Reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au transmis un avertisment cu privire la înșelăciunile prin comercializarea maşinilor de cusut, motivat de faptul că, în ultimele zile, prin municipiul Suceava au apărut numeroase anunţuri de acest gen (pe stâlpi, în staţii de transport în comun, pereţi ai clădirilor etc).
„Colecţionar german, cumpăr maşini de cusut vechi, mărci germane, preţ 45.000-50.000 de euro, plata pe loc”, cam aşa sună anunţul cu pricina, la care este lăsat şi un număr de telefon mobil.
„Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracţiuni le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs acestor solicitări, dorinţa de îmbogăţire putând produce prejudicii materiale importante”, avertizează poliţiştii, dând ca exemplu cazul unui sucevean care a fost păcălit, în noiembrie 2013, cu circa 5.000 de lei, chipurile o taxă pe care o avea de achitat înainte de a primi cei aproape 50.000 de euro promişi.
Păcălit de un escroc colecționar şi un fals specialist de la „Muzeul Naţional”
Pentru a vă explica cum funcționează această înșelăciune, reamintim cazul suceveanului care, în iarna anului trecut, a căzut şi el în plasa falşilor colecţionari, care i-au promis pe două maşini de cusut nu mai puţin de 48.000 de euro.
Anunţul l-a găsit pe internet şi cum avea acasă două maşini vechi de cusut, a început să-şi frece palmele visând deja la zecile de mii de euro.
A sunat la numărul de telefon din anunţ şi i s-a cerut să spună seriile maşinilor de cusut şi, de asemenea, dacă are certificat de proprietate pentru ele. Nu avea acele acte, însă i s-a dat numărul de telefon al unui specialist de la „Muzeul Naţional”, chipurile, care să-l ajute să afle seriile mașinilor de cusut şi să-i dea certificatul necesar încheierii tranzacţiei.
Falsul specialist de la muzeu i-a cerut o taxă de 650 de euro, iar păgubitul, un anume Cristian I., 36 de ani la acea dată, a trimis imediat banii în contul indicat prin telefon.
Ulterior, suceveanul a fost contactat de aşa-zisul cumpărător, „colecţionar german”, stabilind să se întâlnească în zilele următoare în autogara din zona centrală a Sucevei, nu înainte de a mai plăti prin bancă alt comision, de 494 de euro.
Evident că aşa-zisul colecționar nu a mai apărut şi nici nu a mai răspuns la telefon, nefiind identificat nici până în prezent.
Atenţie şi la comercianţii ambulanţi care vă bat la uşă
Poliţiştii avertizează şi asupra unui alt tip de înșelăciune, prin vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu.
„Aceste obiecte, reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc., sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, persoane care, în momente de neatenţie a proprietarului, sustrag chiar şi bunuri din casă”, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, recomandând ca, în cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi, să apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau să sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.
( 5 aug 2014, 14:52:36