Fracţiile, tabla înmulţirii, calcule cu numere mari sau elemente de fizică precum forţe şi magnetism, unde, vibraţii şi circuit electric sunt doar câteva dintre lecţiile care vor fi studiate în clasa a II-a, începând din 15 septembrie.
În plus, elevii de 8 ani vor opera cu numere până la 1.000, în condiţiile în care, până în acest an, socotelile de la clasă se făceau cu numere de la 1 la 100.
Din toamnă, Ministerul Educaţiei vrea ca elevii din clasele I şi a II-a să primească manuale şcolare noi, iar despre conţinutul lor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa în luna iulie că noua programă şcolară va fi mult mai aerisită decât cele anterioare, fapt ce nu s-a întâmplat.
Noua programă elaborată de ministerul de resort nu îi sperie neapărat pe învăţători, care arată că astfel de informaţii, greu de asimilat la prima vedere, vor fi adaptate nivelului de dezvoltare al elevilor şi nu vor fi predate concepte peste puterea de înţelegere a copiilor.
Nu de aceeaşi părere sunt şi unii părinţi, care contestă faptul că în clasa a II-a elevii vor învaţa fracţii şi tabla înmulţirii, teme pe care le studiau în clasa a III-a, şi, tot în clasa a II-a, vor afla concepte din fizică, noţiuni pe care le aflau abia în gimnaziu.
Potrivit înv. Anda Panţâru, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, „referitor la elementele de fizică, elevii vor face o serie de exerciţii practice foarte spectaculoase pentru ei, nici un învăţător nu-i va încărca cu termeni şi explicaţii de specialitate şi nu va forţa nota. Într-adevăr, elevii intră în contact cu aceste informaţii mai devreme, dar lecţiile se vor axa mai mult pe partea practică, pe experimente, pe joc. Un alt exemplu este disciplina Educaţie economică din clasa a IV-a. La aceste ore, elevii învaţă despre valoarea banului, chestiuni utile, nu vor face contabilitate şi bilanţuri”.
La rândul său, Ioan Puiu, inspector de specialitate în învăţământul primar, a menţionat că „manualele vor avea conţinuturi conforme cu programa şcolară pentru clasele I şi a II-a. Nu am văzut încă manualul, nu pot să mă pronunţ. Vom avea o întâlnire la nivel central în cadrul căruia se va dezbate acest subiect”. Sursa citată a mai adăugat că noile manuale vor fi disponibile în trei variante: tipărită, digitală şi online. Cei mici vor primi, la începutul anului şcolar, cărțile tipărite, dar şi varianta stocată pe CD.
România este printre primele ţări europene care implementează manualele digitale
Dincolo de schimbările de conţinut şi nivelul de dificultate al lecţiilor, noile manuale în formă digitală promit lecţii atractive, uşor de înţeles. Paginile acestora sunt colorate, lecţiile sunt interactive şi au jocuri, iar părinţii le vor putea descarca de pe www.manuale.edu.ro.
„Cadrele didactice vor putea accesa platforma şi vor selecta acele manualele pe care doresc să le utilizeze în fiecare şcoală. Comenzile vor fi realizate online de către unităţile de învăţământ pentru noile manuale, începând cu data de 15 august. Manualele noi vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie 2014. Precizăm că noile manuale (în format clasic şi în format digital) înlocuiesc manualele existente până la această dată. România este printre primele ţări europene care implementează manualele digitale, care vor fi disponibile şi online”, informează ministerul de resort.