Dănuţ Vieriu (17 ani), un băiat cu probleme de vedere, a fost găsit mort anul trecut, în Noaptea de Înviere (4/5 mai 2013), pe un drum din Dumbrăveni, după ce în acea noapte fusese bătut cu pumnii şi picioarele de mai mulți tineri din sat, în două reprize, chiar în apropierea bisericii din centrul satului.
A reuşit să scape în cele din urmă de agresori şi, speriat, a luat-o la fugă spre casă. Câteva ore mai târziu, un sătean l-a găsit fără suflare întins pe o uliţă, la câteva sute de metri de casă.
Ancheta a fost preluată de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte.
Recent, pe 11 iulie, procurorul de caz a dat ordonanță de clasare.
Motivul: loviturile primite de victimă nu au legătură directă cu cauza morţii, adolescentul de 17 ani murind în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii acute, survenite în contextul unei afecţiuni cardiace preexistente.
Totuşi, specialiştii în medicină legală care au analizat cauza morţii tânărului au lăsat un mare semn de întrebare asupra acestui caz. Cei de la Iaşi au spus că insuficienţa cardio-respiratorie care a dus la deces a fost „favorizată de stresul şi efortul fizic în contextul traumatismului suferit”. În schimb, specialiştii forului superior, Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, nu au confirmat, dar nici infirmat legătura de cauzalitate dintre loviturile primite de adolescent şi decesul acestuia. Astfel, în prima fază au arătat că „o legătură de cauzalitate nu poate fi exclusă între leziunile traumatice (n.r. - în urma bătăii primite) şi deces”, precizând însă că nu se poate cuantifica ponderea acelor lovituri primite de victimă în producerea decesului acesteia.
„Caracterul cert de moarte violentă nu poate fi stabilit şi susţinut cu certitudine”, a fost principala concluzie a IML „Mina Minovici” care a dus la închiderea dosarului de lovituri cauzatoare de moarte, după aproape un an şi trei luni de anchetă.
Un caz oarecum asemănător: victima a murit de inimă, însă agresorul a fost trimis în judecată
Am găsit în arhiva cotidianului nostru un caz oarecum asemănător, petrecut pe 27 septembrie 2011, în municipiul Suceava. La acea dată, fostul judecător Marcel Bidirel şi-a agresat mama (Ileana Bidirel, 85 de ani), în apartamentul acesteia, bătrâna fiind găsită fără suflare.
La necropsie, însă, legiştii - ca şi în cazul adolescentului de la Dumbrăveni - au stabilit că octogenara a decedat în urma unor afecţiuni cardiace.
Au cerut atunci şi părerile specialiştilor în medicină legală de la Iaşi şi Bucureşti (aşa cum au procedat şi în cazul lui Dănuţ Vieriu), numai că în acel dosar concluzia a fost că leziunile de pe corpul victimei sunt “cauze concuratoare la producerea decesului”.
Cu alte cuvinte, decesul Ilenei Bidirel a fost cauzat de bătaia primită de la fiul ei.
Pe baza concluziilor medicilor legişti, procurorii l-au trimis în judecată pe fostul judecător Bidirel, pentru lovituri cauzatoare de moarte, acesta fiind condamnat definitiv la şapte ani de închisoare.
Drama lui Dănuţ. „Ţipa la el şi îl lovea cu pumnii şi picioarele în zona capului, a coastelor şi a pieptului”
Dănuţ Vieriu a fost la slujbă la biserică, în Noaptea de Înviere de anul trecut. În jurul orei 3.00, povestesc martorii, a fost chemat să iasă până afară, unde a fost lovit de un tânăr din sat, Constantin Adam.
Dănuţ a reuşit să scape şi să fugă din nou în biserică. „L-am văzut cum stătea rezemat de uşa bisericii. Era vizibil speriat, tremura şi am observat că pe spate avea urme de praf”, povestea unul dintre martori, Dumitru Gafiţescu.
În jurul orei 4.30-5.00, minorul a ieşit din lăcaşul de cult, fiind luat iarăşi la bătaie de acelaşi tânăr, se arată chiar în ordonanţa Parchetului: „I-a aplicat victimei palme şi pumni la nivelul feţei şi mai apoi lovituri cu genunchii în zona toraco-abdominală. Victima nu a reacţionat în nici un fel, potrivit depoziţiilor martorilor, plângea şi îl ruga pe suspect să îl ierte, să îl lase să plece acasă”.
