Noţiunea de „loc de veci” dispare din vocabularul românilor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi funerare, în luna septembrie a acestui an, în condiţiile în care locatarii mormintelor vor fi evacuaţi dacă urmaşii nu achită la zi taxele de întreţinere. Articolul 19 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare stipulează că administratorul cimitirului retrage dreptul de folosinţă a mormântului „în cazul părăsirii sau menţinerii în stare de neîngrijire pe o perioadă mai mare de doi ani a locurilor de înhumare şi a lucrărilor funerare”, precum şi pentru neplata taxelor în condiţiile prevăzute de contract. Asta, deşi aceeaşi lege prevede că mortul nu poate fi deshumat mai devreme de şapte ani, cu excepţia cazurilor medico-legale.
La Suceava, autorităţile au fost mai generoase, termenul de evacuare a rău-platnicilor, stabilit de regulamentul adoptat de Consiliul Local în 2011, fiind de trei ani, respectiv 40 de ani pentru mormintele celor care nu mai au urmaşi cunoscuţi.
Morţii cu urmaşi rău-platnici, exilaţi în „Osuar”
Administratorul cimitirului Pacea vechi, Dinu Mazureac, ne-a declarat că aceste prevederi nu s-au aplicat, însă, niciodată la Suceava şi apreciază că morţii vor fi lăsaţi în pace şi după intrarea în vigoare a noii legi. „Mai sunt peste 3.000 de locuri de veci de concesionat, în cimitirul preotului Gliga (n.r. lângă Pacea) mai sunt 2.000 de locuri, sunt cimitirele private, cele parohiale, se mai face unul nou lângă Metro. Nu este cazul să scoatem morţii din morminte”, a afirmat administratorul. Regulamentul încă valabil la Suceava prevede că osemintele celor evacuaţi să fie înmormântate în acelaşi loc, la o adâncime mai mare, de 2,5 metri, şi amplasarea unei plăcuţe cu numele decedatului, în cazul în care este cunoscut. În oraşele aglomerate, însă, unde este criză de locuri de veci, „locatarii evacuaţi” sunt „cazaţi” într-un loc comun, la marginea cimitirului, numit generic „Osuar”.
Până acum, în Suceava morţii nu au fost niciodată pedepsiţi pentru neplată
Dinu Mazureac a mai spus că, până la apariţia acestei legi, „ca să iei mormântul cuiva” era necesar să treacă 40 de ani de la ultima înhumare în acel loc, să nu fie plătite taxele şi să nu fi revendicat nimeni locul. În cimitirul Pacea sunt, potrivit administratorului, aproximativ 200 de morminte în această situaţie. „Sunt morminte în stare de degradare, cu câte o cruce de fier ruginită, pe care nu se mai vede nici un nume, pentru care nu mai apare nimeni în evidenţe. Nu am evacuat însă nici unul”, a afirmat Dinu Mazureac.
Concesiunea asupra unui mormânt se mai poate pierde şi dacă este neocupat sau rămâne neamenajat în doi ani de la atribuire, precum şi pentru neachitarea tarifelor trei ani consecutiv.
Administraţia suceveană a stabilit concesiunea dreptului de folosinţă a unui loc de veci pentru 49 de ani la 87 de lei/ mp, deci 261 lei pentru suprafaţa necesară înhumării. Anual, trebuie achitată o taxă de întreţinere, de 10 lei cu TVA pentru fiecare loc de veci. Regulamentul de la Suceava face distincţie clară între morţii fără urmaşi pentru care nu mai are cine să achite taxele şi cei cu urmaşi rău-platnici, dar noua lege adoptată de Parlament, nu. Dinu Mazureac este de părere că Normele de aplicare a Legii 102/2014, care trebuie să fie elaborate până la intrarea în vigoare a legii, vor clarifica aceste aspecte şi vor corecta şi unele contradicţii din textul actului normativ.
( 8 aug 2014, 19:11:33