Circa 200 de tineri au participat, în perioada 22-27 iulie, în satul Coşniţa, raionul Dubăsari, din Republica Moldova, la Şcoala de vară „Tinerii creativi schimbă lumea”, care s-a desfășurat la Centrul de Odihnă pentru Copii şi Tineret „Prietenia”.
Tinerii care au participat la Şcoala de vară sunt din Republica Moldova, Ucraina şi România (judeţul Suceava). Tinerii au lucrat în ateliere creative meşteşugăreşti, în workshopuri tematice, cât şi la seminare motivaţionale, pentru o mai bună înțelegere reciprocă, prietenie şi colaborare transfrontalieră.
Programul şcolii a cuprins şi un training de manager de proiect cu aplicaţie în activităţi artistice publice pentru 21 de participanţi din cele trei ţări.
În cadrul activităţilor planificate de organizatorii Şcolii de vară au fost stabilite şapte ateliere de lucru pe interese şi aptitudini destinate elevilor: mass-media şi tinerii; valorile tradiţionale ale familiei; comunicare eficientă şi persuasiune; dezvoltare personală şi carieră; identitate, diversitate culturală şi cooperare transfrontalieră; voluntariat în comunitate; dezvoltarea creativităţii.
Dezvoltarea creativă şi personală a tinerilor
Anisia Simionov, asistent manager de proiect, a explicat că „toate atelierele susţinute în cadrul şcolii de vară au ţinut să îmbunătăţească înţelegerea reciprocă a importanţei cooperării transfrontaliere, contribuind astfel la dezvoltarea creativă şi personală a tinerilor, pentru a fi mai receptivi la schimbările din regiunea Uniunii Europene”.
La deschiderea Şcolii de vară au fost prezenţi partenerii proiectului din cele trei ţări implicate în Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, elevi, cât şi invitaţi de onoare. Asociaţia Kult-Art din Suceava, reprezentată de vicepreşedintele Anisia Simionov, a invitat asistenţa să fie deschisă şi tolerantă cu tot ce e nou şi divers, cât şi să înţeleagă importanţa unei bune cooperări transfrontaliere durabile. „Sperăm că această Şcoală de vară a avut un impact pozitiv asupra participanţilor, cât şi a organizatorilor”, a completat Anisia Simionov.
Proiect finaţatde Uniunea Europeană
Evenimentul este o acţiune a proiectului Educaţia artistică şi culturală în contextul cooperării transfrontaliere durabile, implementat de Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi şi Asociaţia Kult-Art din Suceava. Proiectul are o durată de 18 luni şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 163.383.65 euro, din care 146.898.24 euro (90%) reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.