Şansele ca problema câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei să fie rezolvată anul acesta sunt aproape inexistente, în condiţiile în care, după mai bine de jumătate de an de discuţii, decizii, licitaţii, atribuiri directe, desemnarea unei firme care să se ocupe de prinderea acestora a fost din nou blocată. Numai că de această dată nu a mai fost vorba de decizia unei instanţe sau de beţe-n roate puse de vreo asociaţie de protecţie a animalelor, ci de o greşeală majoră a celor care au participat la licitaţie, dar şi a comisiei de licitaţie, care nu a observat-o la timp.
Mai exact, în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava, la proiectul de hotărâre privind asocierea Municipiului Suceava cu Diasil Service, firma declarată câştigătoare a selecţiei de oferte pentru capturarea şi transportul câinilor fără stăpân, s-a constatat o problemă de legalitate.
„Legea interzice să participe la licitaţie acelaşi acţionar cu două firme diferite? Eu atâtvreau să ştiu, pentru că dau un vot şi vreau să fie legal ceea ce votez”, a întrebat consilierul PDL Lucian Harşovschi, care a sesizat că în actele depuse de firmele concurente apare ca administrator aceeaşi persoană, Anton Curelariu, patronul firmei de salubrizare Diasil Service.
Mai exact, acesta apare ca administrator atât în oferta firmei Diasil Service, cât şi în oferta firmei care a depus oferta concurentă – Discif SRL, care figurează ca firmă de construcţii.
„Curelariu Anton, în calitate de administrator, legal autorizat să semnez oferta pentru şi în numele SC Discif SRL”, este propoziţia care a dus la refuzul consilierilor locali de a mai aproba asocierea dintre municipalitate şi Diasil Service. Cu toate acestea, în oferta SC Discif SRL, sub propoziţia în care se menţionează că Anton Curelariu are calitatea de administrator, la semnătura administratorului apare o altă persoană, Gheorghe Iacoban.
„Vrem să strângem câinii de pe străzi, dar văd că două firme concurente la licitaţie au acelaşi administrator”, a motivat Harşovschi refuzul de a mai vota proiectul, în vreme ce liberalul Vasile Mocanu a venit cu o explicaţie ironică: „Din cauza crizei economice, ambele firme au aceeaşi secretară şi a dat copy-paste cu acelaşi nume la ambele oferte”.
73 de lei, costul de prindere a unui câine de talie mare
Tot Mocanu a ironizat „precizia milimetrică” cu care ofertele difereau între ele cu câteva zeci de bani pentru capturarea câinilor, încât şi punctajul obţinut a fost foarte apropiat – 99,7 puncte Diasil, 99 de puncte Discif.
Astfel, pentru capturarea unui câine de talie mare, Diasil percepe un tarif de 58,79 de lei, fără TVA, în vreme ce Discif solicită 59,50 lei, pentru unul de talie mijlocie – Diasil - 49,49 de lei, iar Discif - 49 de lei, iar pentru cei de talie mică, Diasil cere 28,99 lei, iar Discif - 29,50 lei.
Practic, pentru prinderea unui câine de peste 20 de kg, municipalitatea ar trebui să plătească 73 de lei, pentru unul de până în 20 de kg, aproape 62 de lei, iar pentru unul de până la 10 kg, 36 de lei.
Proiect retras de pe ordinea de zi
Discuţiile stârnite pe tema legalităţii atribuirii acestui contract l-au determinat pe primarul Ion Lungu să retragă proiectul de pe ordinea de zi, cerând o reanalizare a selecţiei de oferte de către comisia de licitaţie.
„Această confuzie clară, care nu e deloc o confuzie şi nici ceva întâmplător, demonstrează că procedura de licitare este ilegală”, a spus Vasile Mocanu, care a spus că va refuza să voteze proiectul, dacă nu se reia procedura de licitare, pentru a nu fi părtaş la o ilegalitate.
Problema câinilor vagabonzi ar putea fi reluată săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care va trebui luată o decizie clară privind desemnarea unui operator privat care să se ocupe de prinderea câinilor fără stăpân, care „au invadat străzile municipiului”, după cum au spus ieri cei care se află la conducerea Primăriei Suceava.
( 1 aug 2014, 11:06:53