O bătrână în vârstă de 87 de ani, din Şcheia, a fost prădată de suma de 8.800 de lei, toate economiile pe care le avea în casă, autori fiind patru indivizi care îi vopseau acoperişul casei. Este al treilea vârstnic care cade victimă unor escroci, prin diferite metode, în interval de trei zile.
Bătrâna în vârstă de 87 de ani le-a relatat poliţiştilor că sâmbătă, în jurul orei 11.00, a fost căutată de un grup de necunoscuţi care s-au oferit să-i vopsească acoperişul locuinţei. Bătrâna s-a înţeles cu aceştia să le plătească 600 de lei, la scurt timp indivizii „pregătindu-se” să se apuce de lucru. Bătrâna le-a povestit poliţiştilor că cei patru i-au intrat în casă sub pretextul de a verifica prizele electrice unde urmau să conecteze compresorul folosit de vopsit. S-au mutat prin mai multe camere, după care au plecat în grabă, spunându-i femeii că vor reveni la începutul săptămânii, cu vopsea, pentru a continua lucrarea.
Bătrâna de 87 de ani a constatat, la puţin timp după plecarea necunoscuţilor, că i s-a furat dintr-o cameră suma de 8.800 de lei.
„În ciuda mediatizării intense a cazurilor de acest gen, în special persoanele vârstnice cad în continuare victime înşelăciunilor prin diverse moduri de operare. Este al doilea caz în ultima săptămână în care bătrâni în jurul vârstei de 80 de ani încearcă să facă afaceri avantajoase, însă, din păcate, rămân fără banii agonisiţi o viaţă”, a avertizat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Un bătrân a găsit şerveţele şi săpun în borseta în care credea că sunt dolari
Joi, un bătrân în vârstă de 79 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, a împrumutat 1.200 de lei unui bărbat şi unei femei care i-au spus că sunt străini şi au nevoie de bani româneşti. La schimb, cei doi i-au lăsat garanţie bătrânului o borsetă în care i-au arătat un teanc de dolari. Profitând de vârsta victimei, autorii au înlocuit însă banii cu două pachete de şerveţele şi un săpun.
Tot joi, o femeie în vârstă de 62 de ani i-a dat 26.000 de lei unui necunoscut după ce a fost sunată de un fals avocat care i-a spus că fiul ei a provocat un accident soldat cu o victimă şi cu pagube materiale şi este nevoie urgent de această sumă pentru ca băiatul să nu ajungă la puşcărie. În acest caz este vorba de deja clasica metodă de înşelăciune „accidentul”.
Poliţiştii îi avertizează pe suceveni să evite orice contact cu cei care vând obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau vin cu oferte de nerefuzat pentru a efectua anumite treburi gospodăreşti.
„De foarte multe ori acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă”, a transmis reprezentantul IPJ Suceava.
Cât despre metoda „accidentul”, aceasta a fost extrem de mult mediatizată, însă mulţi bătrâni continuă să trimită, absolut inexplicabil, sume mari de bani unor necunoscuţi.