Din peste 8.000 de persoane cu handicap grav din judeţ, 7.491 adulţi şi 881 copii, doar 20% beneficiază de asistenţi personali. În judeţ sunt înregistraţi 1.421 de asistenţi personali pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi 352 de asistenţi personali pentru copii cu dizabilităţi, gradul I. Nevăzătorii cu gradul I de handicap pot să opteze pentru o indemnizaţie lunară de la stat, cu care să-şi plătească singuri o persoană care să-i îngrijească. Sunt şi adulţi cu grad I de handicap care nu beneficiază de serviciile unui asistent personal.
Bani de la stat, pentru cei bolnavi
Asistenţii personali pentru adulţi şi copii cu gradul I de handicap sunt plătiţi de primării şi primesc lunar 600 de lei, la care se adaugă sporul de vechime. Persoana cu gradul I de handicap mai primeşte un buget complementar în valoare de 293 de lei. În fiecare an, atât persoana cu handicap grav, cât şi asistentul personal beneficiază de câte 12 bilete de transport gratuit, bilete de tren sau de autobuz.
Persoanele cu gradul II de handicap primesc lunar un buget complementar în valoare de 234 de lei şi câte şase bilete de transport gratuit în fiecare an. Adulţii cu gradul III de handicap primesc în fiecare lună un buget complementar în valoare de 33,5 lei, fără bilete de călătorie. Copiii cu gradul I de handicap primesc lunar un buget complementar în valoare de 91 de lei, la care se adaugă o alocaţie dublă din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Atât copilul cu handicap grav, cât şi asistentul personal vor primi în fiecare an câte 12 bilete de călătorie gratuite, bilete de tren sau de autobuz. Minorii cu gradul II de handicap primesc o alocaţie dublă din partea Ministerului Muncii, 68 de lei buget complementar şi şase bilete de transport gratuit pe an, la fel ca însoţitorul. Copiii care au gradul III de handicap primesc 33,5 lei lunar din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava şi alocaţia dublă de la Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
19.765 de persoane cu handicap, în judeţ
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava avea în evidenţă, la sfârşitul lunii trecute, 19.765 de suceveni (17.715 adulţi şi 2.050 de copii) cu diferite grade de handicap, care nu sunt instituţionalizate. 7.491 dintre aceştia sunt adulţi cu handicap grav, 9.349 adulţi cu grad accentuat de handicap, 789 cu grad mediu de handicap şi 77 cu grad de handicap uşor. Din cei 2.050 de copii cu grade de handicap, 881 sunt înregistraţi cu handicap grav, 647 cu handicap accentuat, 503 cu handicap mediu şi 19 cu grad de handicap uşor.
Printre oraşele fruntaşe la numărul mare de persoane cu handicap, raportat la numărul de locuitori, se numără Solca, Siret, Milişăuţi, Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Salcea, Dolhasca, Gura Humorului, Frasin, Liteni etc. În mediul rural, Râşca se menţine de mai mulţi ani pe primul loc la numărul de persoane înregistrate cu grad de handicap, având 151 de bolnavi ajutaţi de stat, urmată de Bălcăuţi (158 de persoane cu dizabilităţi), Capu Câmpului, Todireşti, Voitinel, Ciprian Porumbescu etc.
(11 aug 2014, 11:36:23