silvică. Numai de la începutul acestui an au fost înregistrate 90 de dosare penale la fondul forestier, 219 la legislaţia privind transportul materialului lemnos şi 57 privind proveniența şi valorificarea lemnului.
Au mai fost constatate, printre altele, 36 de infracţiuni privind drepturile de autor şi drepturile conexe, respectiv 27 de infracţiuni privind mărcile şi indicaţiile geografice.
Şi numărul amenzilor aplicate de poliţişti pe linie economico-financiară este în creştere.
În primele şase luni ale anului au fost aplicate 1.487 de amenzi numai la Legea 12/1990 privind activităţi comerciale ilicite.
Poliţiştii spun că această creştere a infracţionalităţii economico-financiare este explicată în parte şi de prevederile noului Cod Penal, intrat în vigoare la începutul lui 2014, care a lărgit gama răspunderii penale în acest domeniu.