Sucevencele Camelia Cătălina Joldeș şi Andreea Mădălina Galin vor lucra, timp de două luni, la Ministerul Finanțelor Publice, respectiv Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în cadrul unui program de practică lansat pentru al doilea an consecutiv de Guvernul României.
Tinerele se numără printre cei 150 de studenți și proaspeți absolvenți care au fost riguros selectați să participe la stagiul de practică iniţiat de Guvernul României. Cei admişi în program vor avea posibilitatea să activeze în administrația centrală, să aplice cunoștințele dobândite în cursul studiilor din liceu şi facultate, având posibilitatea de a contribui cu idei şi propuneri.
Andreea este studentă în Marea Britanie
Până la data de 23 septembrie, Andreea Mădălina Galin va activa la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Direcția Generală Schimbări Climatice.
Andreea a absolvit Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava în 2013, obținând 9,96 la examenul de bacalaureat. În prezent este studentă la Universitatea Durham (Marea Britanie), urmând cursuri în departamentul de Geografie, departament ce se bucură de prestigiu internațional, fiind clasat pe locul patru în lume. Andreea își dorește să creeze din pasiunea pentru geografie o viitoare carieră și să contribuie la revigorarea cercetării în România în acest domeniu.
Este interesată în special de problema schimbărilor climatice și de modul în care acțiunile antropice ar putea periclita dezvoltarea durabilă a societății. Pe toată durata studiilor, studenta s-a implicat în diverse activități extracurriculare, participând la școli de vară precum Grow Summer School, organizat de AISEC, și Junior Summer University, organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
De asemenea, a participat la proiecte de voluntariat pe teme de mediu precum „Let’s do it, România!” și „Green Committee”. În prezent, este trezorier al Societății Românilor din Durham și lucrează ca voluntar la biblioteca colegiului.
Suceveanca de la Ministerul de Finanţe
Camelia Cătălina Joldeș şi-a început activitatea în Guvernul României la data de 23 iulie, la Ministerul Finanțelor Publice, Biroul de soluționare a plângerilor prealabile și a contestațiilor.
Cătălina a absolvit Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, profilul matematică-informatică, bilingv engleză, în liceu continuându-şi pasiunea pentru matematică manifestată încă din școala gimnazială. A participat la concursuri și olimpiade de matematică, unde a obținut numeroase distincții: premiul I la Concursul Național „Evaluare în Educație”, premiul II la Concursul Centrelor de Excelență din Moldova, mențiune la Olimpiada Națională de Matematică (etapa județeană), premiul II la Concursul Interjudețean de Matematică al Revistei Sinus etc.
După finalizarea liceului a decis ca următoarea treaptă profesională să se desfășoare la Bucureşti, în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Fiind atrasă de economie, în special de domeniul financiar-bancar, a ales Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori.
Pe pagina electronică a Guvernului României se arată că „pe parcursul celor doi ani de facultate, Camelia a acumulat numeroase cunoștințe teoretice prin intermediul materiilor studiate. Dornică de cunoaștere, a acordat o atenție deosebită diferitelor conferințe și workshop-uri pe teme de finanțe corporative sau banking, organizate în ASE. Cătălina a avut oportunitatea de a pune în practică cunoștințele teoretice dobândite prin efectuarea un stagiu de practică în cadrul BRD, în vara anului 2013”.
1.800 de candidaţi şi trei etape de selecţie
Fetele au ajuns să lucreze la Guvern după trei etape de selecție desfășurate pe perioada a două luni. Pentru cele 150 de poziții libere au aplicat 1.800 de candidați. Selecția pentru programul de internship a presupus trei etape: completarea online a unui formular de candidatură – date personale, media anului de studiu curent, experiența de formare, experiența practică, aptitudini lingvistice și cunoștințe de IT. De departe, cea mai importantă parte a formularului a presupus crearea a trei inițiative care să ducă la modernizarea României.
A doua etapă a selecției a constat într-un test desfășurat la Palatul Victoria, care a vizat elemente din Constituția României. Testul a fost urmat de un interviu, în prezența unei persoane din echipa de organizare și a unei persoane din minister, în care au fost vizate cunoștințe specifice activităților pe care tinerii urmau să le desfășoare.