Un alt martor, Alexandru A., declară: „Vieriu Dănuţ stătea cu spatele lipit de gard, iar Adam Constantin ţipa la el şi îl lovea cu pumnii şi picioarele în zona capului, a coastelor şi a pieptului”.
Un alt martor, Iulian G., scrie în declaraţia dată la poliţie: „Am văzut cum Adam Costi îl lovea cu picioarele (mai ales cu tibia) în zona pieptului şi a abdomenului - personal, am observat trei sau patru astfel de lovituri (după părerea mea, loviturile erau de intensitate ridicată, pentru a-i produce durere)”.
La dosar se află şi declarația unui alt tânăr, Marius P., din gaşca agresorului: „Am observat cam 10 lovituri de genunchi. A fost lovit (n.r. - Dănuţ Vieriu) şi cu pumnul în zona feţei”.
Profitând de intervenţia unor martori care au sărit să-i despartă pe cei doi tineri, Dănuţ Vieriu a luat-o la fugă spre casă. A fost ajuns din urmă de alţi doi tineri, din acelaşi grup, însă a reuşit să scape şi de aceştia, continuând să fugă spre locuinţa lui. Din păcate nu a mai ajuns acasă, fiind găsit fără suflare în jurul orei 7.40.
Anchetatorii l-au audiat şi pe un alt tânăr din grupul din care făcea parte agresorul. Dorel I. a povestit că în acea noapte şi el, şi alţi tineri, printre care şi Constantin Adam, au consumat băuturi alcoolice. „Eram ameţiţi de alcool”, confirmând că prietenul său, Adam, l-a bătut pe Dănuţ Vieriu, recunoscând că şi el l-a lovit cu palma peste faţă şi cu piciorul în fund pe adolescentul de 17 ani.
Suspectul nu recunoaște nimic: „Nu a avut loc nici o altercaţie”
Deşi toţi tinerii audiaţi de anchetatori în acest dosar au spus acelaşi scenariu, singurul care a negat agresiunea a fost chiar Constantin Adam: „Nu am consumat băuturi alcoolice în acea noapte şi nici nu a avut loc nici o altercaţie” (din declaraţia dată în dosar). Acesta a precizat doar că a observat la un moment dat cum Dănuţ Vieriu „se îmbrâncea cu un tânăr pe care nu îl cunosc”.
Chiar procurorul de caz infirmă varianta tânărului, însă, susţine magistratul, din toată ancheta nu a rezultat o legătură între lovituri şi deces. „Nu a rezultat cu certitudine că acţiunea suspectului de a agresa victima a fost de natură a conduce la deces, în condiţiile în care victima avea o patologie cardiacă preexistentă”, este concluzia reprezentantului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu precizarea că se aplică principiul „in dubio pro reo”, în sensul că orice îndoială profită autorului.
Chiar dacă procurorul criminalist a clasat cauza privind loviturile cauzatoare de moarte, ancheta nu s-a încheiat aici.
Procurorul a declinat cercetările colegilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovituri sau alte violenţe.
Practic, agresiunea din acea noapte asupra lui Dănuţ Vieriu va fi cercetată de un procuror de la parchetul local.
„Copilul meu e mort şi ei îs toţi liberi, să treacă pe lângă mine, să râdă”
Ana Vieriu, mama lui Dănuţ, e nemulţumită de faptul că procurorii au închis dosarul privind infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte şi consideră că agresiunea şi spaima trăită în acea noapte fatidică (4/5 mai 2013) de fiul ei au dus la moartea acestuia.
Ca într-un film prost, tipic românesc, pentru că poliţia nu avea fonduri să achite contravaloarea raportului de necropsie, iar în lipsa acelui document ancheta stagna, mama îndoliată a scos din buzunarul ei aproape 1.350 de lei pentru a fi continuate cercetările.
„Copilul meu este mort şi ei îs toţi liberi, să treacă pe lângă mine, să râdă. Câte coate, câţi genunchi şi pumni, cum, el să moară de inimă, a murit de stres”, îşi plânge şi acum Ana Vieriu durerea sfâșietoare.
A contestat soluţia procurorului de caz şi aşteaptă acum decizia şefilor ierarhici ai acestuia.