Radu Ivaş, un nume care se confundă cu noţiunea de ţeapă, continuă să facă victime şi după ce a fost condamnat şi închis în Penitenciarul Botoşani. Firma de termopane a acestuia, Termo Prima Plast SRL Suceava, cu punct de lucru pe bulevardul George Enescu din municipiul Suceava, a fost preluată de soţia sa, Iuliana Ivaş, iar reclamaţiile oamenilor care au plătit sume mari în avans pentru lucrări ce nu au mai fost executate se succed una după alta. Poliţia a adunat nu mai puţin de 70 de plângeri penale pe numele celor doi soţi, însă chiar şi aşa punctul de lucru de pe bulevardul George Enescu continuă să fie deschis şi să ofere termopane la „preţuri foarte, foarte mici”. O situaţie anormală, cu privire la care autorităţile competente oferă răspunsuri neconvingătoare.
Tensiune maximă şi disperare la sediul firmei de termopane
La mijlocul acestei săptămâni, miercuri după-amiază, zece suceveni s-au adunat în faţa sediului firmei, cerându-şi banii înapoi. Persoana care se afla în magazin a închis şi a plecat imediat, iar oamenii au rămas, aşa cum s-a întâmplat deja de zeci de ori, cu ochii în soare.
Oameni în general săraci, care au adunat cu greutate sumele de bani date pentru termopane şi care sunt acum realmente disperaţi.
Elena Corneanu, de exemplu, a achitat în total 3.300 de lei către firma de termopane. I s-a spus că tâmplăria va fi montată în scurt timp, după care au urmat amânări de la o săptămână la alta.
„Nu ştiu ce să mai cred, nu ştiu ce lege este în România. Legea e pentru hoţi, nu pentru cei care muncesc.... eu am strâns un an de zile banii aceştia, vă rog să mă credeţi”, şi-a spus necazul femeia.
Culmea bătăii de joc: i-au luat banii şi i-au lăsat balconul fără geamuri
Fiecare caz în parte are gradul său de dramatism. Maria Morar a achitat 3.000 de lei şi a fost lăsată şi fără vechiul geam.
„De pe 10 martie ne tot spune că într-o săptămână se rezolvă şi tot aşa. Au venit şi mi-au dat geamul de la balcon jos pe data de 2 aprilie, pentru a-l pune pe cel nou, şi aşa am rămas până azi, şi fără geam la balcon şi fără bani, fără nimic”, a spus femeia.
Oamenii, care în marea majoritate au depus reclamaţii şi la Poliţie şi la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, nu înţeleg de ce autorităţile competente nu închid firma.
„Nu înţeleg cum mai funcţionează firma asta, dacă patronul (n.r. Radu Ivaş) e arestat... ce lege e asta, legile sunt pentru hoţi sau pentru oameni cinstiţi”?, s-a întrebat Eufrosina Ciursă, care a achitat la firma de termopane 2.700 de lei.
În aşteptarea tâmplăriei care trebuia montată de Paşte
Alţi suceveni au dat sume şi mai mari.
Mihai Rotari a dat un avans de 4.500 de lei, pentru montarea de tâmplărie PVC la casa pe care şi-a ridicat-o. De sărbătorile de Paşte trebuia să aibă tâmplăria montată.
„A venit la mine acasă chiar domnul Ivaş, când încă era liber. A măsurat şi a zis să-i dau un avans, jumătate din lucrare, 4.500 de lei. Se întâmpla cu o lună şi ceva înainte de Paşte, iar de Paşte trebuia să am termopanele puse. De atunci şi până acum am fost doar dus cu vorba”, a declarat Mihai Rotari.
Disperare: „Din 22 mai vin aici zi de zi şi mi se tot spune să revin după câteva zile”
Joi dimineaţă, când ne-am deplasat din nou la sediul firmei, punctul de lucru era deschis. În magazin era o tânără care nu a putut da nici o explicaţie, ridicând din umeri la toate întrebările reporterilor Monitorului de Suceava şi spunând că ea este doar o simplă angajată.
În magazin a intrat la un moment dat o altă păgubită. Cornelia Miron, care a achitat 900 de lei, era pur şi simplu disperată. Femeia nu s-a putut stăpâni şi a început să ţipe la tânăra din magazin.
„Din 22 mai vin aici zi de zi şi mi se tot spune să revin după câteva zile. Nici banii nu vor să mi-i dea înapoi. Am vorbit şi frumos şi urât, am fost şi la polţie, dar nu vor să îmi dea banii. Eu am 900 de lei salariu, din banii ăştia trăiesc o lună”, a spus plângând femeia.
Dosar penal pentru înşelăciune, cu 70 de părţi vătămate
Sunt scene care se repetă aproape zilnic la sediul firmei din George Enescu.
