Două echipaje de elevi vor reprezenta România la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, competiţie găzduită de Suceava începând de astăzi şi până pe data de 11 august.
Echipaje din 37 de ţări vor intra în competiţia pentru cele mai strălucitoare medalii, însă cele mai multe ţări sunt reprezentate în concurs doar de către o singură echipă. În calitate de organizator, România are dreptul de a fi reprezentată de zece elevi, şi nu de cinci, ca în cazul majorităţii ţărilor.
La această manifestare ştiinţifică de amploare vor participa aproximativ 650 de persoane - elevi, profesori, organizatori şi invitaţi.
Sucevenii de la internaţionala de astronomie
De menţionat că din cele două echipaje ale României fac parte şi sucevenii Tudor Creţu şi Iustina Crăciun.
Tudor Creţu este din Rădăuţi, iar în prezent este elev al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. În urmă cu doar o săptămână a fost laureat cu medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, Astana.
Totodată, tânărul a câștigat medalie de argint şi în cadrul celei de-a XV-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), competițe ce a avut loc în Singapore, în perioada 12-18 mai. De asemenea, Tudor Crețu a fost medaliat cu aur la Olimpiada de Știinţe a Uniunii Europene - EUSO 2014, competiţie cu caracter interdisciplinar, pe echipe.
De parte cealaltă, fălticeneanca Iustina Crăciun este absolventă a Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti şi este admisă la Universitatea Princeton. Anul trecut a fost laureată cu două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Grecia. Reuşita ei a venit după alte două olimpiade internaţionale, Crimeea (2010) şi Brazilia (2012), unde a obţinut trei medalii de bronz.
Ceilalţi români de la olimpiadă
Ceilalţi opt tineri români care vor participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava sunt: Denis Turcu, din Baia Mare, elev laureat cu aur absolut la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, Grecia, 2014, şi cu argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din 2013 şi 2014, Tudor Suciu şi Paul Draghiş – Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare, medaliaţi cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Lituania, 2013, Andrei Răduc - elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Augustin Ionescu – Facultatea Fizică a Universităţii din Bucureşti, Ştefan Eniceicu - Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliat de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, Astana, 2014, Cătălina Miriţescu – absolventă a Liceului Internaţional de Informatică, cu două medalii de aur şi una de argint la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică Brazilia (2012) şi Andrei Cuceu – absolvent al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliat cu argint anul trecut, în Grecia.
Coordonatorii echipajelor sunt Şandor Kruk - Universitatea Oxford şi prof. Anca Maria (Blaj) şi Dan Oniciuc (Piatra Neamţ).
O disciplină care nu se studiază în şcoală, dar care atrage tot mai mulţi pasionaţi
Astronomia şi astrofizica nu se află în curriculla şcolilor din România, studiindu-se doar în cadrul cluburilor şi palatelor copiilor.
Referitor la acest aspect, prof. dr. Petru Crăciun, coordonatorul lotului olimpic al României, a menţionat că speră ca în urma organizării acestei olimpiade la Suceava să sensibilizeze factorii de decizie de la nivelul Ministerului Educaţiei, astfel încât în şcoli să se studieze şi astronomia şi astrofizica .
„Astronomia şi astrofizica reprezintă o îmbinare dintre fizică şi matematică la un nivel foarte înalt, dar în acelaşi timp această disciplină se poate adapta şi pentru grupe de copii de 4 – 5 ani, aşa cum facem la palatele copiilor. Sunt copii care nu ştiu să citească, dar ştiu aproape toate stelele de pe cer. Avem laboratorul deasupra capului, avem instrumente cu care să lucrăm, astfel că se poate învăţa într-un mod plăcut fizica şi matematica”, a arătat Petru Crăciun.
La rândul său, prof. univ. dr. ing Mihai Dimian, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţie implicată în organizarea olimpiadei, a punctat: „Este interesant că tot timpul ne plângem de abilităţile practice ale elevilor în ceea ce priveşte ştiinţele exacte. Tocmai astronomia e un obiect unde intervine contactul direct cu realitatea”.
Referitor la pregătirea lotului României, Petru Crăciun a menţionat că elevii români studiază cursuri avansate de facultate, precum şi cursuri ale facultăţilor din străinătate.
„Pentru a putea învinge o echipă mare trebuie să studiezi problemele care s-au dat la olimpiadele naţionale din alte ţări, cursuri de la Harvard, etc”, a menţionat acesta.