Focarul de hepatită A din zona Rădăuţi, care a afectat până acum trei localităţi – Marginea, Arbore şi Horodnic de Sus - continuă să se extindă. Din luna iunie, când a fost semnalat primul caz de boală, şi până în prezent, în zonă s-au înregistrat deja 33 de îmbolnăviri în rândul copiilor, cifră considerată îngrijorătoare de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Datele contabilizate de această instituţie arată că, la Arbore, numărul minorilor cu hepatită A a ajuns în momentul de faţă la nouă, în timp ce la Marginea şi Horodnic de Sus au apărut până la această oră câte 12 cazuri. Focarul a izbucnit în comunităţi majoritar rome, cu familii numeroase şi condiţii de trai precare, ceea ce-l face foarte greu de stins, în ciuda măsurilor specifice luate de conducerea DSP Suceava. Până în prezent, specialiştii acestei instituţii au administrat 141 doze de vaccin antihepatitic de tip A la persoanele care au venit în contact cu pacienţii, în încercarea de a limita numărul îmbolnăvirilor. Totodată, au fost distribuite substanţe clorigene şi s-a efectuat dezinfecţia a şase fântâni, după ce probele de apă recoltate din aceste surse au ieşit necorespunzătoare atât chimic, cât şi bacteriologic. Mai mult, pentru a reduce numărul de cazuri de hepatită A, conducerea DSP Suceava a luat legătura cu cele trei primării, cu recomandarea de a avertiza populaţia cu privire la pericolul consumului de apă din fântânile contaminate, arătând că deşi focarul din zonă a izbucnit din cauza lipsei de igienă, apa necorespunzătoare poate fi un factor suplimentar de risc.
La Horodnic de Sus, beneficiarii de ajutor social salubrizează zona în care virusul hepatitic este activ
La Horodnic de Sus, ultima localitate afectată de hepatită A, după Marginea şi Arbore, primarul Gheorghe Sbiera a răspuns prompt apelului lansat de DSP şi a intervenit în forţă. La solicitarea sa, secretarul primăriei s-a deplasat, împreună cu medicul de familie şi şeful de post din localitate, în cătunul de romi în care evoluează focarul de hepatită A, pentru a le cere familiilor afectate de boală să respecte regulile de igienă şi să evite contactul cu persoanele din afară, pentru a nu transmite virusul.
„Le-au pus în vedere să-şi facă în gospodării curăţenie, să se spele, să aibă grijă ce le dau de mâncare copiilor”, a explicat primarul. Mai mult, Gheorghe Sbiera a dispus ca toţi beneficiarii de ajutor social din Horodnic de Sus care au de prestat ore în folosul comunităţii, în total aproximativ 20 de persoane, să salubrizeze zona de pe lângă cătunul de romi în care virusul hepatitic este activ, el delegând chiar şi o persoană din cadrul primăriei care să coordoneze această activitate.
Previziuni DSP: O epidemie de hepatită A ar putea izbucni în judeţ
Hepatita A, supranumită şi „boala mâinilor murdare”, ar putea evolua în acest an sub forma unei epidemii, numărul de îmbolnăviri fiind mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, potrivit datelor centralizate de DSP Suceava, având în vedere că s-au înregistrat cinci cazuri de boală pe tot parcursul lui 2013, câte patru în 2012 şi 2011 şi două în 2010. Şi asta, deoarece hepatita A are o evoluţie ciclică multianuală, cu oscilaţii maxime ale incidenţei la intervale de cinci-zece ani, acesta fiind motivul pentru care specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică se aşteaptă ca această tendinţă de creştere a numărului de îmbolnăviri să se păstreze şi în perioada următoare.
Pentru a evita apariţia bolii, medicii recomandă câteva măsuri elementare, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei, spălarea cu multă apă a fructelor şi legumelor crude înainte de consum şi folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice.