Elevii celor 44 de echipaje din 37 de ţări participante la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică de la Suceava au susţinut ieri proba teoretică a competiţiei, testare considerată de competitori piatra de moară a concursului.
Proba teoretică s-a desfăşurat pe parcursul a cinci ore, fiind găzduită de Conacul Domnesc.
Potrivit conf. univ. dr. Cristian Pîrghie, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), instituţie organizatoare, „participanţii au avut de rezolvat 12 probleme scurte şi două lungi. Sunt probleme cu un grad de dificultate extrem de ridicat. Acestea au fost concepute de prof. dr. Mihail Sandu, de la Râmnicu Vâlcea, autor de culegeri, specialist în domeniu, care a pregătit lotul României la fizică şi astrofizică. Este într-adevăr cea mai importantă şi cea mai dificilă testare din cadrul olimpiadei”.
Cristian Pîrghie a mai menţionat că subiectele probei teoretice au fost discutate luni, de comitetul de conducere al olimpiadei, de la ora 9.00 dimineaţa până la 1.00 noaptea.
„Apar probleme de semantică, de limbă. Se discută diverse noţiuni din cadrul cerinţelor, unele se înlocuiesc, la altele se renunţă, astfel încât fiecare participant, indiferent de limba vorbită, să înţeleagă cerinţa cât mai bine”, a precizat Pîrghie. Acesta a mai menţionat că fiecare lot participant primeşte cerinţele atât în limba engleză, cât şi în limba ţării de origine, tinerii având, de asemenea, libertatea de a redacta rezolvările în limba dorită de ei.
Luni s-a desfăşurat proba observaţională
Cel mai important eveniment al zilei de luni, 4 august, a fost proba observațională, desfășurată la Observatorul Astronomic. Proba a avut două părți a câte 30 de minute fiecare – proba de planetariu și harta mută (probă scrisă). Elevii au fost organizați în şase grupe de câte 33 de componenţi, conform tragerii la sorți, după o procedură specifică, elaborată de o comisie din Inspectoratul Şcolar Suceava.
Proba a fost gestionată de inspectori școlari (prof. Valeria Leonte, prof. Cristina Albu, prof. Carmen Chiseliciuc, prof. Giorgie Daniel Vlad, prof. Lidia Acostoaie, prof. Loredana Ceică), directori (prof. Marlena Moscal, prof. Cristina Clim, prof. Marcel Colibaba) şi profesori (prof. Georgeta Colibaba și prof. Magdalena Trufin). Aceștia au asigurat preluarea și multiplicarea subiectelor, supravegherea elevilor, pregătirea mapelor cu lucrările scrise pentru cei doi evaluatori coordonați de către directorul Observatorului Astronomic, Cristian Pîrghie.
În programul de după-amiază elevii au participat la activități recreative cultural-sportive.