Magistraţii Tribunalului Bistriţa au avut nevoie de nu mai puţin de 226 de pagini pentru a motiva condamnările soldate cu ani grei de închisoare pentru toţi cei nouă inculpaţi. Procesul început în 2006 s-a încheiat abia la finele anului 2013, iar judecătorii au justificat această durată foarte mare prin faptul că inculpaţii au încercat prin toate mijloacele să tragă de timp.
„Pe tot parcursul soluţionării cauzei, prin modalitatea în care s-a realizat apărarea, în general şi în special a inculpatei Tamara Chiribucă, se apreciază că aceasta s-a făcut cu rea-credinţă, încercându-se tergiversarea cauzei pentru diferite motive, mai ales pentru lipsă de apărare, fie prin formularea unor cereri repetate pentru asigurarea apărării, susţinându-se că aceasta nu poate avea loc decât în prezenţa apărătorului ales, fie prin lipsa apărătorilor aleşi şi neasigurarea substituirii, aspect care rezultă cu prisosinţă din încheierile de şedinţă”, se arată în motivarea instanţei de judecată.
Pentru toate aceste tertipuri, avocaţii, fie că erau cei aleşi, fie cei numiţi din oficiu, au fost amendaţi de mai multe ori. Cireaşa de pe tort a fost la ultimul termen de judecată, când avocatul Tamarei Chiribucă, actuală Achiţei, care trebuia să prezinte concluzii la fond nu s-a prezentat şi a trimis un stagiar care nu avea nici un fel de împuternicire.
Condamnarea de la Tribunalul Bistriţa nu este definitivă, apelul înaintat de inculpaţi fiind deja înregistrat la Curtea de Apel Cluj.
Monitorul de Suceava vă prezintă o parte din această motivare şi modul în care inculpaţii au încercat să se apere, în multe cazuri prin metoda pasării responsabilităţilor către alte persoane.
Una din firmele Tamarei Chiribucă a avut exclusivitate cu Primăria Suceava
Din motivarea magistraţilor bistriţeni reiese că firmele Tamarei Chiribucă au fost privilegiate în relaţiile cu Primăria Suceava în perioada 2002-2004. Una dintre aceste societăţi, SC Alexa SRL Suceava, a reuşit chiar performanţa de a raporta pe primul semestru din 2004 venituri de 3,5 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care a facturat mărfuri de 3,5 miliarde de lei vechi, toate către Primăria Suceava.
Şi SC Luis Imbiss SRL Suceava, o altă firmă a Tamarei Chiribucă, a avut un procent de invidiat în relaţia cu administraţia locală. În primul semestru din 2004, societatea a avut venituri de 9,1 miliarde de lei vechi, din care tranzacţiile cu Primăria Suceava au fost de 8,6 miliarde de lei vechi, adică 94%.
Şi SC Protman Service SRL Suceava a reuşit cifre impresionante. Astfel, în cursul anului 2002, 92% din totalul veniturilor realizate au avut la bază relaţiile cu Primăria Suceava, în timp ce în cursul anului 2003 acest procent a scăzut la „numai” 75%.
SC Rigola Serv Com SRL, o altă firmă aparţinând Tamarei Chiribucă, a început ceva mai greu, proporţia relaţiilor bănoase cu Primăria Suceava fiind de 40% în 2002, pentru ca anul următor să crească spectaculos la 73%.
Tamara Chiribucă a dorit să-l „atragă” în proces şi pe fostul primar Marian Ionescu
Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, le-a cerut judecătorilor de la Tribunalul Bistriţa să-l audieze şi pe Marian Ionescu, fost primar al municipiului Suceava în perioada 2000-2004.
„Ea a menţionat că primarul Marian Ionescu este cel care a semnat hotărâri de adjudecare, adresele adresate firmelor administrate de inculpată sau către alte firme, pentru participarea la licitaţii şi dispoziţii pentru formarea echipelor care se ocupau cu verificarea produselor achiziţionate. Acelaşi primar a semnat şi contractele încheiate între firmele pe care le administra inculpata şi primărie. Inculpata a apreciat că nu se face vinovată pentru faptele comerciale care i se reţin în sarcină câtă vreme în proces nu a fost atras şi primarul Marian Ionescu”, se arată în motivarea Tribunalului Bistriţa.
