Platoul Mănăstirii Dragomirna a fost animat ieri după-amiază de zeci de tineri competitori din cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, de la Suceava, aceştia reunindu-se pentru a se pregăti pentru proba observaţională a competiţiei.
Într-un cadru pitoresc, ce a stârnit admiraţia tuturor concurenţilor, cei mai buni elevi de pe mapamond din domeniul astronomiei şi astrofizicii au încercat să se acomodeze cu instrumentele optice puse la dispoziţie pentru a urmări spectacolul bolţii cereşti.
Deşi au în spate luni de pregătire asiduă, iar pentru ei aştrii, planetele, stele şi galaxiile nu mai au multe secrete, competitorii au mărturisit că au emoţii, mulţi dintre ei aflându-se la prima participare la o competiţie de o asemenea amploare.
Emoţii au avut şi organizatorii, care şi-au pus mari speranţă într-o vreme propice desfăşurării probei, în caz contrar aceştia fiind nevoiţi să amâne testarea pentru astăzi.
Despre modul de desfăşurare a probei observaţionale, conf. univ. dr. ing. Dan Milici, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a explicat: „Proba este individuală şi se va desfăşura pe parcursul a 30 de minute. Fiecare concurent a tras la sorţi ordinea de intrare în competiţie. Vor fi câte şase serii. Avem 35 de telescoape noi, identice. Sunt performante, robuste, au un standard foarte ridicat, cu monturi foarte bune. Sperăm ca cerul să se cureţe şi să fie propice pentru probă. În Grecia (la olimpiada din 2013 – n.r.), în timp ce ultima serie de elevi susţinea proba, a apărut un nor, prin urmare toată proba a fost anulată”.
Cât despre locaţia aleasă pentru desfăşurarea testării, sursa citată a mai arătat că „marele avantaj al acestui loc este acela că e lipsit de surse de lumină care ar putea perturba desfăşurarea probei. Va fi închisă şi circulaţia din apropierea mănăstirii pentru ca farurile maşinilor să nu deranjeze. Va fi întuneric total.”
Lotul României, încrezător în obţinerea unei medalii
Concentraţi, migăloşi şi răbdători, imediat ce au ajuns pe platoul mănăstirii tinerii şi-au făcut reglajele potrivite, au calibrat telescoapele, au realizat diverse măsurători, nepermiţând să le scape nici un detaliu. După cum ei înşişi au declarat, au fost atenţi ca fiecare aspect să fie bine pus la punct, nelăsând nimic la voia întâmplării.
De menţionat faptul că cerinţele pentru proba observaţională au fost întocmite de conf. dr. Cristian Pîrghie, de la Universitatea din Suceava, directorul Observatorului Astronomic.
Două echipaje de elevi reprezintă România la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, toţi componenţii lotului naţional fiind obişnuiţi cu performanţe la competiţii de cel mai înalt nivel.
Tudor Creţu, unul dintre cei doi suceveni din lotul României, a declarat pentru Monitorul de Suceava: „Deocamdată ne acomodăm cu butoanele, manetele de calibrat şi manetele pentru reglajul fin. În cazul în care la probă vom avem de reglat, de calibrat sau de aliniat, vrem să fim obişnuiţi să realizăm aceste lucruri într-un timp cât mai scurt. Este o probă de viteză. Ne aşteptăm să măsurăm unghiuri pe cer, poate să identificăm câteva stele, aglomerări de stele, nebuloase planetare sau galaxii”.
Tânărul din Rădăuţi se arată optimist în ceea ce priveşte rezultatul pe care-l va obţine România la această ediţie a olimpiadei. „Având în vedere rezultatele obţinute în anii anteriori, consider că ne putem aştepta la nişte rezultate bune şi în acest an”, a spus încrezător Tudor.
Competitorii străini s-au arătat încântaţi de oraşul gazdă
Balint Hagedus face parte din Lotul Ungariei, iar pentru această probă tânărul ne-a mărturisit că nu are emoţii dat fiind faptul că s-a pregătit intens înaintea debutului competiţiei.
„Cred că proba teoretică a fost cea mai dificilă testare pentru că a cuprins probleme destul de grele şi am avut şi emoţii. Totodată, are şi cele mai multe puncte din toate probele”, a spus tânărul, care se află la prima participare la această olimpiadă.
Cât priveşte Suceava, tânărul s-a arătat încântat de drumeţiile montane pe care le-a făcut aici.
De partea cealaltă, Shervin Hakimi, din Iran, a mărturisit: „Sunt puţin emoţionat, nu ştiu la ce cerinţe să ne aşteptăm, iar timpul de rezolvare al acestora este destul de scurt. Această probă are un procent semnificativ în punctajul final. Cred că e cea mai dificilă probă”.
Un alt competitor, Vasilyan Arsen, din Armenia, a apreciat activităţile recreative propuse de organizatori, programele de vizită ale obiectivelor istorice din judeţ, mănăstirile, iar cel mai încântat s-a arătat de peisajele oraşului gazdă.