Inspectorii de muncă au sancţionat 32 de firme din judeţul Suceava la care au fost descoperite persoane care munceau la negru. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a prezentat recent bilanţul activităţii acestei instituţii în primele şase luni ale acestui an, declarând că numărul controalelor pentru depistarea persoanelor care lucrează fără forme legale a crescut cu peste 70% în această perioadă, comparativ cu primele şase luni ale anului trecut. Romeo Butnariu a spus că anul acesta au fost efectuate 2.607 astfel de controale, iar din totalul de 441 de angajatori sancţionaţi, 32 au fost amendaţi pentru muncă fără forme legale.
El a arătat că în urma verificărilor din primele şase luni ale anului au fost depistate 71 de persoane care munceau la negru, iar în cazul a aproape 1.200 de persoane au fost descoperite nereguli cu privire la modul de înregistrare a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor. Butnariu a mai spus că în aceeaşi perioadă au fost depistate două infracţiuni conform Codului Muncii pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contract individual de muncă.
Şeful ITM Suceava a arătat că valoarea amenzilor aplicate firmelor la care au fost depistate persoane care lucrau fără forme legale se ridică la suma de 400.000 de lei, ceea ce reprezintă 42% din totalul amenzilor aplicate, respectiv 940.500 de lei, la nivelul serviciului control relaţii de muncă. „Comparativ cu primul semestru al anului trecut, pe fondul creşterii numărului de controale s-a diminuat numărul sancţiunilor aplicate pentru muncă fără forme legale, de la 62 de sancţiuni în primul semestru al anului 2013, când au fost depistate 105 persoane care munceau la negru, la 32 de sancţiuni în anul 2014, când au fost depistate 71 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare”, a declarat Romeo Butnariu. El a adăugat că, în primele şase luni ale acestui an, ITM Suceava a organizat mai multe acţiuni şi campanii pentru combaterea şi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în mai multe domenii de activitate, cum ar fi industria alimentară şi panificaţie, industria lemnului, comerţ, pază, transport rutier de marfă şi de persoane, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane, cabinete medicale, fabricarea băuturilor alcoolice şi răcoritoare, baruri, discoteci sau benzinării.
Romeo Butnariu a mai spus că în prima jumătate a acestui an a fost derulată şi o campanie naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, în urma căreia au fost efectuale 80 de controale şi au fost sancţionaţi 22 de angajatori.