Demisia lui Bujor, dorită pentru ca Tamara Chiribucă să nu fie arestată
Fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Dumitru Buta, a intrat în panică în momentul în care a aflat că procurorii DNA au demarat ancheta în cazul potlogăriilor de la Primăria Suceava.
„Tamara Chiribucă a arătat că inculpatul a apelat-o în dimineaţa zilei de 12 septembrie 2003 şi i-a comunicat că situaţia este gravă, deoarece i se vor ridica actele de la societate, deoarece a fost reclamată de fosta ei contabilă, Dîmbu (soţie de procuror), cum că ar fi <haos în actele societăţilor mele>. După discuţie s-a întâlnit de mai multe ori cu Dumitru Buta, inculpatul sugerându-i să-i comunice lui Neculai Bujor să demisioneze deoarece, în caz contrar, Tamara Chiribucă urma să fie arestată”, se mai menţionează în motivarea magistraţilor bistriţeni.
Bujor: „Între Tamara Chiribucă şi fostul primar Ionescu exista o înţelegere”
Foarte interesantă este şi poziţia lui Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava în perioada 2000-2004, vizavi de legăturile comerciale dintre firmele Tamarei Chiribucă şi administraţia locală.
Neculai Bujor a arătat că în toate cele 50 de comisii de adjudecare a ofertelor încheiate între Primăria Suceava şi firmele Tamarei Chiribucă, preşedintele comisiilor a fost primarul Marian Ionescu. Apărarea lui Neculai Bujor sună în felul următor: „După studierea actelor din dosar, inculpatul Neculai Bujor a dedus că a existat o înţelegere între inculpata Tamara Chiribucă şi fostul primar Ionescu cu privire la adjudecarea licitaţiilor de către firmele inculpatei, în schimbul contribuţiei inculpatei la sponsorizarea partidului din care făcea parte primarul (n.a. - PSD), primarul determinând efectiv câştigarea licitaţiilor de către firmele inculpatei”.
Varianta prezentată în faţa instanţei de judecată pare destul de hilară, în condiţiile în care Tamara Chiribucă a recunoscut că relaţiile de prietenie pe care le-a cultivat cu Neculai Bujor au continuat şi după ce acesta nu a mai deţinut funcţia de director economic al Primăriei Suceava.
O dovadă în acest sens este faptul că Neculai Bujor i-a cununat Tamarei Chiribucă două dintre fiice şi i-a botezat doi nepoţi.
Bâta: „Neculai Bujor mi-a spus că toate achiziţiile în Primăria Suceava vor fi efectuate prin firmele Tamarei Chiribucă”
Declaraţiile ex-directorului economic al Primăriei Suceava vizavi de „o înţelegere” între primarul Marian Ionescu şi Tamara Chiribucă pentru atribuirea contractelor de achiziţie sunt contrazise de unul dintre subalternii lui Neculai Bujor.
Constantin Bâta, fost şef Serviciu Administrativ al Primăriei Suceava în perioada 1999-2005, a precizat că între el şi Neculai Bujor era o relaţie încordată, deoarece ultimul îl ameninţa că-l dă afară dacă nu execută ordinele sale, şi chiar dacă i s-a plâns primarului Marian Ionescu, acesta din urmă nu a luat nici o măsură.
„Inculpatul arată că a cunoscut-o pe numita Chiribucă Tamara în biroul directorului economic Neculai Bujor în anul 2000 sau 2001, când acesta l-a chemat şi i-a prezentat-o, spunându-i că de atunci înainte toate achiziţiile vor fi efectuate de Primăria Suceava prin firma acesteia. Chiribucă Tamara i-a spus că ea îi va aduce ofertele în baza cărora urmau să fie întocmite dosarele de achiziţie, firmele administrate de inculpată la acea dată fiind SC Rigola Serv Com SRL şi încă una despre care am aflat ulterior că era în lichidare judiciară”, se mai specifică în motivarea Tribunalului Bistriţa.
Bâta a mai povestit cum se derulau licitaţiile la Primăria Suceava, în sensul că membrii comisiei de achiziţie aveau doar sarcina de a le semna, neavând posibilitatea să verifice ceva, în condiţiile în care primarul Marian Ionescu şi directorul economic Neculai Bujor le semnau „în alb”.
