Suceava este un loc important în istoria dacică a României, iar ultimele descoperiri arheologice nu fac decât să confirme acest lucru.
Recent, cel mai mare tezaur monetar geto-dacic din România a fost descoperit în comuna suceveană Cacica.
Este vorba de 309 monede vechi din argint brut, la care se adaugă 40 de fragmente monetare tot de argint datând de circa 2.300-2.400 de ani, perioada în care dacii liberi erau activi la est de Carpaţi.
Monedele au fost găsite de un bărbat din localitatea Cacica cu ajutorul unui detector de metale. Comoara este valorificată pe piaţa neagră la cel puţin 150.000 de euro. Consilierul Direcţiei pentru Cultură Suceava, Viorel Blănaru, a spus că tezaurul a fost predat instituţiei, iar după ce va fi restaurat va intra în patrimoniul Muzeului Bucovinei.
„Este posibil ca fiind în apropiere de Salina Cacica, un loc cu importanţă strategică pentru acea vreme, dacii să fi venit pentru a achiziţiona sarea de zi cu zi. Până la această dată tezaurul este unicat, ceea ce arată că dacii liberi aveau cunoştinţe despre zăcămintele din zona Bucovinei”, a arătat Viorel Blănaru.
Monedele sunt din categoria drahmelor, cu dimensiuni ce variază între 15-22 mm diametru şi reprezintă un personaj dacic şi un călăreţ.