Reporterii Monitorului de Suceava au cerut lămuriri la Poliţie şi la Oficiul de Protecţie a Consumatorului Suceava. Sesizările oamenilor sunt confirmate la ambele instituţii, însă din păcate încă nu s-a făcut nimic concret pentru a nu mai apărea şi alte victime.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a declarat:
“La nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor Suceava s-au făcut verificări pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune faţă de cei doi administratori ai firmei, soţ şi soţie, cu privire la sesizări depuse de cetăţeni în legătură cu montarea de tâmplărie tip termopan. În total este vorba de 70 de plângeri penale care au fost conexate la dosar, dosar care a fost finalizat şi transmis cu soluţie procedurală în mai 2014 la unitatea de Parchet competentă”.
Control contabil şi fiscal
El a mai spus că poliţiştii au procedat la ridicarea tuturor actelor contabile şi a înscrisurilor eliberate cu ocazia încheierii diverselor tranzacţii comerciale între cetăţeni şi această firmă. Toate aceste documente, a precizat reprezentantul poliţiei, au fost înaintate către Direcţia Finanţelor Publice Suceava, în vederea efectuării unor controale contabile şi fiscale. Firma a fost pusă sub sechestru asigurător.
El a mai subliniat că decizia de suspendare a activităţii intră în atribuţia celor de la „Protecţia Consumatorului”.
Din 32 de reclamaţii, în patru cazuri s-a recuperat prejudiciul
La Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, în 2013 şi 2014 s-au înregistrat 32 de reclamaţii împotriva firmei soţilor Ivaş. S-a constatat că 18 dintre acestea au fost întemeiate, restul fiind fie neîntemeiate, fie rezolvate amiabil, fie nesoluţionabile din cauza lipsei de documente. Soluţionarea amiabilă, adică prin restituirea banilor ori furnizarea tâmplăriei de către familia Ivaş, s-a înregistrat doar în patru cazuri.
Comisarul de protecţie a consumatorului Violeta Moga a explicat că cele patru sesizări soluţionate amiabil au fost toate cu prejudicii mici.
„În ultimul an de zile, în afara celor patru reclamaţii soluţionate, nu s-a reuşit luarea legăturii cu administratorul firmei, iar din acest motiv s-a mers pe calea legală. S-au făcut invitaţii oficiale, la care doamna Ivaş nu a răspuns, s-au întocmit procese verbale cu amendă, pentru nerespectarea clauzelor contractuale, încă nici acestea nu au fost semnate de administrator”.
Explicaţia celor de la „Protecţia Consumatorului” privind neînchiderea punctului de lucru
Am întrebat-o pe Violeta Moga de ce nu s-a dispus încă suspendarea activităţii punctului de lucru de pe bulevardul George Enescu al Termo Prima Plast SRL Suceava.
„În ceea ce priveşte punctul de lucru, având în vedere că două dintre reclamaţiile rezolvate au fost în iunie anul curent, s-a mers pe ideea că aşteptăm să vedem încă o perioadă scurtă de timp dacă reuşesc să rezolve măsurile care le-au fost impuse, adică restituirea banilor sau onoarea comenzilor. Acesta a fost motivul pentru care punctul de lucru nu s-a închis încă, dacă lucrurile continuă aşa cu siguranţă că se va trece la închiderea punctului de lucru”, a declarat comisarul Moga. Cu alte cuvinte, se aşteaptă ca Iuliana Ivaş să restituie parte din bani, fapt cepare puţin probabil în acest moment.
Naivitatea oamenilor, principala armă a firmei familiei Ivaş
Marea majoritate a oamenilor care au depus reclamaţii au contracte cu firma Termo Prima Plast SRL Suceava şi chitanţe pe banii pe care i-au dat. Marea problemă este alta. Foarte mulţi oameni nu citesc cu atenţie contractele. Aşa se face că în acestea termenele de livrare asumate de firmă sunt foarte mari, de 200-240 de zile. Asigurările verbale primite de oameni, cum că lucrarea va fi efectuată imediat, nu au nici o valoare din punct de vedere juridic. Multe dintre contractele păgubiţilor, din anii anteriori, au ieşit însă din termenul de 200-240 de zile.
Aşadar, în mod clar, în aceste situaţii s-a ajuns în primul rând şi din cauza naivităţii păgubiţilor. Aceştia nu citesc cu atenţie contractele şi nu fac o minimă verificare atunci când se decid să apeleze la o firmă.
Un alt detaliu important este că soţii Ivaş au deja impus sechestru asigurator, având de restituit prejudicii importante, condiţii în care păgubiţii mai recenţi vor ajunge, dacă vor deschide proces în instanţă, pe o lungă listă. Cum cei doi soţi nu au bunuri de mare valoare pe numele lor, recuperarea prejudiciului este foarte puţin probabilă.
( 9 aug 2014, 20:25:14