Cum a ajuns în toaletă telefonul-cadou oferit de Tamara Chiribucă comisarului-şef al Gărzii Financiare Suceava
La începutul lui septembrie 2003, Tamara Chiribucă a fost anunţată de Dumitru Buta, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Suceava, că i se vor ridica actele firmelor, în cadrul unei acţiuni care „nu este de rutină”.
Se pare că acest sprijin a venit după ce, în vara lui 2003, Dumitru Buta a primit un telefon mobil cu cameră foto marca Samsung, similar cu cel oferit lui Dumitru Teodorescu, directorul publicaţiei Crai Nou.
„Pe la jumătatea lunii iunie 2003, în timp ce se deplasa către casă la volanul autoturismului personal, a fost atenţionat în trafic de Tamara Chiribucă, a oprit autoturismul şi Tamara Chiribucă a venit la maşina inculpatului Dumitru Buta. După ce l-a întrebat ce face şi i-a răspuns, i-a transmis că are un cadou pentru soţia sa, despre care ştia că se apropie ziua de naştere, apoi i-a pus o sacoşă pe bancheta din spate şi a plecat imediat. După ce a ajuns acasă a observat că în sacoşă este un telefon mobil marca Samsung cu cameră foto şi i-a comunicat soţiei că i l-a transmis Tamara Chiribucă. Soţia i-a spus că nu o cunoaşte şi nu acceptă cadoul şi că inculpatul Buta trebuie să-l returneze”, se arată în motivarea instanţei de judecată.
Fostul şef al Gărzii Financiare Suceava a mărturisit că ar fi încercat să returneze telefonul mobil, numai că Tamara Chiribucă l-a refuzat categoric, iar acest gest nu are nici un altfel de conotaţie.
„Cu toate că a dus telefonul mobil acasă, nu l-a folosit. Fiica inculpatului a insistat să ia telefonul, dar părinţii au refuzat categoric. Totuşi, fiica inculpatului, umblând cu telefonul, din curiozitate, l-a scăpat în WC. După ce l-au recuperat au observat că nu mai funcţiona, astfel că l-au aruncat la gunoi”, se mai arată în motivarea magistraţilor bistriţeni.
Bujor şi Tamara, câte 15 ani de închisoare
În acest dosar, cele mai grele condamnări au fost aplicate în cazul lui Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava, şi al Tamarei Chiribucă, devenită mai nou Achiţei. Cei doi au primit câte 15 ani de închisoare cu executare.
Tribunalul Bistriţa l-a mai condamnat pe Constantin Bâta, fost director în Primăria Suceava, la 10 ani cu executare, dar şi pe Emilia Şveica, fostă magazioneră a Primăriei Suceava, la 8 ani de puşcărie.
Două dintre contabilele firmelor Tamarei Chiribucă vor avea şi ele de executat pedepse grele. Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu au primit fiecare câte 10 ani de închisoare cu executare.
Alte trei persoane din acest dosar au primit câte 3 ani cu executare. Este vorba de Dumitru Buta, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Suceava, dar şi de Eugen Ionesi, lucrător la aceeaşi structură. Cea de-a noua persoană condamnată este Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului Crai Nou.
Ce sume de bani au de returnat inculpaţii
Neculai Bujor, în solidar şi cu alţi inculpaţi, respectiv Tamara Chiribucă Achiţei, Constantin Bâta, Emilia Şveica, Violeta Spătariu şi Ioana Ungureanu, a fost obligat şi la plata unor despăgubiri substanţiale către Primăria Suceava. Mai exact, fostul director economic al instituţiei şi celelalte persoane enumerate mai sus trebuie să achite 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către anumite firme şi neefectuate.
Neculai Bujor a mai fost obligat şi la plata sumei de 2.832.174 de lei (28 de miliarde de lei vechi) reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depăşit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 lei (14 miliarde de lei vechi) reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.
Cum a fost devalizată Primăria Suceava de cumătrii Bujor şi Chiribucă
Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, pentru majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL şi SC Alexa SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă.
Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una dintre ratele pentru achiziţionarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.
(11 aug 2014, 13:59:06
Pai gasca ISJ Monacu&Carcalete cu terenurile lor de la centura mai pot spera ceva? Se prea poate sa-i declare nevinovati sau sa-i condamne, dar astia dupa inca 12 ani pot fi oale si ulcele.