În ciuda eforturilor de a se menţine în activitate, Termica Suceava a mai „coborât” ieri „c-un picior în groapă”, fiind descalificată de la licitaţia de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava.
Licitaţia de desemnare a unui nou operator de termoficare a Sucevei, care a ajuns ieri la etapa finală, de negociere directă, i-a pus faţă în faţă pe cei care au asigurat zeci de ani la rând producţia, transportul şi distribuţia energiei termice în municipiu – Termica, cu cei care au devenit anul trecut noii producători de energie termică – firma Adrem Invest, care a realizat o nouă centrală termică, pe biomasă, iar acum vor să se ocupe şi de distribuţia agentului termic, până în casele sucevenilor.
Licitaţia, care s-a dovedit a fi una foarte tensionată, din cauza mizei mari – asigurarea căldurii şi apei calde pentru 20.000 de familii din Suceava, pentru o lungă perioadă de timp, a durat mai bine de cinci ore numai pentru verificarea eligibilităţii firmelor competitoare.
„Termica Suceava a fost descalificată din cauza datoriilor înregistrate la bugetul de stat. Una din condiţiile obligatorii impuse firmelor participante la licitaţii este să nu aibă datorii la bugetul de stat, iar în acest caz nu a fost respectată. Chiar dacă cei de la Termica au obiecţiuni în această privinţă, că suma pe care ei o datorează către stat e mai mică decât cea pe care o au de primit de la primărie, legea este clară în această privinţă, o datorie nu o exclude pe cealaltă”, a explicat viceprimarul Ovidiu Doroftei, membru al comisiei de licitaţie.
În aceste condiţii, singura firmă considerată eligibilă pentru continuarea licitaţiei este Thermonet SRL, o societate recent înfiinţată, care are ca asociaţi două companii care apăreau ca şi competitori la prima licitaţie - Adrem Invest şi Elsaco Electronic.
Adrem Invest, compania care a iniţiat construirea noii centrale termice a Sucevei, deţine pachetul majoritar de acţiuni – 51%, în vreme ce Elsaco, care domină piaţa locală în privinţa repartitoarelor de costuri montate pe caloriferele sucevenilor şi s-a ocupat şi de modernizarea punctelor termice din Suceava, deţine 49% din acţiuni.
Oferta acestora urmează să fie desfăcută şi analizată într-o altă şedinţă a comisiei de licitaţie pentru desemnarea operatorului de termoficare a Sucevei, următoarea etapă fiind cea de negociere directă între cele două părţi – municipalitate şi Thermonet.
Desemnarea unui câştigător al licitaţiei este încă departe, mai ales că reprezentanţii Termica şi-au manifestat clar intenţia de a contesta eliminarea lor din competiţie.
„Cei de la Termica au semnat procesul verbal al licitaţiei cu o serie de observaţii. Este dreptul lor de a contesta anumite decizii, dar orice au de contestat se face direct în instanţă”, a precizat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Pierderea activităţii de transport şi distribuţie de către Termica echivalează cu falimentul acesteia şi pierderea locurilor de muncă pentru aproximativ 270 de angajaţi, din care doar o parte se vor regăsi în noua schemă de funcţionare a serviciului de termoficare care va deservi municipiul Suceava.
( 8 aug 2014, 13:57:35
Singura grija a celor de la Termica a fost sa lupte cu obstinatie pentru tinerea la nivel ridicat al pretului gigacaloriei.